ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χυδαίες ύβρεις από χούλιγκαν της Ντιναμό – Ανησυχία για αντίποινα

Προφυλακίστηκαν και οι 30 πρώτοι κατηγορούμενοι - Στην Αθήνα ο Mr. UEFA,

Βαριές διώξεις στους 104 συλληφθέντες για τα επεισόδια: Συγκεκριμένα ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα ασκήθηκε σε βάρος τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, για τα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής και τραυματίστηκαν άλλοι πολίτες.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα: εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα), έκρηξη (κακούργημα), κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα), διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου ), παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή φωτοβολίδων. Η δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν προσωποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον τακτικών ανακριτών.

Από την ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι ελήφθη γενετικό υλικό για DNA από όλους σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, φίλαθλου της ΑΕΚ.

Ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν χθες οι τέσσερις Έλληνες εκ των 98 συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση λόγω της βαριάς κατάστασης της υγείας του.

Χυδαίες ύβρεις από Κροάτη χούλιγκαν

Σε συνέχεια της χυδαίας δήλωσης του δικηγόρου των νεοναζι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που χαρακτήρισε τους φιλάθλους της ΑΕΚ «ανθρώπινα αποβράσματα και σκουπίδια», ο πρώην αρχηγός των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ντένις Σέλερ, με ανάρτηση χαρακτηρίζει τους οπαδούς της ΑΕΚ «Τούρκους πρόσφυγες» και ευθέως απειλεί πως θα γίνουν «κρέας για γκούλας»!

Ο συγκεκριμένος με ανάρτησή του στα social media, προκαλεί απίστευτα με όσα είπε κατά των οπαδών της ΑΕΚ. Όλα αυτά σε φωτογραφία του με τον Νταβόριν Κάρατσιτς, τον δικηγόρο που χαρακτήρισε τους φίλους της Ένωσης: «Ανθρώπινα αποβράσματα και σκουπίδια». Ο Σέλερ έγραψε χαρακτηριστικά: «Για τους Τούρκους πρόσφυγες και τους βρικόλακες Ρώσους, λέμε καλώς τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το πεπερόνι και τις πατάτες σε αφθονία, για ένα καλό γκούλας χρειαζόμαστε μόνο κρέας».

Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα οπαδών της ΑΕΚ για εκδίκηση. Σύμφωνα με ανάρτηση που έχει κυκλοφορήσει στα social media, οπαδοί της ΑΕΚ καλούν τους συνοπαδούς τους να βγουν στους δρόμους σήμερα στις 19:30 και να χτυπήσουν φιλάθλους του Παναθηναϊκού που θα βρίσκονται έξω για το ματς με τη Μαρσέιγ.

Σε ανάρτηση σελίδας οργανωμένων φιλάθλων της ΑΕΚ, υπήρξε το εξής Insta-story: «Σήμερα ζητάμε από όλους τους ΑΕΚτζήδες των βορείων Προαστίων να βγουν σε παρέες στους δρόμους και να ψάχνουν βάζελους που πηγαίνουν στο ματς. Κατά τις 19:30 όλοι να είμαστε στα Πατήσια όπου είναι οι περισσότεροι βάζελοι καθώς και Μαρούσι. ΔΕΝ ΒΑΡΑΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΕ ΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ»!

Συλλήψεις και άλλων Κροατών

Εν τω μεταξύ κάθε τρόπο και μέσο επιχειρούν να διαφύγουν από την Ελλάδα, οι Κροάτες χούλιγκανς, που διαφεύγουν της σύλληψης. Μετά τον εντοπισμό και την σύλληψη κροατών που  φέρεται να συμμετείχαν στην “φάλαγγα θανάτου” σε Κακαβιά και Ευζώνους οι αρχές προχώρησαν σε πέντε ακόμα συλλήψεις αυτή την φορά στην Ηγουμενίτσα, καθώς φαίνεται ότι επιχειρούσαν να διαφύγουν μέσω Ιταλίας . Πάντως αργότερα σήμερα θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα οι 94 από τους συλληφθέντες για την φονική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ

Στη σύλληψη πέντε ακόμα Κροατών χούλιγκαν που φέρεται να συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από την OPAP Arena το βράδυ της Δευτέρας (7/8) προχώρησαν χθες το βράδυ στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 25, 41,29, 25 και 31 ετών που φέρεται να ανήκουν στην φάλαγγα των Κροατών που έφτασαν οδικώς στην χώρα μας και ξεκίνησαν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μιχάλης Κατσουρής, ο 29χρονος φίλος της Ένωσης. Οι συλλήψεις έρχονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου με πολλαπλές μαχαιριές.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο με προορισμό το λιμάνι Μπάρι Ιταλίας διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς τον λόγο και την διάρκεια παραμονής τους στη χώρα και επιπλέον δήλωσαν πως έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να κατέχουν αποσκευές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «οι ανωτέρω αλλοδαποί κρίθηκαν ύποπτοι για πιθανή συμμετοχή τους στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του αγώνα ΑΕΚ – Δυναμό Ζάγκρεμπ, ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και παραδόθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου προσαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας».

Yπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, είχε συλληφθεί ένας 19χρονος Κροάτης, ο οποίος εντοπίστηκε να ταξιδεύει προς Αλβανία, με λεωφορείο, και θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον έλεγχο που έγινε στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς αστυνομικοί τον θεώρησαν ύποπτο για συμμετοχή στα επεισόδια γιατί είχε μπει στη χώρα μας την προηγούμενη ημέρα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε και ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκε η συμμετοχή του στα αιματηρά γεγονότα και τελικά συνελήφθη.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί 7 Κροάτες στα σύνορα συγκεκριμένα σε αυτά των Ευζώνων  που προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα. Στο βαν των Κροατών βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Ο Οικονόμου

Στο μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha παραδέχτηκε πως υπάρχουν ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ, όσον αφορά στην αποτροπή της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ το βράδυ της Δευτέρας (07/08/2023) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «στον τομέα της αποτροπής είχαμε μια τραγική αποτυχία. Δεν μασάω τα λόγια μου. Υπήρξε μια τραγική αποτυχία τεκλείως ξένη σε σχέση με τις επιδόσεις που μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Υπήρξαν πληροφορίες που δεν αξιολογήθηκαν σωστά και πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα. Διέσχισαν όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο και αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες. Θα έχουμε και άλλες απομακρύνσεις και βεβαίως ότι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί. Ήταν απαράδεκτο».

Και πρόσθεσε: «Δε νοείται η ΕΛΑΣ και στελέχη της ακόμα και μήνα Αύγουστο μπροστά σε τέτοια πληροφόρηση να μην δρουν. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και σοβαρότητα και καλύτερη συνεργασία και όχι να βγαίνουν εντολές που να πασάρει ο ένας στον άλλον».

Απαντώντας σε όσους ζητούν την παραίτηση του ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο υπουργός δεν είναι επιχειρησιακός. «Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν η θέση μου είχε να κάνει με επιχειρησιακό σχεδιασμό. Θα ήταν ο εύκολος δρόμος αυτός της παραίτησης. Να αποφύγεις την πολιτική και την κομματική κριτική. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου και θα δουλέψουμε σκληρά και αυτή είναι η εντολή που έδωσαν οι πολίτες». Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Γιάννη Οικονόμου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλλα, στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Σύμφωνα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος».

«Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Θα ήταν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κομβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ενώ υποδύεται τον αμείλικτο για ζήτημα πολιτικής ευθύνης, ανέχεται και στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, που φέρει τεράστιες αντικειμενικές και ουσιαστικές ευθύνες». «Εδώ και δύο ημέρες η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος», τονίζει η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως «δεν βρήκε μία λέξη να πει για τα όσα σοκαριστικά έχουν συμβεί».

Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Για το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή χώρα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο. Για τις αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για τον κίνδυνο και δεν έκαναν τίποτα. Για το πρωτοφανές φιάσκο που διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και εκθέτει τη χώρα διεθνώς… Κατώτερος των περιστάσεων, επιλέγει την ασφάλεια της σιωπής».

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από τα χέρια Κροατών χούλιγκαν, ζητά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κάνει λόγο για «επιχειρησιακή αποτυχία και διεθνή διασυρμό της χώρας».

«Απόλυτο φιάσκο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν ως αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, και τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «στο ελληνικό Σύνταγμα έχουμε ένα βασικό άρθρο, το άρθρο 5 παρ. 2, που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καθήκον της πολιτείας, των οργάνων της και των σωμάτων ασφαλείας είναι να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή».

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό;», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι ο κ. Οικονόμου είναι λίγες ημέρες υπουργός, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία». Και εξήγησε πως «είναι εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη στους επιχειρησιακούς, αλλά δεν όφειλε να ενημερωθεί; Δεν όφειλε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα; Εισέβαλαν Κροάτες, ακροδεξιοί χούλιγκαν στη χώρα, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα, αφαίρεσαν ζωή Έλληνα πολίτη και δεν υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη;», υπογράμμισε.

Συνεργοί οπαδοί του ΠΑΟ;

Η χώρα θρηνεί για τον 29χρονο Μιχάλη ο οποίος τραυματίστηκε από μαχαίρι έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, χθες Δευτέρα το βράδυ, κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που προκάλεσαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Άλλος ένας τραυματίας, ένα 17χρονο παιδί, νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εμφανίστηκε ακραία προκλητικός στα κροατικά μέσα ενημέρωσης και στα social media για τα όσα έγιναν με τους οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εντελώς λάθος κάποια γεγονότα. Τα επεισόδια ίσως να ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά. Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε την πραγματική αλήθεια μέχρι να επιστρέψουν οι συμμετέχοντες. Αφού δεν μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη, όλο αυτό μπορεί να ονομαστεί δημοσιογραφικό όργιο. Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα που υπάρχουν. Είναι ανθρώπινα σκουπίδια, ναρκομανείς, αριστεροί και αναρχικοί, που πετούν μολότοφ και ποδοπατούν κεφάλια», ανέφερε.

Σε συλλήψεις 7 Κροατών πραγματοποίησαν οι Αρχές στα σύνορα των Ευζώνων το απόγευμα της Τρίτης όταν προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα με ένα βαν. Όπως αποδείχθηκε δεν είχαν σχέση με το συμβάν στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησε στην δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, όμως συνελήφθησαν γιατί βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια.

Παράλληλα, με εντολή εισαγγελέα, τέσσερις Έλληνες, θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Ο ένας είναι σοβαρά τραυματίας και οι άλλοι τρεις θα δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις. Έτσι οι συλλήψεις για τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι πλέον 94.

Συναγερμός στις αρχές για χούλιγκανς

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται άφιξη στην Ελλάδα χούλιγκανς από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πληροφορίες – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί – ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα – άγνωστο πότε – οπαδοί της Μαρσέιγ, αλλά και της Λιβόρνο. Οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι “αδελφοποιημένοι” με αυτούς της ΑΕΚ και η ομάδα τους αντιμετωπίζει αύριο, Τετάρτη (9/8), στη Λεωφόρο, τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League. Από την πλευρά τους, και οι οπαδοί της Λιβόρνο έχουν στενές σχέσεις με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Ραγδαίες είναι οι αντιδράσεις και από τον αθλητικό κόσμο, με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό να ανακοινώνει πριν από λίγο πως αποσύρεται από το τουρνουά της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ειδικότερα, η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο τουρνουά που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στην Κροατία και πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο “Ντράζεν Πέτροβιτς”, με τη συμμετοχή και της Τσεντεβίτα, πρώην ομάδας του Σάνι Μπετσίροβιτς.

Πολλά τα ερωτήματα 

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την στάση της Αστυνομίας, καθώς είχε απαγορευτεί στους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας να βρεθούν στο γήπεδο, αλλά όπως προκύπτει με σαφήνεια από τα video που αναρτήθηκαν στα social media πήγαν και μάλιστα σε σχηματισμό φάλαγγας.

Το θύμα ονομάζεται Μιχάλης Κατσουρής και σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών έπινε καφέ σε κατάστημα απέναντι από το γήπεδο. Συνολικά, τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες, οι οποίοι νοσηλεύονται. Ήδη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακρίνονται οι συλληφθέντες στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια έξω από την OPAP ARENA.

Οχήματα των δραστών εντοπίστηκαν από τις Αρχές, στον σταθμό Ειρήνη και αναμένεται να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οι Αρχές προχώρησαν συνολικά σε 98 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων 84 Κροάτες, δύο Έλληνες, ένας Γερμανός, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος και ένας Αλβανός, αλλά και οκτώ τραυματίες, μεταξύ των 10, που παραμένουν στον Ερυθρό Σταύρο.

Την απόφαση να αναβάλει τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ έλαβε η UEFA, μετά τη δολοφονία οπαδού της Ένωσης. Νωρίτερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η πλευρά της ΑΕΚ κατηγόρησε την κροατική ομάδα και την Αστυνομία για όσα συνέβησαν και αποχώρησε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 100-120 οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η μετακίνηση φιλάθλων από την Κροατία ενόψει του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο γήπεδο ΟΠΑΠ Arena, έφτασαν οδικώς στην Ελλάδα και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα σε αυτοκινητοπομπή.

Κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΛ.ΑΣ

Τεράστια ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η φάλαγγα με τους Κροάτες χούλιγκαν διέσχισε όλη την εθνική οδό και έφτασε στην Αττική χωρίς τα αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν σε κανένα σημείο της διαδρομής από τις αστυνομικές δυνάμεις που γνώριζαν για την απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης των οπαδών. Πολλές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι μαζί με τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκονταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού και από κοινού επιτέθηκαν στους φιλάθλους της ΑΕΚ οι οποίοι βρίσκονταν στην OPAP Arena.

Στην εθνική οδό οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, όμως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται πως έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, γιατί φτάνοντας στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητα σκορπίστηκαν και μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη. Εκεί οι Κροάτες συναντήθηκαν με οπαδούς του ΠΑΟ και μαζί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια, από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο γήπεδο της ΑΕΚ είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο, αλλά πολλοί φίλαθλοι κατέληξαν στις καφετέριες της περιοχής.

Οι οργανωμένοι της Ντιναμό, μαζί με οπαδούς του ΠΑΟ, έφθασαν γρήγορα έξω από το γήπεδο και γύρω στις 23.00 επιτέθηκαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ. Ξέσπασε άγρια συμπλοκή, με βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Στην ανακοίνωσή της σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για Έλληνες οπαδούς, συνεργούς των Κροατών. Ωστόσο, δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα πως έφθασαν ανενόχλητοι μέχρι το γήπεδο: «Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό.

»Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

»Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια. Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά».

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατέστειλαν τα επεισόδια κάνοντας χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν στις προσαγωγές εμπλεκομένων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και ανακρίνονται, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο δράστης του μαχαιρώματος και να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, για την οποία σχηματίζεται δικογραφία. Πριν λίγο από τις προσαγωγές που έγιναν οι περισσότερες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για 82 Κροάτες, 1 Αυστριακό, 1 Βόσνιο, 1 Αλβανό, 1 Γερμανό και έναν Έλληνα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα.

Δήλωση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Σε ανακοίνωσή της η Ντιναμό Ζάγκρεμπ καταδικάζει τα επεισόδια και καλεί τους οπαδούς της να μην ταξιδέψουν στην Αθήνα: «Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ καταδικάζει έντονα τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ (7/8) στην Αθήνα, κατά τα οποία, σύμφωνα με τις αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας και των ελληνικών και κροατικών μέσων ενημέρωσης, ταραξίες από την Κροατία ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με οπαδούς της ΑΕΚ. Τέτοια γεγονότα δεν συνάδουν με τις αξίες και την ηθική που προωθούμε ως σύλλογος.

»Ως αθλητικός οργανισμός, είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στην προώθηση του ευ αγωνίζεσθαι, του αθλητικού πνεύματος και της θετικής ατμόσφαιρας στα γήπεδα. Τα επεισόδια όχι μόνο απειλούν την ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων, αλλά και βλάπτουν τη φήμη του ποδοσφαίρου ως ενός αθλήματος που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για αυτό το περιστατικό. Δυστυχώς, ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των ταραχών. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα ήθελε να εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού φιλάθλου.

»Για άλλη μια φορά, υπενθυμίζουμε και καλούμε όλους τους φιλάθλους της ομάδας μας να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τον αγώνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η UEFA, σε συμφωνία με την αστυνομία, αποφάσισε ότι και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς. Η Ντιναμό παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο η αγάπη για τον αθλητισμό εκφράζεται με θετικό τρόπο, μέσω της συντροφικότητας, του σεβασμού και της συνεργασίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι