Επιστρέφει στο παιχνίδι η AstraZeneca – Ποιές χώρες χορηγούν ξανά το εμβόλιό της
19/03/2021Την επανέναρξη των εμβολιασμών με AstraZeneca ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως, ανακοινώνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι το εμβόλιο της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής. Ο ΕΜΑ έκρινε ότι το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», τονίζοντας, για άλλη μία φορά, ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.
Ήδη η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία και η Λιθουανία, χώρες που είχαν σταματήσει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, ανακοίνωσαν την επανέναρξή τους. Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Καστέξ.
Το πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca προέκυψε, μετά τις αναφορές ότι λήπτες του παρουσίασαν θρομβοεμβολικά επεισόδια ή θρόμβους αίματος, τέσσερα από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο. Οι ανακοινώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες χώρες, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη, να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, μέχρι να εξεταστεί το θέμα από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Ο ΕΜΑ για την AstraZeneca
Την Πέμπτη, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αν και η εκπρόσωπός του ανέφερε, ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, «ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σίγουρα τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων (θρόμβου αίματος) και του εμβολίου». Η ίδια πρόσθεσε ότι «η εξέταση αυτών των πιθανών σπάνιων καταστάσεων και η παροχή πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και εμβολιασμένους θα βοηθήσει στον εντοπισμό και τον μετριασμό των πιθανών παρενεργειών».
Η διευθύντρια του Οργανισμού, πρόσθεσε επίσης ότι ο EMA θα επιδιώξει τη διενέργεια και άλλων μελετών και ζήτησε από τα άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες να το αναφέρουν. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν είναι «μη αναμενόμενη», όταν εμβολιάζονται εκατομμύρια ανθρώπων. Επανέλαβε, ωστόσο, την αρχική θέση του EMA ότι αυτό το εμβόλιο είναι «μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την Covid-19».
Πρόσθεσε τέλος, ότι θα προστεθεί ειδική προειδοποίηση στο φυλλάδιο ασθενών για το συγκεκριμένο εμβόλιο, στην οποία θα περιγράφονται αυτές οι περιπτώσεις. Από την πλευρά της, η γιατρός Σαμπίν Στράους, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας εμβολίων του EMA, σημείωσε ότι δεν έχει προκύψει «καμία απόδειξη για πρόβλημα με την ποιότητα ή συγκεκριμένη παρτίδα». Παραλλήλως σημείωσε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων διερευνήθηκαν και ότι δεν υπάρχει, βάσει συμπερασμάτων, υψηλότερος συνολικός κίνδυνος να προκύψουν τέτοια επεισόδια μετά τον εμβολιασμό.
Η Στράους, αν και υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα, ίσως το εμβόλιο να μειώνει την πιθανότητα αυτών των γεγονότων, ανέφερε ότι «σε μερικές περιπτώσεις, μικροσκοπικοί θρόμβοι αναπτύχθηκαν σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία, τις πρώτες 7 έως 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό» και ότι σε κάποιες από αυτές «είδαμε θρόμβους να αναπτύσσονται σε αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο». Πρόσθεσε πάντως ότι «προς το παρόν, τα στοιχεία που έχουμε δεν επαρκούν για να συμπεράνουμε με βεβαιότητα εάν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται πράγματι από το εμβόλιο ή όχι».
Στην ερώτηση για το πόσα ήταν αυτά τα περιστατικά ανέφερε «επτά περιπτώσεις διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφάλου, από σχεδόν 20 εκατομμύρια εμβολιασμένους». Επίσης, στην ερώτηση αν υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι και από τα υπόλοιπα εμβόλια, είπε ότι «υπάρχουν αναφορές για όλα τα εμβόλια, ωστόσο, τώρα η έρευνα επικεντρώθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca». Η ίδια τόνισε «για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα περιστατικά θρομβώσεων είναι περισσότερα από τα αναμενόμενα» και η εκπρόσωπος του ΕΜΑ ότι «δεν έχουμε διαπιστώσει προβλήματα ως τώρα για όλα τα εμβόλια».
Πέθανε γυναίκα στη Σουηδία
Η Σουηδία πάντως, παρά τις εκκλήσεις του ΕΜΑ για τη συνέχιση των εμβολιασμών, ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σχετικά την επόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα η ρυθμιστική αρχή της αναλύσει όλα τα δεδομένα. Λίγες ώρες αργότερα, η Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων ανακοίνωσε ότι μια γυναίκα, καθόλα υγιής, πέθανε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως μάλιστα ανακοίνωση η επικεφαλής της σουηδικής Υπηρεσίας, η γυναίκα παρουσίασε την σπάνια διαταραχή στην οποία εστίασε η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, όπου το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν λάβει έντεκα από τα 20 εκατομμύρια που έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως με αυτό, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει παρουσιάσει κάποια κάμψη. Μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ, ότι θα εμβολιαστεί σήμερα Παρασκευή, σημειώνοντας ότι το κέντρο στο οποίο θα πάει «χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης» και αυτό θα κάνει.
Σε μια ανάλογη κίνηση προχωρά και ο Γάλλος πρωθυπουργός, την ώρα που η χώρα επιβεβαίωσε ότι εισέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Με ικανοποίηση έγινε δεκτή και από την ιταλική κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι «η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca θα ξαναρχίσει από σήμερα Παρασκευή». Αντιθέτως, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca από την ερχόμενη εβδομάδα. Κανονικά επαναλαμβάνουν από σήμερα τους εμβολιασμούς και η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται οι αποφάσεις και της Ιρλανδίας.