Έρευνα δείχνει ότι η πολύωρη τηλεκπαίδευση προκαλεί βλάβες στα παιδιά

Έρευνα δείχνει ότι η πολύωρη τηλεκπαίδευση προκαλεί βλάβες στα παιδιά, Σωτήρης Καμενόπουλος

Έχουμε μπει στη δεύτερη εβδομάδα της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας με τα σχολεία κλειστά και τα μαθήματα να πραγματοποιούνται διαδικτυακά (τηλεκπαίδευση). Ποια είναι η κατάσταση όπως αυτή εξελίχθηκε την πρώτη εβδομάδα: οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων βρίσκονται μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών από τις 8:00 το πρωί μέχρι περίπου τις 1:00 ή και 2:00 το μεσημέρι. Δηλαδή συνολικά περίπου 6 με 7 ώρες την ημέρα.

Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να διεκπεραιώσουν διάφορες σχολικές εργασίες, πάλι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, για περίπου 2-3 ώρες την ημέρα. Το απόγευμα έρχεται η σειρά των φροντιστηρίων (ξένης γλώσσας κ.λπ.) για περίπου 1-2 ώρες επιπλέον συν τις αντίστοιχες εργασίες, πάλι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Το σύνολο των ωρών δηλαδή που βρίσκεται καθημερινώς λόγω της τηλεκπαίδευσης ένας/μία έφηβος/η μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή αγγίζει τις 10-12 την ημέρα!

Στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια διεξάγεται μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές μελέτες σχετική με τη γνωστική ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Είναι η αποκαλούμενη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD study). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησαν κορυφαίους ερευνητές στους τομείς της ανάπτυξης των εφήβων και της νευροεπιστήμης για τη διεξαγωγή αυτού του φιλόδοξου έργου. Το ABCD Research Consortium έχει προσκαλέσει 11.878 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών να συμμετάσχουν στη μελέτη. Οι ερευνητές παρακολουθούν τη βιολογική και συμπεριφορική τους ανάπτυξη μέσω της εφηβείας τους έως την ενηλικίωση.

Η εφηβεία είναι μια εποχή δραματικής σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι τεχνικές νευροαπεικόνισης, οι οποίες επιτρέπουν στους ερευνητές να εξετάσουν τον εγκέφαλο με μη επεμβατικό τρόπο, έχουν δείξει ότι η εφηβεία είναι επίσης μια περίοδος δραματικών αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μελέτη για την τηλεκπαίδευση

Ποια είναι η ουσία των συγκεκριμένων πολυετών μελετών; Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών και των εφήβων. Σε μελέτη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) είχαν παρουσιασθεί οι προτεινόμενες ώρες παρακολούθησης οθόνης για παιδιά σχολικής ηλικίας-εφηβείας σε διάφορες χώρες.

Προτεινόμενες ώρες παρακολούθησης οθόνης για παιδιά σχολικής/εφηβικής ηλικίας σε διάφορες χώρες.

Εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση οι μελλοντικοί κίνδυνοι για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας –των μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας- είναι τεράστιοι. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να γίνουν πειραματόζωα τύπου Matrix μπροστά σε μία οθόνη. Πρόκειται για ανθυγιεινές καταστάσεις. Η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης πρέπει τάχιστα να αναπροσαρμοσθεί. Δεν γίνεται να έχουμε και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Δεν γίνεται να κουβαλάμε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Για να μειωθούν δραστικά οι ώρες παρακολούθησης των παιδιών στις οθόνες θα πρέπει ίσως να μειωθεί η σχολική ύλη, τουλάχιστον μέχρι να περάσει το τσουνάμι της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι