Επιφυλακή χωρίς πανικό κήρυξε ο Χαρδαλιάς –Μάσκες παντού και προσοχή στους γάμους

Επιφυλακή χωρίς πανικό κήρυξε ο Χαρδαλιάς –Μάσκες παντού και προσοχή στους γάμους, slpress

Συναγερμό έχει σημάνει η αύξηση των νέων κρουσμάτων και ο Νίκος Χαρδαλιάς κήρυξε επιφυλακή ανακοινώνοντας νέα μέτρα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 78 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν τρεις θάνατοι, φαινόμενα που προκαλούν έντονη ανησυχία στην Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα δέκα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ άλλα επτά εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως. Ανησυχητική είναι όμως και η διασπορά, καθώς τα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετράωρου  εντοπίστηκαν σε 14 διαφορετικές περιοχές.

Αναλυτικά τα 24  από αυτά εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 18 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και τρία στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας. Από δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Λευκάδας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Καβάλας, ενώ από ένα στις περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Δωδεκανήσου, Λέσβου, Μαγνησίας, Πέλλας και Φλώρινας. Με βάση τα νέα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4477 και οι θάνατοι 206, ενώ συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένα  εννέα άτομα.

Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς  

Με αφορμή τα ανησυχητικά φαινόμενα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση ανακοίνωσε ότι για όλον τον Αύγουστο η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, περιλαμβανομένων και των εκκλησιών. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι χώροι εστίασης. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, από την 1η έως τις 15 Αυγούστου, υπάρχει και για τους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς περιλαμβάνει επίσης την αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία έως και τις 15 Αυγούστου, την θέσπιση ορίου 100 ατόμων για γάμους και βαφτίσεις από τη Δευτέρα έως τις 15 Αυγούστου και την απαγόρευση όρθιων πελατών σε κλαμπ και μπαρ. Επίσης παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου η απαγόρευση πανηγυριών και έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων προς και από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Την ίδια ώρα, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους σε όλη τη χώρα. Στόχος του μέτρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει οι δήμαρχοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και άλλων δήμων που φιλοξενούν δομές μεταναστών.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Παραλλήλως, πυκνώνει από το Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) για όλον τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά. Αύξηση των δρομολογούμενων οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής θα υπάρξει και στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Για την απρόσκοπτη εφαρμογή αυτού του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων αναστέλλονται άδειες προσωπικού και όπως ανακοινώθηκε το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Σε ότι αφορά το επιβατικό κοινό θα πρέπει τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, συστήνεται η χρήση καρτών για την έκδοση εισιτηρίου και απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Τέλος, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Εντωμεταξύ, εντείνονται περαιτέρω τα δειγματοληπτικά τεστ  στις πύλες εισόδου της χώρας και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, γίνονται καθημερινά 9.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελεγχόμενοι ταξιδιώτες αυτοπεριορίζονται για ένα 24ωρο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ. Σημειώνεται ότι με τα μέτρα επιφυλακής που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς παρατείνεται έως τις 15/8 η απόφαση για αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για όσους μπαίνουν στη χώρα από τον Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προσοχή στους γάμους

Στην Θεσσαλονίκη ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός για έναν γάμο και το γαμήλιο γλέντι που ακολούθησε, καθώς εξελίσσεται σε σημαντική εστία κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το voria.gr στον γάμο, ο οποίος τελέστηκε το προηγούμενο Σάββατο στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Κυρίου, εντός του στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους, παρέστησαν περισσότεροι από 300 καλεσμένοι, ορισμένοι μάλιστα από τη Γερμανία. Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι πήγαν σε κτήμα δεξιώσεων στην ανατολική Θεσσαλονίκη και παρότι το γλέντι ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε εξωτερικό χώρο, εξαιτίας του ψιλόβροχου μεταφέρθηκε σε αίθουσα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα εμφανίστηκαν την Τρίτη στην οικογένεια του γαμπρού, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ενώ την επόμενη ημέρα ομάδα ατόμων που παρέστησαν στον γάμο πήγε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Εκεί ελέγχθησαν μόνον 12 άτομα, τα δέκα όμως βγήκαν θετικά. Ανάμεσά τους, ο γαμπρός και μια συγγενής, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο τις επόμενες ώρες.

Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι ότι τα κρούσματα από τη συγκεκριμένη εστία είναι πολύ περισσότερα, καθώς αρκετοί από τους καλεσμένους επισκέφτηκαν ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά. Την ίδια ώρα, και στις Σέρρες σε καραντίνα τέθηκαν όλοι οι καλεσμένοι σε γάμο, καθώς, όπως ανέφερε ο νομίατρος, ένας 30χρονος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Θετικά βρέθηκαν και άλλα τρία άτομα, τα οποία παρέστησαν στο γάμο και εξετάστηκαν κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι