ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιδημία AIDS και φυματίωσης σε κέντρο μεταναστών στην Κύπρο

Επιδημία AIDS και φυματίωσης σε κέντρο μεταναστών στην Κύπρο,

Χίλιοι εκατό (1.100) διαμένοντες στo κέντρο φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα στην Κύπρο, βρέθηκαν θετικοί στον ιό του AIDS και άλλοι 800 διαγνώστηκαν με φυματίωση, ανέφερε στην εκπομπή του ΡΙΚ “Πρώτη Ενημέρωση”, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Νουρής. Τόνισε, παρά ταύτα, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ( ) καθότι στα περιστατικά έχει παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Ουσιαστικά το κέντρο έχει τεθεί σε καραντίνα, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά της επιδημίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Το κέντρο Πουρνάρα λειτουργεί από το 2004 για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία μεταναστών. Αρχικά ήταν δυναμικότητας 400 ατόμων, αλλά η δυναμικότητα φιλοξενίας τριπλασιάστηκε με έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Οι μετανάστες που διαμένουν στο κέντρο Πουρνάρα αυτή την περίοδο ανέρχονται σε 2.500 άτομα εκ των οποίων γύρω στα 287 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 15,5 χρόνων και άνω και η κατάσταση χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Κύπρου, που είχε επισκεφθεί πέρυσι το κέντρο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι εστάλη επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών για να παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι ζητείται από τον ίδιο να ορίσει την ημερομηνία που ο ίδιος τον βολεύει. Εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά και μέσα από τις σημερινές μας εμπειρίες , να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Επεισόδια την προηγούμενη εβδομάδα

Οι βελτιώσεις, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν ήταν επαρκείς. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια, μεταξύ ομάδων μεταναστών, με αποτέλεσμα γυναίκες με παιδιά να ψάχνουν καταφύγιο στα γειτονικά χωριά. Χρειάστηκε δε η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της κυπριακής αστυνομίας για να σταματήσουν οι φασαρίες.

Ο Νουρής δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών εστιάζει την προσπάθειά του, στον περιορισμό των εισροών μεταναστών από την πράσινη γραμμή.  Από πέρυσι έχει γίνει φράκτης και εξετάζεται η επέκτασή του. Σημείωσε ότι, το 2022, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις μεταναστών (περίπου 6.500 άτομα). Υπογράμμισε, ακόμη, πως το σημαντικότερο, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες αποδίδουν οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία, για επαναπροώθηση ξένων υπηκόων, προς το Πακιστάν, την Ινδία και το Βιετνάμ.

Ο Νουρής ανέφερε, επίσης, ότι σε λίγες μέρες θα μεταβεί στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τη ΛΔ του Κονγκό, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στην αφρικανική χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι