ΘΕΜΑ

Ένας προσωπικός γιατρός για 2.000 άτομα

Ένας προσωπικός γιατρός για 2.000 άτομα, Όλγα Μαύρουθ

Λίγοι ειδικοί έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για να γίνουν “προσωπικοί γιατροί” και, συγκεκριμένα, πανελλαδικά δήλωσαν συμμετοχή μόλις 300. Το υπουργείο αναμένεται να παρατείνει το περιθώριο εγγραφής γιατρών στην πλατφόρμα, παρότι υποστηρίζει ότι οι 300 συνιστούν ικανοποιητικό αριθμό. Η κυβέρνηση δηλαδή περιλαμβάνει στους “προσωπικούς γιατρούς” και τους 840 που είναι ήδη “οικογενειακοί γιατροί” στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τους 2.100 που υπηρετούν σε κέντρα υγείας, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι δεν χρειάζονται συνολικά πάνω από 5.000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα, για να καλύψουν τα εννέα εκατομμύρια των ασφαλισμένων.

Στην πράξη όμως στους 840 του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται και 110 παιδίατροι που δεν μπορούν να ενταχθούν στον “προσωπικό γιατρό”. Άρα οι του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 700 και δεν είναι διόλου δεδομένοι. Παράλληλα, κάποιοι από τους 300 που ενδιαφέρονται, είναι ήδη “οικογενειακοί γιατροί”, οπότε ίσως και να πρέπει να αφαιρεθούν από τους 700. Επίσης δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως η “μεταφορά” έστω των 700 χωρίς να αλλάξουν συμβάσεις ή να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ίδιοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και κακώς αθροίζονται οι 840 με τους 300 σε ένα πλασματικό 1.140.

Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν και οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και αν όντως αυτοί οι 2.100 θα αποδεχτούν την αυτόματη μεταφορά τους στους “προσωπικούς” γιατρούς. Εν ολίγοις, η πολιτεία αυτή τη στιγμή διαθέτει για εννέα εκατομμύρια ασφαλισμένους, μόνον 300 εγγεγραμμένους στον “προσωπικό γιατρό” και δεν γνωρίζουμε αν αυτοί θα αυξηθούν σε επαρκή βαθμό.

Οι ασθενείς από πλευράς τους δεν είναι οργανωμένοι, όμως έχουν και αυτοί ζητήματα άλυτα. Το κυριότερο είναι ότι, όπως μας είπε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Άννα Μαστοράκου, η “ποινή” που προβλέπει η πολιτεία για όσους δεν εγγραφούν είναι αντισυνταγματική και καταργεί τη δυνατότητα επιλογής ιατρού στον πολίτη. Επίσης, αν κάποιος έχει ήδη τον καρδιολόγο του ή τον πνευμονολόγο του ή τον παιδίατρο που προτιμά για το παιδί του, αυτομάτως χάνει την δυνατότητα επιλογής, με την απειλή ότι θα πληρώνει πανάκριβα τα φάρμακα και τις εξετάσεις του.

Επίσης δεν θα μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό για έναν ολόκληρο χρόνο, ακόμα κι αν έχει εύλογα παράπονα. Η αλλαγή επιτρέπεται άπαξ ανά έτος. Σε πολλές περιοχές δε, η επιλογή είναι εντελώς θεωρητική, καθώς μετά τη χρεοκοπία της χώρας οι γιατροί άρχισαν να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό και ενώ η Ελλάδα είχε μια από τις καλύτερες υγειονομικές καλύψεις, πλέον εδώ και δεκαπέντε χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς σε πάρα πολλές περιοχές και όχι μόνον στις “άγονες γραμμές”.

Αν π.χ. στην περιοχή των ασφαλισμένων υπάρχει μόνον ένας προσωπικός γιατρός, θα πρέπει να αναζητήσουν ἀλλο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αν υπάρχουν δύο γιατροί όλοι κι όλοι, ενώ οι κάτοικοι ενός νησιού είναι π.χ. 5.000, τότε οι 1.000 δεν θα έχουν προσωπικό γιατρό. Οπότε θα πληρώσουν “πρόστιμο”; Παράλληλα οι γιατροί έχουν πολλές ενστάσεις, καθώς η σύμβαση αναφέρει ότι το ιατρείο τους τίθεται στη διάθεση του ΕΣΥ, κάτι που έμμεσα κάνει κρατικό ένα ιδιωτικό ιατρείο, αλλά καθιστά και τον γιατρό υπάλληλο της υγειονομικής περιφέρειας. Θα μπορεί το ΕΣΥ να τους καλεί για εφημερίες;

Διίστανται οι απόψεις

Το όλο σύστημα θεωρείται από άλλους προσπάθεια για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας Υγείας και από άλλους σκληρός “κόφτης” για την πρόσβαση στα νοσοκομεία, τόσο σε αυτά που ανήκουν στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (τα περισσότερα) όσο και στα πιο εξειδικευμένα και μεγαλύτερα ή πανεπιστημιακά, της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο προσωπικός γιατρός δηλαδή θα καθορίζει στην ουσία την πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις ειδικότερες ανάγκες των ασθενών, αν π.χ. χρήζουν καρδιολόγου, πνευμονολόγου ή ενδοκρινολόγου κ.λπ.

Πώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη και με συνταγματικό τρόπο, είναι άγνωστο, καθώς δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να απαγορεύσει η πολιτεία σε ασθενή να κλείσει ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου. Και πάντα εξάλλου υπάρχει η “παραπόρτα” των απογευματινών ιατρείων. Σύμφωνα με το νέο νόμο, από το φθινόπωρο του 2023 οι ασθενείς που δεν έχουν “προσωπικό γιατρό” θα μπορούν να εξετασθούν μόνον ως έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία και για οποιοδήποτε μη έκτακτο πρόβλημά τους, θα στρέφονται υποχρεωτικά στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Αυτό δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων και θα κριθεί ως προς την συνταγματικότητά του, όπως και αυτό που σχεδιάζει για μετά τον Οκτώβρη η κυβέρνηση, δηλαδή το να υποχρεώνει τους μη εγγεγραμμένους ασφαλισμένους να πληρώνουν “καπέλο” 10% αρχικά και 20% εν συνεχεία τόσο στα φάρμακά τους, όσο και στις εξετάσεις που θα χρειάζονται. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τις υπόλοιπες ειδικότητες. Αν δηλαδή ο καρδιολόγος της γειτονιάς μας, που μας παρακολουθεί εδώ και χρόνια, μας γράψει κάποιες εξετάσεις, αυτές θα πρέπει να “φιλτραριστούν” από τον προσωπικό γιατρό ή όχι; Αν δεν τις εγκρίνει εκείνος, θα τις πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του;

Οι αμοιβές

Ο υπολογισμός του υπουργείου σημαίνει ότι ακόμα κι αν βρεθούν 5.000 “προσωπικοί γιατροί”, θα αναλογεί ένας σε 2.000 κατοίκους ενηλίκους και εφήβους άνω των 16 ετών. Είναι άγνωστο αν τίθεται υποχρέωση η εξέταση κάθε ασθενούς να κρατάει οπωσδήποτε 20 λεπτά, κάτι που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, όταν δεν πρόκειται για απλή συνταγογράφηση.

Οι γιατροί του ΕΣΥ προβλέπεται να έχουν διαφορετικές αμοιβές από τους ιδιώτες που θα ενταχθούν ως “προσωπικοί” γιατροί. Ναι μεν και οι δύο θα πληρώνονται κατά κεφαλήν ασθενούς, όμως θα παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα οι ιδιώτες. Όσοι είναι στο ΕΣΥ, θα πληρώνονται για τους ασθενείς “τους”, όταν αυτοί ξεπεράσουν τους 1.500, καθώς θεωρείται ότι ο μισθός τους ήδη καλύπτει την υποχρέωση εξέτασης 1.500 ατόμων το χρόνο. Θα αμείβονται δηλαδή όταν εγγραφούν σε αυτούς πάνω από 1.500 ασθενείς και θα πληρώνονται για τους 400 που υπολείπονται μέχρι τους 2.000 που είναι το όριο.

Επίσης, οι γιατροί του ΕΣΥ θα παίρνουν από το κράτος 20 ευρώ για κάθε εγγεγραμμένο ασφαλισμένο ηλικίας από 16 έως 49 ετών, 23 ευρώ για ασφαλισμένο ηλικίας 50-69 ετών και 25 ευρώ για όσους είναι άνω των 70 ετών. Οι ιδιώτες γιατροί όμως θα λαμβάνουν 20 ευρώ για τους νέους, 30 ευρώ για ασφαλισμένους 50-69 ετών και 45 ευρώ για όσους εγγεγραμμένους ασφαλισμένους είναι άνω των 70 ετών.

Θεωρητικά η εγγραφή των πολιτών θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει. Αναβλήθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας, αφού δεν υπάρχει επάρκεια γιατρών. Η εγγραφή σε γιατρό θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις των πολιτών θα γίνονται αποδεκτές μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων ασφαλισμένων ανά ιατρό.

Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών θα γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του για το ιατρείο του. Μπορεί κάποιοι να μην έχουν όριο τους 2.000 αλλά πολύ λιγότερους, καθώς πιθανόν να θέλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν την πελατεία τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx