ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επτά τρόποι για να σταματήσετε να “μασουλάτε” τα συναισθήματά σας!

Επτά τρόποι για να σταματήσετε να "μασουλάτε" τα συναισθήματά σας, Μαρία Καλοπούλου

Αν τρέχετε μέχρι το ψυγείο για να αντιμετωπίσετε τα άβολα συναισθήματα, δεν είστε μόνοι. Αυτή η συνήθεια ονομάζεται συναισθηματική διατροφή, και ισχύει όταν “καταναλώνετε φαγητό, όχι για διατροφή, όχι για πείνα, αλλά για να ικανοποιήσετε κάποιο συναίσθημα”, είτε είναι θυμός, υπερηφάνεια, ευτυχία, χαρά, κατάθλιψη, μοναξιά ή στρες. Ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικές και εύκολες στρατηγικές για να ξεπεραστεί η λαχτάρα για φαγητό που προκαλείται από τη συναισθηματική διατροφή.

Η συναισθηματική διατροφή μπορεί να μετατραπεί σε έναν ανθυγιεινό κύκλο, οδηγώντας σε υπερφαγία, αύξηση βάρους και άλλες δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και τη γενική ευεξία σας. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που βοηθούν στον έλεγχο της λαχτάρας και στην καταπολέμηση του προβλήματος κατά μέτωπο.

Αναρωτιέστε, ποιος κινδυνεύει από συναισθηματική διατροφή; Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο καθένας μπορεί να κινδυνεύει να αναπτύξει μια ανθυγιεινή συναισθηματική διατροφική συνήθεια. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι έχουν συναισθήματα και μπορεί να αναζητούν τρόπους να νιώσουν καλύτερα αμέσως μέσω του φαγητού.

Τα ερεθίσματα για συναισθηματική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνουν ζητήματα σχέσεων, οικονομική πίεση, εργασιακό άγχος ή προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες συναισθηματικής διατροφής από άλλους. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο αν δεν έχουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εάν περιορίζουν ήδη το φαγητό τους, όπως μέσω της δίαιτας.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να παίξει έναν παράγοντα, δεδομένων των ορμονών που μπορεί να σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο από το συνηθισμένο.

woman eating ice cream and crying while siitng on couch at home alone

Πώς να ξεπεράσετε τη συναισθηματική διατροφή

1. Παραδεχτείτε ότι έχετε συναισθηματική σχέση με το φαγητό

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε το θέμα της συναισθηματικής διατροφής και να αντιμετωπίσουμε τη συμπεριφορά κατά μέτωπο. Συχνά, η επιθυμία για φαγητό δεν οφείλεται στην πείνα, αλλά στο να νιώσεις κάτι διαφορετικό από το άβολο συναίσθημα που βιώνεις. Αν αναγνωρίσετε ότι ένα τρέχον συναίσθημα είναι άβολο, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

2. Ασκηθείτε τακτικά

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της λαχτάρας για φαγητό είναι η τακτική άσκηση. Το να έχεις ένα διαφορετικό καταφύγιο, εκτός από το φαγητό βοηθά στη μείωση της λαχτάρας και ρυθμίζει το μυαλό να αναζητήσει αυτές τις διαθέσιμες επιλογές, αντί να καταφεύγει στο φαγητό. Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα και το μυαλό να ηρεμήσουν και επαναφέρει ορισμένα σήματα πείνας, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση των συναισθηματικών διατροφικών επεισοδίων. Όμως, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης ή διατροφής.

3. Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το φαγητό που τρώτε

Καλό είναι να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το τι βάζετε στο πιάτο σας ως μια στρατηγική για να ξεπεράσετε τις λιγούρες για φαγητό που οδηγούν σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Αυτό βοηθάει αν χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή. Αντί να αναζητάτε μια μεγάλη ποικιλία φαγητού για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, επιλέξτε ένα μόνο είδος, όπως ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματικά θα πάρετε μια ανταμοιβή από πλευράς γεύσης χωρίς να το παρακάνετε.

4. Τρώτε μικρότερα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Αντί να καταναλώνετε μεγάλα, βαριά γεύματα, οι ειδικοί συνιστούν μικρά γεύματα όλη την ημέρα. Η αποφυγή μεγάλων γευμάτων, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν υπό έλεγχο τα σήματα πείνας και πληρότητας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την επιθυμία.

5. Βρείτε νέους τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων

Η συναισθηματική διατροφή δεν είναι ένας υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων, καθώς μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία και δεν σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε αρνητικά συναισθήματα. Βρίσκοντας πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον ανθυγιεινό κύκλο. Μπορείτε να δουλέψετε το συναίσθημα και τελικά να ανακάμψετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων προτύπων στη σκέψη.

Depressed woman eats cake. Sad unhappy woman eating cake. Sad woman eating sweet cake. Close up of woman eating chocolate cake. food, junk-food, culinary, baking and holidays concept

6. Καθορίστε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου

Ο ύπνος δεν σας κάνει απλώς να αισθάνεστε ξεκούραστοι. Το σώμα σας χρειάζεται αυτόν τον χρόνο για να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο ύπνος βοηθά επίσης στη μείωση της λαχτάρας για φαγητό και στη ρύθμιση των σημάτων πείνας. Οι γιατροί προτείνουν να έχετε τη συνήθεια να κοιμάστε μια ολόκληρη νύχτα κάθε βράδυ και να παρακολουθείτε επίσης τους παράγοντες που σας προκαλούν να καταφύγετε στο φαγητό. Τεκμηριώστε επεισόδια συναισθηματικής διατροφής για να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ των ερεθισμάτων και αυτών των επεισοδίων. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι όταν είστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι, ο πόθος για φαγητό επανέρχεται.

7. Να είστε προετοιμασμένοι

Το να εγκαταλείψετε τις ανθυγιεινές συνήθειες δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι όταν εμφανίζεται μια συναισθηματική λαχτάρα για φαγητό, ώστε να μπορείτε να το καταπολεμήσετε. Σχεδιάστε τι να κάνετε όταν εμφανίζονται έντονα συναισθήματα: Πηγαίνετε μια βόλτα, ακούστε μουσική ή παρακολουθήστε την αγαπημένη σας εκπομπή. Επίσης, μπορείτε να έχετε πρόχειρα υγιεινά σνακ, έτσι, εάν εμφανιστεί αυτή η ακαταμάχητη επιθυμία, η επιλογή φαγητού είναι πιο υγιεινή, όπως ποπ κορν ή φρούτα.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι