ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνα: Πόσα αντισώματα είχαν εμβολιασμένοι που κόλλησαν

Ποιο εμβόλιο για τον Covid έχει τα περισσότερα αντισώματα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση New England Jounral of Medicine αποδεικνύει κάτι που δεν είχε φανεί διόλου στις κλινικές έρευνες των εμβολίων και, συγκεκριμένα, ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατόπιν εμβολιασμού, ακόμα και όσοι εμβολιασμένοι είναι απόλυτα υγειείς και νέοι στην ηλικία. Αυτό επηρεάζει σημαντικά και το αν θα νοσήσει ο εμβολιασμένος, αλλά ίσως και τη σοβαρότητα της νόσου που θα αναπτύξει. Οι διαφορές ήταν της τάξης του 64%.

Το μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι μελετήθηκαν μεν τα δεδομένα 1.497 εμβολιασθέντων γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων σε νοσοκομεία που υπεβλήθησαν σε μοριακό έλεγχο κατά το τετράμηνο της μελέτης, αλλά βρέθηκαν μόνον 39 περιπτώσεις με πλήρη αρχεία τίτλων αντισωμάτων, πριν την λοίμωξη και κατά την λοίμωξη. Κατά συνέπεια το δείγμα θεωρείται αντικειμενικά μικρό λένε όσοι διαφωνούν με τα συμπεράσματα, προσθέτοντας ότι η Pfizer δεν είχε βρει καμία σχέση μεταξύ τίτλου αντισωμάτων και λοίμωξης εμβολιασθέντων στην διάρκεια της κλινικής της έρευνας. Εντούτοις η έρευνα, παρότι όντως μπόρεσε να συγκρίνει μόνον 39 περιστατικά, βρήκε εκπληκτικά μεγάλες διαφορές σε ένα κρίσιμο θέμα.

Συγκεκριμένα, και οι 39 πλήρως εμβολιασθέντες που νόσησαν (μέση ηλικία δείγματος τα 42 έτη) είχαν όλοι ανεξαιρέτως πολύ χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων, σε αντίθεση με τους 39 προς τους οποίους συγκρίθηκαν, δηλαδή επαγγελματίες υγείας με το ίδιο προφίλ που δεν κόλλησαν. Οι 39 που δεν κόλλησαν είχαν ως προς τα εξουδετερωτικά αντισώματα τιμές από 442 έως 708, ενώ όσοι κόλλησαν είχαν τιμές από 81 έως 454.

Μετρώντας συγκεκριμένα τους anti-S IgG τίτλους (τίτλοι αντισωμάτων για την πρωτεΐνη ακίδα) διαπίστωσαν ότι οι νοσήσαντες (ηπίως οι περισσότεροι) είχαν τους μισούς από τους μη νοσήσαντες (μέσος όρος δείκτη 11,22 έναντι 21,99). Πιο αναλυτικά, οι τιμές για όσους νόσησαν ήταν από 5.71 έως 22.04 και για όσους δεν νόσησαν κυμαίνονταν από 18.86 έως 26.65.

Τι δείχνει η έρευνα

Η εικόνα που σχηματίζεται από αυτή την έρευνα είναι ριζικά διαφορετική από εκείνην που ανέφερε στην κλινική της έρευνα η Pfizer, που δήλωνε ότι δεν βρήκε σχέση μεταξύ νόσου και τίτλων αντισωμάτων: η νεότερη και ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι όσοι δεν κόλλησαν είχαν πενταπλάσια έως δεκαπλάσια εξουδετερωτικά αντισώματα, σε σχέση με τους συναδέλφους τους που κόλλησαν, παρότι έκαναν το ίδιο εμβόλιο κατά την ίδια περίοδο, είχαν την ίδια ηλικία, το ίδιο προφίλ γενικό υγείας και την ίδια έκθεση σε ιικό φορτίο. Οι περισσότεροι από τους 39 μολύνθηκαν από το βρετανικό στέλεχος καθώς η Δέλτα δεν είχε ακόμη εξαπλωθεί.

Στο ρεαλιστικό “δια ταύτα” πάντως, που είναι το πόσο σοβαρά νόσησαν, η εικόνα είναι η εξής: το 33% παρά τους χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων παρέμεινε ασυμπτωματικό, από όσους εμφάνισαν συμπτώματα κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία, αλλά κάποιοι χρειάσθηκε να πάρουν παρατεταμένη άδεια. Όσοι είχαν συμπτώματα, παρουσίασαν συνάχι, μυαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, ρίγη ή πυρετό. Μόνο το 1/3 συνέχιζε να έχει συμπτώματα δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, αλλά κάποιοι συνέχιζαν να νιώθουν αδυναμία ενάμισι μήνα μετά ή βήχα ή αίσθημα κόπωσης, μυαλγία, ήπια δύσπνοια και κάποιοι ειχαν παρατεταμένη απώλεια των δυο προαναφερομένων αισθήσεων.

Εννέα από αυτούς ζήτησαν περισσότερες ημέρες άδεια από την αρχική δεκαήμερη και ένας από αυτές ζήτησε και έλαβε άδεια για ενάμισι μήνα. Ομως το γεγονός ότι οι 39 πέρασαν ασυμπτωματικά ή σχετικά ήπια τη νόσο, δεν σημαινει απαραιτήτως πως όλοι οι εμβολιασμένοι με χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων θα έχουν την ίδια τύχη. Οι 39 αυτοί ήταν όλοι νέοι και υγιείς με εξαίρεση μόνον έναν.

Πιθανόν, δηλαδή ακόμη και χωρίς το εμβόλιο, να περνούσαν τη νόσο εξίσου ήπια. Απεναντίας, τα ευπαθή άτομα ίσως κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσο αν μετά το εμβόλιο αναπτύξουν εξίσου μειωμένα αντισώματα με τους 39. Το άλλο παράδοξο και σημαντικό είναι ότι, ενώ 28 μολυνθέντες εμβολιασμένοι εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο, το rapid test στο οποίο υποβλήθηκαν (παράλληλα ή ανεξαρτήτως του μοριακού ελέγχου PCR) βγήκε θετικό μόνον για τους 17, δηλαδή το τεστ “έχασε” 11 φορείς που είχαν υψηλό φορτίο.

Εμβολιασμένοι και Δέλτα

Εν τω μεταξύ άλλη έρευνα (αμερικανική αυτή τη φορά) μιλάει απερίφραστα για τον κίνδυνο λοίμωξης και μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα από εμβολιασμένους. Το σχετικό έγγραφο ήταν απόρρητο και αποτελούσε τμήμα εσωτερικής αλληλογραφίας των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), αλλά το έφεραν στη δημοσιότητα Αμερικανοί δημοσιογράφοι της Washington Post. Ανέφερε ότι πρέπει να ξαναγίνει καθολική η χρήση της μάσκας από εμβολιασμένους και μη.

Το έγγραφο στήριζε το σκεφτικό του στην ανάλυση δεδομένων από το Πρόβινσταουν της Μασαχουσέτης, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 900 κρούσματα της Covid-19 μετά από εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής των ΗΠΑ στις 4ης Ιουλίου. Αυτοί οι άνθρωποι μολύνθηκαν, παρότι σε ποσοστό 75% οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις ήταν εμβολιασμένοι. Μετρήθηκε μάλιστα το ιικό φορτίο σε εμβολιασμένους και μη και διαπιστώθηκε ότι και οι 900 είχαν περίπου το ίδιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες μεταδίδουν τον ιό όσο και οι ανεμβολίαστοι. Όλοι οι εμβολιασθέντες πάντως νόσησαν ηπίως, κάτι που δείχνει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Η μάσκα δεν προτείνεται ουσιαστικά για την προστασία των εμβολιασμένων, αλλά για την προστασία των ανεμβολίαστων, καθώς και των εμβολιασμένων που δεν ανέπτυξαν επαρκή αντισώματα για ποικίλους λόγους. Οι λόγοι αυτοί, αν εξαιρεθεί η ανοσοκαταστιλή, είναι ουσιαστικά άγνωστοι. Κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο οι 39 της προηγούμενης έρευνας εμφάνισαν τόσο χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων και μολύνθηκαν.

Μόνον ένας από αυτούς είχε πρόβλημα μερικής ανοσοκαταστολής. Οι υπόλοιποι 38 ανήκαν στον λεγόμενο υγιή γενικό πληθυσμό, δεν ήταν ηλικιωμένοι ή υπέρβαροι και δεν είχαν ζητήματα υγείας. Οι ένδεκα ήταν γιατροί, οι 18 νοσηλευτικό προσωπικό και οι δέκα διοικητικοί ή εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες νοσοκομείων. Το 60% από αυτούς κόλλησε από συγγενή που έμενε στο ίδιο σπίτι και το 40% από ασθενή ή συνάδελφό του.

Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν ότι αυτή υποδεικνύει ως χρήσιμο “εργαλείο” ειδικά για τους ευπαθείς να γίνεται μετά τον εμβολιασμό εξέταση εξουδετερωτικών αντισωμάτων και εξέταση αντισωμάτων στην πρωτεΐνη του ιού (S-specific IgG), καθώς αυτές οι δύο εξετάσεις μπορεί να δείχνουν ποιος εμβολιασμένος είναι ευάλωτος σε λοίμωξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx