Επόμενο θύμα του ιού θα είναι η Αφρική – Εφιαλτικές οι προβλέψεις

Επόμενο θύμα του ιού θα είναι η Αφρική – Εφιαλτικές οι προβλέψεις, Νεφέλη Λυγερού

Το ευοίωνο σενάριο για την Αφρική περιλαμβάνει 300.000 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού μέσα στο 2020. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία βασίζεται σε στατιστικά μοντέλα του Imperial College στο Λονδίνο. Το χειρότερο σενάριο, υπό την προϋπόθεση ότι οι αφρικανικές χώρες δεν θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν τον ιό, υπολογίζεται ότι είναι πιθανόν να στοιχίζει τη ζωή ακόμα και σε 3.300.000 άτομα.

Ακόμα, όμως, και με αυστηρή υιοθέτηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η Αφρική θα μπορούσε να καταγράψει περισσότερα από 122.000.000 κρούσματα, αναφέρει η έκθεση. Όποιο από τα δύο σενάρια και αν υπερισχύσει, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συντρίψει τα ήδη ευάλωτα και υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας των αφρικανικών χωρών.

Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι η πανδημία δεν θα πλήξει τόσο σφοδρά τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ήπειρο, θα χρειαστούν 44 δισ. δολάρια για τεστ, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και θεραπεία, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αφρική (UNECA). Για το χειρότερο σενάριο θα απαιτούνταν 446 δισ. δολάρια.

Μέχρι χθες Μεγάλη Παρασκευή, στην Αφρική έχουν σημειωθεί περισσότερα από 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά –σύμφωνα με τους επιδημιολόγους– βρίσκεται εβδομάδες πίσω σε σχέση με την Ευρώπη, στα πολύ αρχικά στάδια της πανδημίας. Ο μέχρι τώρα ρυθμός αύξησης παρουσιάζει κοινά στοιχεία με χώρες που επλήγησαν σφοδρά, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό από μόνο του  τροφοδοτεί τα δυσμενή σενάρια.

Πρόκειται για την μέχρι τώρα πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη έκθεση για την Αφρική και την πανδημία, σε μία στιγμή που το ενδιαφέρον των ειδικών εστιάζεται πλέον εκεί. Μία ραγδαία εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να λυγίσει την Αφρική και να προκαλέσει ακόμα και δεύτερο κύμα στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η ευάλωτη Αφρική

Η φτώχεια, η πολυκοσμία και τα ήδη εκτεταμένα προβλήματα υγείας καθιστούν την Αφρική ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ιό. «Από όλες τις ηπείρους, η Αφρική έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση  υποκείμενων νοσημάτων, όπως η φυματίωση και το HIV / AIDS». Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι με βάση μια προβολή για τους επόμενους έξι μήνες θα καταγραφούν περισσότερα από 10.000.000 σοβαρά κρούσματα.

Η νέα έκθεση προειδοποιεί, επίσης, για σοβαρή οικονομική ύφεση εν μέσω της πανδημίας, με 27.000.000 ανθρώπους να εξωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. «Οι επιχειρήσεις που έχουν καταρρεύσει ενδέχεται να μην ανακάμψουν ποτέ», αναφέρει η νέα έκθεση. «Χωρίς ταχεία αντίδραση, οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο και να αντιμετωπίσουν μαζικές αναταραχές».

Σχεδόν 20 Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες κάλεσαν την εβδομάδα που πέρασε να ισχύσει ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους των χωρών της Αφρικής, προκειμένου να βοηθηθούν. Αυτό υποστήριξε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20.

Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν Αφρικανοί αξιωματούχοι ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία για να επιταχύνουν τα μαζικά τεστ κορονοϊού. Πάνω από 1.000.000 δοκιμές θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Και πάλι, όμως, δεν αρκούν, καθώς είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμα 15.000.000 τεστ, δήλωσε ο επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζον Νκενγκασονγ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι