Επτά rapid και self tets στο μικροσκόπιο των ειδικών – Τι έδειξε το crash test

Πως λειτουργούν τα τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι αλλάζει στα μέτρα, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

H ιατρική επιθεώρηση Lancet δημοσίευσε έρευνα που συγκρίνει επτά εμπορικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία) για τη διενέργεια rapid test με τη βοήθεια νοσηλευτή αλλά και για sefl test στο σπίτι. Οι ερευνητές έκαναν και πείραμα με τους ίδιους και τους συνεργάτες τους για να βρουν όχι μόνον τα “ψευδώς αρνητικά”, αλλά και το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων σε κάθε προϊόν.

Η έρευνα έδειξε κάποιες διακυμάνσεις στην απόδοση των τεστ, αλλά κυρίως στα ψευδώς αρνητικά παρά στα ψευδώς θετικά (κάποια τεστ “διάβαζαν” ως κορονοϊό π.χ. την γρίπη). Τα περισσότερα ψευδώς αρνητικά προκύπτουν –σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνον σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα– από φορείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αλλά και όταν η νόσος είναι  πολύ προχωρημένη, στην δεύτερη προς τρίτη εβδομάδα μετά τη διαγνωση. Όλα τα τεστ έγιναν με δείγμα που είχε ληφθεί είτε ρινοφαρυγγικά είτε στοματοφαρυγγικά.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που ελέγχθηκαν από τους ερευνητές, μπορεί να τα βρει κάποιος σε φαρμακεία ή διαδικτυακά, αλλά είναι αρκετά ακριβά. Εμπορικό μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι πωλούνται, ως επί το πλείστον, ανά δεκάδες και έτσι η τιμή γίνεται ακόμα πιο τσουχτερή. Αυτά τα τεστ, εκτός από ένα βελγικό, είναι γερμανικά. Η Γερμανία, άλλωστε, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξεκίνησε ευρέως την παραγωγή τους, όπως και η πρώτη που τα διέθεσε σε σούπερ μάρκετ. και η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε όμως, εν μέρει, από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Τεστάροντας τα test

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε (με μπλε) πόσα “θετικά” εντόπισε κάθε εταιρεία σε 138 δείγματα με τον ιό και (με κόκκινο) πόσα βρήκε ψευδώς αρνητικά. Τα περισσότερα ψευδώς αρνητικά ήταν στα δείγματα με χαμηλό ιικό φορτίο και ήταν κυρίως στα rapid test της RapiGEN και της CorisBioConcept, όπως δείχνει ο πίνακας.

Τα “κυκλάκια” αριστερά παριστούν τα 138 δείγματα που ειχαν διαφορετικό ιικό φορτίο το καθένα και οι ειδικοί ερεύνησαν ποια τεστ “έπιασαν” τα θετικά ακόμα και όταν το ιικό φορτίο ήταν χαμηλό. Τα κυκλάκια είναι κατανεμημένα κατά “ποσότητα” ιικού φορτίου. Τα 6 δείγματα που ειχαν μεγάλο φορτίο, τα έπιασαν όλες οι εταιρείες. Τα 6 που είχαν το χαμηλότερο φορτίο, τα “έπιασαν” τα τεστ των Abbot, Healgen, R-Biopharm και Roche. Τα τεστ της Νal von Μinden και της Coris bioconcept χρειάζονταν λίγο υψηλότερο ιικό φορτίο από τις προαναφερόμενες τέσσερις.

  Επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών σε Πύλο, Λέσβο και Σάμο

 

Figure thumbnail gr1

Ομως οι ερευνητές ήθελαν να δουν και τα ψευδώς θετικά, γιατί μπορεί ένα τεστ να πιάνει πολλά κρούσματα με χαμηλό ιικό φορτίο, αλλά παράλληλα να πιάνει και τα πάντα, δηλαδή π.χ. να εκλαμβάνει άλλους ιούς ή μικρόβια ως κορονοϊούς. Η Abbott  έπεσε έξω σε ένα δείγμα με επιτυχημένη διάγνωση αρνητικού τεστ στο 99,3%. Το τεστ Νal von Μinden επισης έπιασε 99,3% , το τεστ της  Roche-SD Biosensor έπιασε σωστά αρνητικό το  98,5%, το τεστ της R-Biopharm  το 94,8% και της Healgen το 88,9%.
Για να βρουν τα ψευδώς θετικά σε άλλους ιούς, δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις τα τεστ “διαβάζουν” ως κορονοϊό άλλο ιό ή μικρόβιο, δοκίμασαν στο εργαστήριο τα τεστ σε δείγματα μολυσμένα με μυκόπλασμα ή λεγιονέλα. Στα εκατό δείγματα τα επτά τεστ είτε δεν έκαναν λάθος σε κανένα είτε σε ένα έως δύο δείγματα που τα έβγαλαν ψευδώς θετικά για κορονοϊό (δηλαδή σφάλμα 0% έως 2%). Εξαίρεση το τεστ Healgen που έβγαλε 12 ψευδώς θετικά. Στα τεστ που έκαναν στον εαυτό τους και άλλους απολύτως υγιείς συναδέλφους τους οι ερευνητές, σε συνολικά 132 άτομα με δύο αρνητικά τεστ μοριακού ελέγχου το καθένα, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι