Επελαύνει η Δέλτα στα σχολεία
22/09/2021Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων έκλεισαν κιόλας δύο τμήματα όπου βρέθηκαν θετικά αίφνης θετικά στον κορονοϊό πάνω από τα μισά παιδιά, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτό προβληματίζει τους ειδικούς και το υπουργείο Παιδείας, καθώς σκέφτονται ότι ίσως, ειδικά στα δημοτικά σχολεία, θα πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο, ώστε ούτε τα παιδιά (και οι οικογένειές τους) να εκτίθενται τόσο πολύ, ούτε οι δάσκαλοι.
Υπάρχουν σκέψεις δηλαδή να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει ορισθεί ως όριο για να τίθεται σε αναστολή η λειτουργία της τάξης και που μέχρι στιγμής είναι το 50% συν ένα παιδί. Τα πρώτα δύο τμήματα που “έκλεισαν” είναι το Β2 και το Γ2 του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης-Συκεών. Στο πρώτο βρέθηκαν φορείς 11 από τα 20 παιδιά του τμήματος και στο άλλο τμήμα βρέθηκαν θετικά τα 12 από τα 23 παιδιά. Υπάρχει μια “λεπτομέρεια” ουσίας για την οποία δεν έχουμε πληροφόρηση: Πόσα παιδιά ήταν φορείς κατά το δεύτερο τεστ της περασμένης Πέμπτης;
Αν δηλαδή στις τάξεις υπήρχαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα οκτώ φορείς και χθες έγιναν χθες 11 ή 12, η διασπορά είναι μέτρια, καθώς τα οκτώ κόλλησαν άλλα δύο-τρία. Αν όμως την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί μόνον δύο-τρεις φορείς και χθες αυτοί πενταπλασιάστηκαν, η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική. Επίσης ανακύπτουν ερωτήματα και για την επάρκεια των self test ως μεθόδου καθώς και ως αποτελεσματικότητας. Μιας και θεωρητικά τα κάνουν όλα τα παιδιά, προφανώς, είτε τα self test είναι αναξιόπιστα για την Δέλτα, είτε οι γονείς δεν τα κάνουν στα παιδιά τους.
Και από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ προκύπτει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μαθητικές ηλικίες, καθώς αυτές συνιστούν περισσότερα από το 1/4 του συνόλου των ημερησίων κρουσμάτων πλέον. Ειδικά τις ημέρες που γίνονται τα περισσότερα τεστ στα σχολεία, τα κρούσματα φθάνουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των κρουσμάτων, αφού υπήρξε μέρα που καταγράφηκαν 1.000 κρούσματα σε παιδιά.
Η πραγματική αύξηση
Όμως αυτό καθαυτό δεν είναι τόσο κρίσιμο, όσο το πόσα σχολεία κλείνουν λόγω κρουσμάτων, καθώς μόνον εκεί καταγράφεται πιστά η διασπορά και το πρόβλημα, τουλάχιστον προς το παρόν, που δεν έχουμε στοιχεία για τρίτο τεστ ώστε να συγκρίνουμε. Το ποσοστό δηλαδή επί των κρουσμάτων είναι αυτονόητο ότι θα ανερχόταν, δεδομένου ότι 1.400.000 μαθητές κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα και κατά συνέπεια αποτελούν μεγάλη και σταθερή πλέον μερίδα των εξεταζόμενων. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ηλικιακή μερίδα του πληθυσμού που εξετάζεται πυκνότερα, θα παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων στην ηλικιακή ανάλυση.
Σε απόλυτους αριθμούς, όλο το καλοκαίρι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά έφθασε τα 700 την ημέρα τον Ιούλιο και εν συνεχεία μειώθηκε. Τον Αύγουστο έφθασε το πολύ τα 522 την ημέρα, παρά τον μεγάλο συγχρωτισμό και τη χαλάρωση του καλοκαιριού. Ο ΕΟΔΥ επιλέγει να αναλύσει εβδομαδιαία το θέμα και εκφράζει την εκτίμηση ότι τα κρούσματα στα παιδιά ήταν περισσότερα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό συνιστά πάντως μια μάταιη ανάλυση από πλευράς του, καθώς όπως προαναφέρεται, είναι εύλογο ότι με τόσα τεστ που γίνονται πλέον στους μαθητές, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται και πολύ περισσότερα κρούσματα, όσο συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαίδευση.
Το θέμα δεν είναι εξάλλου πόσα καταγράφονταν στο χαλαρό καλοκαίρι, αλλά πόσα τώρα. Και, συγκεκριμένα, το νούμερο που μετράει περισσότερο από όλα είναι πόσο αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Από τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι τα μαθητικά κρούσματα ανήλθαν (ως προς το σύνολο των κρουσμάτων) στο 25% από 20% που ήταν στα τέλη Αυγούστου και από 22% που ήταν μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικό πως κατά το διάστημα από 15/6/2021 έως 15/9/2021, δηλαδή το καλοκαίρι, που οι μαθητές δεν πήγαιναν στο σχολείο, ο αριθμός των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε..
Το νούμερο που μετράει
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα αναφοράς 13-19 Σεπτεμβρίου 2021, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 37). Άρα αντικειμενικά έχουμε μια αύξηση της τάξης του 14% και αυτό είναι ουσιαστικά το νούμερο που μετράει περισσότερο από όλα.
Για λόγους που πραγματικά δεν είναι ξεκάθαρα ερμηνεύσιμοι, ο ΕΟΔΥ αναφέρει επίσης ότι δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα από το πρώτο τεστ στο δεύτερο. Προφανώς αυξήθηκαν όμως στο τρίτο τεστ το οποίο δεν αναφέρει, παρότι έγινε προ τριών ημερών και έχει ήδη επιβεβαιωθεί. Εμμένει με έμφαση στο ότι δεν υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των πρώτων δύο τεστ, καθώς εντοπίστηκαν 1.178 κρούσματα στο πρώτο (της Δευτέρας) και 1.137 στο δεύτερο (της Πέμπτης).
Αυτή η αναφορά δεν έχει κάποια επιδημιολογική λογική, γιατί ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεν ταχύτερη επώαση από τις αρχικά στελέχη, όμως δεν εκδηλώνεται (ούτε καταγράφεται δυστυχώς σε τεστ) μέσα σε 24 ή και 78 ώρες από την μετάδοση. Κατά συνέπεια η σύγκριση μεταξύ δύο τεστ που έγιναν με διαφορά τριών ημερών δεν “λέει” κάτι επί της ουσίας.
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, έκανε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Μάριος Λαζανάς. Τόνισε ότι το μέτρο που προβλέπει 50% συν ένα κρούσμα «είναι υπό σκέψη» και άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να αναθεωρηθεί. Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο μέτρο υπήρξε προβληματισμός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κυρίως από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι είναι υπερβολικό και ότι μένουν απροστάτευτοι τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά.