Έπεισε τους Βρετανούς, αλλά όχι τον πατέρα του ο Μπόρις Τζόνσον
31/12/2020Περίπατος ήταν για τον Μπόρις Τζόνσον η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες. Η συμφωνία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία και θα τεθεί σε εφαρμογή στις έντεκα το βράδυ τοπική ώρα. Όσο εύκολα ήταν όμως τα πράγματα στη Βουλή άλλο τόσο δύσκολα είναι στην οικογένεια του Τζόνσον.
Σήμερα, λίγες ώρες μετά τον θρίαμβο του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή, ο πατέρας του, Στάνλεϊ Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία για να λάβει γαλλικό διαβατήριο. Κάτι που θα του επιτρέπει να διατηρήσει τις σχέσεις του με την ΕΕ μετά το Brexit. Μιλώντας μάλιστα σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνει Γάλλος πολίτης, επειδή η οικογένειά του έχει στενούς δεσμούς με τη χώρα.
«Αν το καταλαβαίνω σωστά, είμαι Γάλλος» είπε ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού υπενθυμίζοντας ότι η μητέρα του γεννήθηκε στη Γαλλία, και ότι η γιαγιά του ήταν «εντελώς Γαλλίδα», όπως και ο παππούς της. «Ζητάω ήδη αυτό που έχω» συμπλήρωσε με το γνωστό βρετανικό χιούμορ, μιλώντας φυσικά στα γαλλικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο 80χρονος Στάνλεϊ Τζόνσον, ο οποίος υπήρξε ευρωβουλευτής, δηλώνει ότι θα είναι πάντα Ευρωπαίος, κάτι που απέδειξε και στο δημοψήφισμα του 2016, ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής.
Η στάση του πατέρα Τζόνσον δεν είναι όμως το μοναδικό οικογενειακό πρόβλημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Έναν χρόνο πριν, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, είχε δεχθεί και άλλο οικογενειακό χαστούκι από τον μικρότερο αδελφό του, Τζο Τζόνσον. Ήταν τότε που, εν μέσω μιας θυελλώδους κρίσης στο Συντηρητικό Κόμμα, ο μόλις λίγων εβδομάδων πρωθυπουργός απέπεμψε 21 βουλευτές που δεν ψήφισαν τις επιλογές του για ένα άτακτο Brexit.
Ο “κόσμος” των Τζόνσον
Αν και ο περίγυρος των Τζόνσον υποστηρίζει ότι ο Τζο είναι περισσότερο πνευματώδης και κάνει λιγότερο θόρυβο από τον Μπόρις, ο “μικρός” είχε προκαλέσει τότε “μεγάλο σαματά”, καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Καινοτομίας, αλλά και από βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος. Μάλιστα, άνθρωποι που τον γνωρίζουν είχαν δηλώσει τότε ότι ήταν πιο κοντά προς την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα των Συντηρητικών και αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό τις ακραίες επιλογές του αδελφού του ακόμα και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως είχε αξιοποιήσει πολιτικά ακόμα και την παραίτηση του Τζο, καθώς ήταν αποφασισμένος για την αποχώρηση και οι εξελίξεις τον δικαίωσαν. «Ατελείωτος θαυμασμός, όπως πάντα, για τον αδερφό μου Τζο» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε τότε ο βρετανός πρωθυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια: «Μπορεί να μην συμφωνήσαμε επί του Brexit, αλλά είμαστε ενωμένοι και από κοινού απογοητευμένοι για τη πνευματικά και πολιτικά αδύναμη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Αυτά που συμβαίνουν όμως στην οικογένεια Τζόνσον είναι ουσιαστικά μια μικρογραφία της βρετανικής κοινωνίας, την ώρα που το πολυεθνικό Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μια ανάσα από την ανάκτηση της “ελευθερίας” του, την οποία ζήτησε η πλειοψηφία των πολιτών του. Το κόστος αυτής της “ελευθερίας” θα αρχίσει να φαίνεται άλλωστε σε λίγες ώρες.
Ο Μπόρις Τζόνσον έβαλε πάντως τη σφραγίδα του τόσο στην συμφωνία αποχώρησης όσο και στην εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit. Πιέζοντας μάλιστα τις Βρυξέλλες πήρε σχεδόν όλα όσα επεδίωκε από την ΕΕ. Ήταν εξάλλου καλά διαβασμένος, όπως δήλωσε την ώρα που πρόσθετε την υπογραφή του σε εκείνη των επικεφαλής της ΕΕ. «Αν τη διάβασα; Η απάντηση είναι, ναι» σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός!