Έρευνα: Το αντιγριπικό βοήθησε και στον κορονοϊό

Έρευνα: Το αντιγριπικό βοήθησε και στον κορονοϊό Όλγα Μαύρου

Φέτος η παρουσία της γρίπης είναι σχεδόν μηδενική στην Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι (κυρίως άνω των 55) λένε “άδικα το κάναμε το εμβόλιο, χαράμι πήγε”, καθώς η γρίπη δεν εξαπλώθηκε λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον κορονοϊό –διαφορετικά σκοτώνει 150-200 άτομα το χρόνο. Ομως νεότερη έρευνα από τις ΗΠΑ δείχνει ότι όσοι εμβολιάσθηκαν φέτος ίσως, προστατεύθηκαν και από τον κορονοϊό με άγνωστο μηχανισμό.

Οι εμβολιασθέντες που κόλλησαν τον κορονοϊό φαίνεται πως είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μη χρειασθούν νοσηλεία και 40% πιθανότητες να μη χρειασθούν διασωλήνωση. Οι ειδικοί διερευνούν τώρα με ποιο ανοσολογικό μηχανισμό μπορεί να προστάτευσε τα εμβολιασμένα άτομα το αντιγριπικο εμβόλιο, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλείσουν και άλλα ενδεχόμενα.

Για παράδειγμα, οι εμβολιασμένοι ανήκουν κατά κανόνα σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και κατά συνέπεια προσέχουν περισσότερο, οπότε ίσως τα πήγαν καλύτερα επειδή δεν εκτέθηκαν σε βαρύ ιικό φορτίο ή πήγαν πιο γρήγορα στο γιατρό όταν διαπίστωσαν ότι είναι φορείς.Όσοι είχαν εμβολιασθεί κατά της γρίπης, πάντως, όταν μολύνθηκαν από κορονοϊό, εμφάνισαν λιγότερες επιπλοκές εξαιτίας του, κι ας ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συστήνουν λοιπόν ότι «ακόμη και τώρα, παρότι η φετινή περίοδος γρίπης βρίσκεται προς το τέλος της και ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό της γρίπης είναι μικρός, θα ήταν καλό τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να σπεύσουν να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο». Οι ειδικοί από το προαναφερόμενο πανεπιστήμιο εξέτασαν συγκεκριμένα την πορεία 27.000 ασθενών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2020.

Έρευνα

Από τα σχεδόν 13.000 άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, το 4% διαγνώσθηκε τελικά με COVID-19. Από τα 14.000 άτομα που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, διαγνώσθηκε θετικό το 5%. Οι ερευνητές έψαξαν να δουν αν επέδρασε η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, το κάπνισμα, το πάχος και άλλοι παράγοντες για αυτή τη διαφορά του 1%. Ομως διαπίστωσαν ότι δεν έπαιξε ρόλο τίποτα από αυτά.

Εν συνεχεία διερεύνησαν αν όσοι εμβολιασμένοι (για γρίπη) διαγνώσθηκαν με κορονοϊό είχαν την ίδια πορεία στην ασθένεια με τους μη εμβολιασμένους. Δεν είχαν. Οι εμβολιασμένοι χρειάσθηκαν νοσηλεία σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τους μη εμβολιασμένους συνασθενείς τους και διασωληνώθηκαν επίσης σε μικρότερο ποσοστό. Επίσης όταν χρειάσθηκαν νοσηλεία, έμειναν στο νοσοκομείο κατά 70% λιγότερες ημέρες. Ομως όσοι εμβολιασθέντες τελικά χρειάσθηκαν διασωλήνωση απεβίωσαν στο ίδιο ποσοστό με τους μη εμβολιασθέντες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι