ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι ποινές για το Μάτι προκαλούν θύελλα αντιδράσεων – Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι - Αποδοκιμασίες στο δικαστήριο,

Την ενοχή συνολικά έξι (6) από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε το τριμελές πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά με αποτέλεσμα την εκατόμβη στο Μάτι.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Και αυτή η ανακοίνωση του δικαστηρίου προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους. “Να τους δώσετε και επαίνους” ακούστηκε να φωνάζει κάποιος. Το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών

Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.

Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.

Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.

Στον Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.

Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως και οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ποιοι κηρύχθηκαν αθώοι

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα και σε ειρωνικά χειροκροτήματα.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων. Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Πάντως, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον ‘Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.

Αποδοκιμασίες στο δικαστήριο

Στο άκουσμα της απόφασης οι δεκάδες πολίτες που βρίσκονται στην αίθουσα αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή». Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους φώναζε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε στους κατηγορούμενους. «Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες.

Ο Άγγελος Κοντοθάνος συγγενής θυμάτων που μάλιστα πέταξε και καρέκλα σήμερα στο δικαστήριο στο άκουσμα της απόφασης είπε: «Σήκωσα μια καρέκλα και την πέταξα. Ανέλαβα την ευθύνη μου ενώ σ εκείνη την αίθουσα 1,5 χρόνο ούτε ένας δεν έχει πει αναλαμβάνω ευθύνη αλλά ούτε η λέξη συγγνώμη και είπα να το κάνω εγώ», είπε.

Ο κ. Κοντοθάνος είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η δικαστής μίλησε στην αίθουσα για 102 νεκρούς και όχι για 104 γιατί τα δίδυμα Χερουβείμ δεν έχουν συγγενή Α βαθμού εν ζωή να υποστηρίξει την κατηγορία. Είναι απλά δυο αριθμοί, απλά πλημμελήματα και τα διδυμάκια Χερουβείμ δεν μπορούν να υποστηρίξουν την κατηγορία της δολοφονίας τους. Ντροπή στο δικαστήριο που είχε την ευκαιρία να τιμωρήσει κάποιους υπεύθυνους για κάτι και δεν το έκανε». «Εύχομαι οι τύψεις να τους κάνουν να τρελαθούν και να τους μισήσουν τα παιδιά τους», είπε κλείνοντας.

Πολιτικές αντιδράσεις

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας τόνισε πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης του Εισαγγελέα.

«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν ν μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό… Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι» σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών, και εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση. «Αναντίστοιχη» χαρακτήρισε την ποινή που επιβλήθηκε στους έξι καταδικασθέντες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε πως, «μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συνήγορος ορισμένων συγγενών των θυμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την απόφαση «εξόφθαλμη κακοδικία». Δήλωσε ότι ντρέπεται για την απόφαση του δικαστηρίου, που αντί να διαγνώσει ότι «το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα».

«Ήρθε σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και η πρώην περιφερειάρχης κυρία Δούρου» και να βρει ενόχους κάποιους, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές-χάδια και μάλιστα με αναστολή. «Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ότι τελικώς δεν έφταιξε κανείς» σχολίασε και ζήτησε να ερευνηθεί «πως έτυχε η ίδια δικαστής να προεδρεύσει σε τρεις συνδεδεμένες υποθέσεις, του Φαλήρου, της Μάνδρας και του Ματιού».

Επικριτικές ανακοινώσεις για την δικαστική απόφαση εξέδωσαν η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η εισαγγελική πρόταση

Το δικαστήριο μελέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη και το νομικό σκεπτικό που ανέπτυξε για κάθε κατηγορούμενο και τις διατάξεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του και το πεδίο δράσης του.

Με την σημερινή απόφαση θα φανεί αν το δικαστήριο υιοθέτησε το εισαγγελικό σκεπτικό ως προς τους ενόχους και τους αθώους ή αν οι δικαστές έχουν διαφοροποιηθεί στην εκτίμηση τους. Αν οι δικαστές συμπλεύσουν με τον κ. Μανιάτη, τότε εννέα κατηγορούμενοι θα ακούσουν σήμερα το «ένοχος» και δώδεκα εκείνοι που θα φύγουν κηρυγμένοι αθώοι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή οι:

* Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

* Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός

* Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ

* Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών

* Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής

* Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος του δήμου Μαραθώνα

* Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

* Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

Ένοχος ζήτησε να κριθεί για εμπρησμό από αμέλεια και ο κάτοικος Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Κατά τον Εισαγγελέα πρέπει να απαλλαγούν τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Επίσης ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.

Παράλληλα ζήτησε να αθωωθούν ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι