ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επαναφορά της μάσκας ζητούν ειδικοί για τον Covid

Νέα απεργία στα γερμανικά αεροδρόμια - Προβλήματα στις πτήσεις

Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων, για τα οποία είχε ρεπορτάζ και χθες το SLpress έχει θορυβήσει και ειδικούς. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γραβάνης καλεί σε επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως τα αεροπλάνα, τα σούπερ μάρκετ αλλά και σε σημεία με συνωστισμό. Επίσης οι επιστήμονες ζητούν συχνότερη ενημέρωση του κόσμου, καθώς από την καθημερινή τηλεοπτική πληροφόρηση, φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει καμία τηλεοπτική ενημέρωση από αρμοδίους και να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι ο κορονοϊός “είναι παρελθόν”.

Σήμερα τα κρουσματα ήταν επίσης αυξημένα, στα 7.158 όπως και οι εισαγωγές, που έφθασαν τις 133. Συγκεκριμένα, ο κ. Γραβάνης αναφέρει τα εξής: «Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Αλλά και ο πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Χειλάς αναφέρει: «Εδώ και 2 χρόνια έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι οι πανδημίες “κρατούν” τουλάχιστον 3 χρόνια. Βρισκόμαστε περίπου στο μισό του τρίτου έτους της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Έχοντας λοιπόν την εμπειρία των 2,5 ετών είναι οριακά ανεπίτρεπτο να εξακολουθούμε να εντυπωσιαζόμαστε.

»Μήνες τώρα επισημαίνουμε ότι από την υπερπληροφόρηση και το “σοκ και δέος” περάσαμε στη μηδενική πληροφόρηση για ό,τι τόσο μας ταλαιπώρησε. Η σωστή επιλογή θα ήταν οι “αναμνηστικές” δόσεις πληροφόρησης που θα συντηρούσαν το κλίμα όχι μόνο της αισιοδοξίας αλλά και του ρεαλισμού. Ο  αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων.

»Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική “απαγκίστρωση” και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (πχ μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμένος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά “αδιάφορες”. Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ώστε να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά και τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα αλλά νοσήματα».

Και καταλήγει ότι δεν χρειάζεται καμία ανησυχία, αλλά και ότι ενώ είμαστε κοντά στο τέλος, αυτό το τέλος ακόμη δεν έχει έλθει ακόμα. «Απαιτείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και ατομικό απλά ρεαλισμός που ισούται με τη στοιχειώδη προφύλαξη του πληθυσμού σε μέρη με συνωστισμό και στον εμβολιασμό του με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο. Τότε θα είναι το τέλος».

Διπλασιασμός των κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, δηλαδή αίφνης από τα 4.000 την ημέρα, καταγράφηκαν 8.083 προχθές και 9.288 χθες. Παράλληλα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης διπλασιάσθηκαν σε σχέση με τα τέλη Μαΐου και έφθασαν χθες τις 126. Έχουμε πλέον καταγραφή πολλών λοιμώξεων από υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες είναι πολύ μεταδοτικές και αρχίζουν να εξαπλώνονται –από 3% έφθασαν το 11% των κρουσμάτων. Ο τουρισμός φέρνει μοιραία εξάλλου και άλλες παραλλαγές.

Παρόμοια έξαρση, από όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, παλιές και νέες, καταγράφεται και σε άλλες τουριστικές χώρες, όπως στην Πορτογαλία, η οποία εξετάζει την επαναφορά της μάσκας. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη έξαρση στην Αττική αλλά και σε πολλά νησιά, όπως στην Άνδρο, στην Ζάκυνθο, στην  Κέρκυρα, στην Κω και στην Πάρο αλλά και στη Σαντορίνη, Μύκονο και Μήλο.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ξαναγράψει το SLpress η μάσκα –ακόμα και εκείνη που είναι υψηλής προστασίας– προστατεύει σημαντικά μόνον όταν την φορούν όλοι και, κυρίως, οι φορείς της νόσου. Όταν την φορά μόνον ο ηλικιωμένος ή ο ευάλωτος, η προστασία μειώνεται σχεδόν στο μισό, καθώς οι φορείς συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον και οι μάσκες είναι σχετικά διαπερατές. Οι ιοί δηλαδή μπορούν να τις διαπεράσουν, ειδικά αν ο φορέας είναι σε κοντινή απόσταση με τον ευάλωτο ή αν φορέας και ευάλωτος βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο.

Εάν η μάσκα υψηλής προστασίας φοριέται σωστά, δηλαδή με πολύ καλή εφαρμογή, η απόδοσή της βελτιώνεται κάπως ακόμα κι αν δεν φορούν οι άλλοι. Ακόμα ασφαλέστερη λύση είναι η διπλή μάσκα, μόνον που η υφασμάτινη που τοποθετείται από πάνω, πρέπει να πλένεται με καυτό νερό και να σιδερώνεται. Η απλή υφασμάτινη προσφέρει ελάχιστη προστασία όπως και η απλή χειρουργική που δεν φοριέται με καλή εφαρμογή.

Ο υπουργός Υγείας πάντως σε σημερινή συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν προβλέπεται επαναφορά των μέτρων και ότι οι ευάλωτες ομάδες «πρέπει να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας». Είπε μάλιστα ότι περίμενε την αύξηση αυτή «γιατί έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα και δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα». Δεν εξήγησε πάντως το γιατί είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα, αφού εννοείται πως όσο πιο μεταδοτικός είναι ένας ιός, τόσο περισσότερα μέτρα χρειάζονται. Ειδικά η μάσκα είναι από τα πιο ανώδυνα προφυλακτικά μέτρα που μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ π.χ. σε σούπερ μάρκετ και σε τουριστικά λεωφορεία, χωρίς ως μέτρο να επιβαρύνει διόλου την οικονομία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version