Επεκτείνονται τα μέτρα – Τι αλλάζει για τις λαϊκές και τα σχολεία

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια – Ποια άλλα μέτρα καταργούνται, slpress

Με συνεχή πληροφόρηση και τιμωρία για τους παραβάτες η κυβέρνηση προσαρμόζει, καθημερινά και αναλόγως των εξελίξεων, τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, η οποία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσλαμβάνει. Ωστόσο, μετά τις ουρές στις εθνικές οδούς επιβάλλονται νέοι περιορισμοί και πλέον δεν αποκλείεται τίποτε.

Η μαζική φυγή προς την επαρχία έδειξε ότι είναι αρκετοί σε αυτή τη χώρα εκείνοι που κάνουν του κεφαλιού τους, ένα γεγονός που ανάγκασε ακόμη και τον πρωθυπουργό να στείλει νέο μήνυμα με σαφέστατες οδηγίες για τα “πρέπει” που αφορούν όλους μας. «Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι» λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση, η οποία  συνοδεύεται από βίντεο που αναφέρει αναλυτικά τι μπορούμε και κυρίως τι δεν μπορούμε να κάνουμε.

Την οργή του για όσους στριμώχνονται σε αυτοκίνητα για να φύγουν στα χωριά ή τα εξοχικά τους, μην τηρώντας το “μένουμε σπίτι” δεν έκρυψε ούτε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε πως υπάρχουν 31 νέα κρούσματα του φονικού ιού στην Ελλάδα. Συνολικά, τα κρούσματα είναι πλέον 495 κρούσματα, από τα οποία τα 84 είναι “ορφανά”, δηλαδή δεν έχουν “ιχνηλατηθεί” οι πηγές από τις οποίες προέρχονται. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 7.200 δείγματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 90 άνθρωποι νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 20 διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.

Ξέρουμε ποιοι είναι 

Αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες απηύθυνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι αυτό που ζούμε δεν είναι άσκηση αλλά πραγματική μάχη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη» και να μείνουμε σπίτι, επικρίνοντας το γεγονός ότι «κάποιοι συμπολίτες μας δεν το τηρούν και νομίζουν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή το εξοχικό».

Διερωτήθηκε επίσης αν «με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν συμβεί στην Αττική αντιλαμβάνονται (αυτοί που φεύγουν για επαρχία) τι συνέπειες θα έχει αυτό στις περιοχές που πηγαίνουν». Παραλλήλως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από την συμπεριφορά των πολιτών θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και σημείωσε με νόημα ότι η ελληνική Πολιτεία, γνώριζε, γνωρίζει και θα γνωρίζει ποιοι περνούν τα διόδια. Ανακοίνωσε τέλος ότι εκτάκτως αύριο Σάββατο θα είναι κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές, οι οποίες από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με τους μισούς, εκ περιτροπής, παραγωγούς ανά κλάδο και οι πάγκοι θα είναι υποχρεωτικά σε απόσταση πέντε μέτρων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί το Σάββατο, το υπουργείο Παιδείας θα παρατείνει την απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου 2020. Η απόφαση ελήφθη, για προληπτικούς λόγους, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Μένουμε σπίτι, αλλιώς…

Κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν διαρκώς ότι η τήρηση των μέτρων για την ατομική και συλλογική εργασία είναι μονόδρομος και σημειώνουν ότι η ύπαρξη σχετικά λίγων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται.

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται βήμα-βήμα. Στο ενδεχόμενο, αναλόγως των εξελίξεων, να επεκταθούν τα μέτρα περιορισμού, αναφέρθηκε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, στις δύο δηλώσεις του προς τον ελληνικό λαό, με τις οποίες ανακοίνωσε παρεμβάσεις στον ιατρικό και οικονομικό τομέα, ζητώντας παραλλήλως τη συνεργασία των πολιτών στην εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έχουμε σίγουρα μεγάλη πληθώρα κρουσμάτων» που, όπως είπε, «θα είναι χιλιάδες» και όλα θα εξαρτηθούν «από το πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας». Το σύστημα που μπορούμε να προστατέψουμε όλοι μαζί “μένοντας στο σπίτι”, για να μπορεί αυτό με τη σειρά του να παρέχει νοσηλεία σε εκείνους που θα την χρειαστούν. Ο ίδιος μίλησε και για το ενδεχόμενο του lockdown, σημειώνοντας ότι είναι «στο τραπέζι της ομάδας εμπειρογνωμόνων», η οποία συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αλλάζουν καθημερινά και διαμορφώνουν δυναμικά τα κυβερνητικά μέτρα.

Νησιά και καραντίνα 

Μετά τη μαζική μετακίνηση κατοίκων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες προς τα νησιά, το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ανακοινώθηκε ότι από τις έξι το πρωί του Σαββάτου θα μπορούν να μεταβαίνουν στις νησιωτικές κοινότητες, μόνον όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι και εκείνοι που εμπλέκονται στην τροφοδοσία. Αντιθέτως θα επιτρέπεται η επιστροφή όσων θέλουν να αποχωρήσουν από τα νησιά. Απαγορεύτηκε επίσης ο απόπλους όλων των ιδιωτικών σκαφών.

Παραλλήλως, τέθηκε σε ισχύ, από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, η υποχρεωτική  κατ’ οίκον καραντίνα όσων έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς από χώρες του εξωτερικού. Για να διασφαλιστεί, ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα αναλαμβάνει ρόλο και η Αστυνομία, η οποία θα ελέγχει, με επισκέψεις ή συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις, αν οι υπόχρεοι τηρούν την καραντίνα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, με βάση το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, ξεκινούν άμεσα περιπολίες με μεγάφωνα, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί θα ενημερώνουν ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στην Αττική και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Σημειώνεται ότι για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι