ΘΕΜΑ

Ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε ατμόσφαιρα

Ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε ατμόσφαιρα, Νεφέλη Λυγερού

Ακόμα και αν το φθινόπωρο αυτό συνεχίζει να έχει καλοκαιρινή διάθεση, τα κεριά αποτελούν έναν απλό, αλλά πολύτιμο σύμμαχο για να δημιουργήσει κανείς την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Τα κεριά έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την πρώτη τους χρήση, πριν από 5 000 χρόνια.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του κεριού. Αν και συχνά γράφεται ότι τα κεριά αναπτύχθηκαν από τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους πρώτους τύπους φωτισμού (δάδες), οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν κεριά: κυλιόμενο πάπυρο, εμποτισμένο με θερμαινόμενο λίπος, με σκοπό να φωτίσει το δρόμο για τους περαστικούς τη νύχτα. Στην πορεία των χρόνων τα κεριά άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Η καύση τους διαρκούσε πολύ περισσότερο και είχαν πιο δυνατό και καθαρό φως, με μια ιδιαίτερα ευχάριστη μυρωδιά.

Σήμερα, αυτή η μυρωδιά είναι που συνεχίζει να έχει πολλά οφέλη. Χαλαρώνουν τις αισθήσεις και τονίζουν τη διακόσμηση του σπιτιού δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Αξίζει κανείς να προσέχει ώστε να επιλέξει φυσικά αρωματικά κεριά, γιατί τα κεριά με άρωμα παραφίνης είναι επιβλαβή για την υγεία. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες μυρωδιές, όπως η λεβάντα, η βαλεριάνα και το γιασεμί, μπορούν να συμβάλουν στην ποιότητα του ύπνου. Επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Τα θετικά δεν περιορίζονται στον ύπνο. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι κοιτάζοντας κάποιος ένα κερί μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση και την ενέργεια. Σε περίπτωση που κάποιος κάνει διαλογισμό και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί η ύπαρξη ενός κοντινού κεριού βοηθάει ώστε ο εγκέφαλός να επιβραδύνει.

Τέλος τα κεριά βελτιώνουν την διάθεσή μας. Για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες βάζοντας τα στη ζωή μας:

  • Στα κεριά, το πρώτο κάψιμο είναι και το πιο σημαντικό. Κατά κανόνα, αυτό θα πρέπει να διαρκεί μία ώρα για κάθε εκατοστό περίπου της διαμέτρου του. Έτσι, το κερί θα λιώσει από άκρη σε άκρη και δεν θα σχηματίσει τα λεγόμενα “memory rings”, τα βαθουλώματα στην επιφάνεια δηλαδή.
  • Αν όταν καίτε το κερί σας, αναδύεται μαύρος καπνός, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τριμάρετε το φιτίλι μερικά χιλιοστά.
  • Μετά από κάθε κάψιμο, μην ξεχάσετε να αφήσετε το κερί σας να κρυώσει για περίπου δύο ώρες και να τριμάρετε το φιτίλι του πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.
  • Διατηρούμε τα κεριά σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι