Έρχεται επέκταση των μέτρων – Ποια σενάρια μελετά η κυβέρνηση
31/03/2020Ανοιχτό φαίνεται ότι είναι για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την εξάπλωση της πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή ωθούν και οι παραβάσεις που παρατηρούνται, πολλές φορές με την επίκληση ακόμη και αστείων δικαιολογιών, προκειμένου κάποιοι να παρακάμψουν τους περιορισμούς. Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τις υποδείξεις.
Οι ουρές που σχηματίστηκαν το τελευταίο διήμερο μπροστά από ΑΤΜ και οι εικόνες συνωστισμού στις παραλίες της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, σε συνδυασμό με το ελληνικό δαιμόνιο, που όσο πλησιάζει το Πάσχα κάτι θα σκαρφιστεί ο Έλληνας για να πάει στο χωριό του, φαίνεται ότι προκάλεσαν έντονους προβληματισμούς στην κυβέρνηση.
Έτσι, σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης, αποκλείστηκε με 400 σιδερένια κιγκλιδώματα και σχοινί η Νέα Παραλία, στο τμήμα από το άγαλμα Βότση έως το Μέγαρο Μουσικής. Φορτηγά της υπηρεσίας Καθαριότητας μετέφεραν τα κιγκλιδώματα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε σημεία του παραλιακού μετώπου που θα υποδείξουν η ΕΛ.ΑΣ. και η δημοτική αστυνομία. Σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, οι πολίτες, ανεξαρτήτως εάν έχουν έγγραφη βεβαίωση ή έχουν στείλει sms στο 130333, θα ενημερώνονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία, ενώ από αύριο Τετάρτη στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα.
“Μεγάλος μπελάς” το Πάσχα
Για να αποφύγει τα φαινόμενα παραβίασης των υφιστάμενων μέτρων που ισχύουν για όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται την επιβολή χρονικού περιορισμού στο “δικαίωμα εξόδου” που ό περιορισμό στις εξόδους από το σπίτι. Το ενδεχόμενο αυτό υπαινίχθηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ήταν περισσότερο σαφής, δηλώνοντας ότι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον καθορισμό χρονικού ορίου επιστροφής του πολίτη στο σπίτι, από τη στιγμή που θα στείλει το μήνυμα στο 13033.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη επεκτάθηκε έως τις 11 Απριλίου η απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών τελετών παρουσία πιστών, ενώ είναι περισσότερο από εμφανές ότι θα υπάρξει χρονική επέκταση και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία τυπικά λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Απριλίου. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι φέτος «δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας». Μια δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα ότι αναμένεται αυστηροποίηση και επέκταση των υφιστάμενων μέτρων.
Σε ό,τι αφορά τις Εκκλησίες, με την απόφαση που εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να παραμείνουν κλειστές έως το Σάββατο του Λαζάρου, 11 Απριλίου. Για την Μεγάλη Εβδομάδα, εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο, οι λειτουργίες να γίνουν κανονικά, αλλά με κλειστές πόρτες, δηλαδή χωρίς την παρουσία πιστών.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι, ωστόσο, η αποτροπή ενός κύματος φυγής, κυρίως από την Αθήνα, λόγω του Πάσχα. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις για κλείσιμο των διοδίων στις Εθνικές Οδούς με την παράλληλη ανάπτυξη μπλόκων της Αστυνομίας στους επαρχιακούς δρόμους και σε οδικές αρτηρίες που είναι παράλληλες με τα Εθνικά Οδικά Δίκτυα. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει και αύξηση του ποσού των προστίμων, κυρίως την περίοδο του Πάσχα.
Έμμεση μαρτυρία χρονικής επέκτασης των μέτρων είναι και η πρόβλεψη που περιλαμβάνει το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης για κάλυψη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για το μήνα Μάιο. Σοβαρή ένδειξη για αυτό είναι και τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σενάρια που σχετίζονται άμεσα με το πώς και πότε θα κριθεί λήξασα η σχολική χρονιά.