ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνες για διαπλοκή μαφίας-αστυνομίας (upd)

Έρευνες για διαπλοκή μαφίας-αστυνομίας, Όλγα Μαύρου

Αν και είναι διεθνές πρόβλημα η διαπλοκή αστυνομικών και κακοποιών, και ασφαλώς η Πολιτεία γνωρίζει ότι το πρόβλημα ένστολων προστατών του υποκόσμου υφίσταται και στην Ελλάδα. Εντούτοις, χρειάσθηκε να δημοσιοποιήσει το θέμα ο αστυνομικός ρεπόρτερ του “Βήματος” για να κινηθεί η εισαγγελία και ο υπουργός. Μάλιστα, τελευταία στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάσθηκε να “αυτολογοκρίνει” μια ανακοίνωσή της επί του θέματος.

Το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρει θλιβερούς διαλόγους νονών με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπου ουσιαστικά στρατηγοί μοιάζoυν να απευθύνονται σε αφεντικά τους! Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι αυτοί οι διάλογοι ήταν εδώ και καιρό γνωστοί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και μάλλον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά δεν κουνιόταν φύλλο. Φέρονται δε αναμεμιγμένα και πολιτικά πρόσωπα σε όλα αυτά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διάλογοι αυτοί δεν βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά μετά από τη δολοφονία ενός νονού της νύχτας. Οι πρώτες καταγραφές είναι από το 2018!  Κατά την παρακολούθηση των τηλεφώνων μελών του υποκόσμου, διαπιστώθηκε τότε ότι είχαν συχνή επικοινωνία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κι ότι μάλιστα αυτά φρόντισαν στις πρόσφατες κρίσεις να προωθηθούν σε θέσεις ελέγχου λαθρεμπορίας (κυρίως καυσίμων) “δικοί τους άνθρωποι”. Παράλληλα πριν από “εφόδους” για λαθρεμπόριο καυσίμων σε βενζινάδικα, αποστέλλονταν προειδοποιητικά SMS προς τους βενζινοπώλες του κυκλώματος.

Στην αρχική της ανακοίνωσή η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει τα πάντα. Λέει ότι δεν ξέρει τίποτα επί των καταγγελιών και αναφέρει απλώς ότι ο υπουργός διέταξε το θέμα να ερευνηθεί. Ουσιαστικά, η ΕΛ.ΑΣ. το παρουσίαζε σαν fake news που αναπαράγεται από ιστοσελίδες, δηλώνοντας πλήρη άγνοια του θέματος. Αργά το βράδυ η παράγραφος που αναφερόταν στην πλήρη άγνοια, αφαιρέθηκε και τώρα η ανακοίνωση αναφέρει μόνον ότι ο υπουργός ζήτησε τη διερεύνηση του θέματος. Ο ρεπόρτερ που έκανε την αποκάλυψη γράφει ότι τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας (Ανθρωποκτονιών, Οργανωμένου Εγκλήματος, Εγκληματολογικά Εργαστήρια και Εσωτερικών Υποθέσεων) είχαν γνώση αυτών των δεδομένων.

Οι αντιδράσεις υπουργού και Ντογιάκου

Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν δολοφονηθεί πάνω από τρεις βενζινοπώλες και ότι είναι σκανδαλώδης ο αριθμός δολοφονιών στο χώρο του υποκόσμου, οι οποίες δεν έχουν “διελευκανθεί”.  Δεν πρόκειται δηλαδή για απλά “λαδώματα”. Με εντολή του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου το δημοσίευμα απεστάλη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Παρενέβη και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, που έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση και να ελεγχθεί η τυχόν στοιχειοθέτηση αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Λόγω της σοβαρότητας της  υπόθεσης, ο Ντογιάκος ζητά η προκαταρκτική εξέταση να ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς, έναν τακτικό και έναν επίκουρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας “μαφιόζος” φέρεται να λέει σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. τον Μάρτιο 2018: «Αρχηγέ μου, έχω αδελφικό μου φίλο βενζινοπώλη» και εκείνος να του απαντά: «Ό,τι γουστάρεις άμεσα». Σε τηλεφωνικές καταγραφές της περσινής άνοιξης, ακούγεται “μαφιόζος” των καυσίμων να λέει σε διοικητή Αστυνομικού Τμήματος «Καλημέρα» (προφανώς έχει προηγηθεί άλλο τηλεφώνημα) και ο διοικητής να του απαντά «Κύριε Γ, καλημέρα. Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού, να στείλουμε υπαστυνόμο μικρό, να μην το καταλάβουν. Επίσης, για τον άλλο, για οικονομική αστυνομία, μου είπε ότι σύντομα θα το περάσει από οικονομική μόνος του, τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δύο άτομα εκεί και ένα θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος του, ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά».

Οι συνδιαλέξεις

Σε άλλες καταγραφές της ίδια χρονιάς (2018), ένας εκτός υπηρεσίας αστυνομικός λέει σε μέλος του κυκλώματος: «Φίλε μου, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Κανόνισε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας». Και εκείνος απαντά: «Πάμε στη γνωστή ταβέρνα. Σε περιμένουμε να σου δώσουμε τα κρασιά σου…». Ο μη εν ενεργεία αστυνομικός φέρεται εν συνεχεία να κάνει υποδείξεις στον στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. για μεταθέσεις “ημέτερων” αστυνομικών σε υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτές και στη Μύκονο.

Ακούγεται μέλος κυκλώματος να λέει: «Στρατηγέ μου, με πήρε τώρα ο Π. Κ. Στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου μεταβαίνει τώρα ο δικηγόρος Σ. να εφαρμόσει δικαστική απόφαση». Ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να απαντά: «Πήραμε πριν δεκαπέντε λεπτά τον αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό εκεί και τακτοποιήθηκε το θέμα. Καλημέρα». Σε άλλη συνδιάλεξη μέλος του κυκλώματος λέει σε ανώτατο αξιωματικό «Στρατηγέ μου, καλημέρα. Να βοηθήσουμε τρία βενζινάδικα ή να απευθυνθώ στους πολιτικούς στο υπουργείο;» και εκείνος απαντά: «Όχι φίλε μου, εγώ και άμεσα»

Σε συνδιάλεξη της άνοιξης του 2022, διοικητής αστυνομικού τμήματος λέει: «Καλησπέρα κύριε Γ.» και ο “νονός” που ενδιαφέρεται για προώθηση δικών του αστυνομικών σε ελεγκτικές θέσεις λέει αμέσως: «Είχα δώσει ακόμα έναν άνθρωπο και πέρασε! Μπήκε! Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε κομπλέ. Εκεί τέλος, όποτε έχουμε και εκεί δικό μας. Σκέψου μήπως για το Οργανωμένο (σ.σ. υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος) δώσουμε κάποιον και πας και εσύ στην Δίωξη Εκβιαστών να είμαστε κομπλέ».

Το ρεπορτάζ αναφέρει και για τηλεφωνήματα αξιωματικών που υπηρετούν κοντά σε πολιτικά πρόσωπα και ζητούν μεταθέσεις που μνημονεύονται στις συνομιλίες. Τον περσινό Ιούνιο καταγράφεται διοικητής αστυνομικού τμήματος να συνομιλεί με “νονό” των καυσίμων, όπου ακούγεται το εξής: «Αφού έχουμε τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο, στο Εκβιαστών (σ.σ. δηλαδή έχουμε βάλει εκεί σε θέσεις – κλειδιά δικούς μας αστυνομικούς) να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ. Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία».

Οι πολιτικοί

Τον ίδιο μήνα σε άλλο τηλεφώνημα έμπορος καυσίμων μιλά με διοικητή αστυνομικού τμήματος και ο αστυνομικός του λέει: «Ο μεγάλος με τον Οικονόμου δεν είναι ευχαριστημένοι. Να το ξέρεις αυτό. Μου το είπε ο φίλος σήμερα. Σίγουρα τον πήρε τηλέφωνο και έδωσε εντολή να περάσουν όλα! Γι’ αυτό είπε ο άλλος είμαστε πολύ καλά!».

Σε πολλούς από τους διαλόγους που αποκαλύπτει το “Βήμα” υπάρχει αναφορά σε συνεννοήσεις με “συνεργάτες υπουργών” και πρόσωπα σε αντίστοιχες θέσεις. Ενδεικτικό των διαστάσεων της διαφθοράς είναι ότι οι αναφερόμενες στους διαλόγους μετακινήσεις αστυνομικών φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από τα εσωτερικά δεδομένα των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, λίγες ώρες μετά τις καταγεγραμμένες στιχομυθίες, πράγματι υπάρχουν περίεργες άνωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν ακριβώς αυτές τις προσυνεννοημένες τοποθετήσεις αστυνομικών.

Οι καταγραφές των συνομιλιών γίνονταν σε εφαρμογές Viber και WhatsApp αλλά και καρτοκινητών τηλεφώνων, ένα εκ των οποίων ανήκε σε άνδρα που δολοφονήθηκε με συμβόλαιο θανάτου. Ακόμα κι αν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς διερευνάτο με μεγάλη μυστικότητα επί μήνες, παραμένει μυστήριο πως δεν αναφέρθηκε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Εντούτοις υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το αν υπήρχε ενημέρωση των κατάλληλων προσώπων ή τα “κατάλληλα” πρόσωπα ήταν κι αυτά “μιλημένα”. Σε πολλούς διαλόγους που αποκαλύπτει το “Βήμα” υπάρχει αναφορά σε συνεννοήσεις με “συνεργάτες υπουργών” και άτομα υπουργικού περιβάλλοντος. Οι δε ευνοϊκές για τους λαθρεμπόρους μεταθέσεις αστυνομικών (που καταγράφονται στις συνδιαλέξεις) πραγματοποιούνταν σχεδόν λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες και εμφανίζονταν τύποις ότι έγιναν με “αυστηρά υπηρεσιακά κριτήρια”.

Όπως γράφει το “Βήμα”, τα πρώτα στοιχεία για το παράνομο δίκτυο ΕΛ.ΑΣ. και προσώπων με ύποπτες δραστηριότητες, κυρίως στο λαθρεμπόριο καυσίμων, φαίνεται να αποκαλύφθηκαν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων (η περίπτωση και τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του “Βήματος”). Η υπόθεση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη. Σύμφωνα με εσωτερικές αναφορές που συντάχθηκαν μετά τη δολοφονία, συνεργάτες του δολοφονηθέντα εισήγαγαν διαλύτες από τη Βουλγαρία και λαθραίο γκάζι, το οποίο μεταφερόταν με φορτηγά και με βυτία.

Τα φορτηγά γκαζιού φόρτωναν βιομηχανικό γκάζι από εγκαταστάσεις νόμιμων εταιρειών και το μετέφεραν σε πρατήρια όπου γινόταν η νόθευση. Βοηθός στο κύκλωμα ήταν γνωστός ποινικός με τα αρχικά Π. Κ. καταδικασμένος αμετάκλητα για απάτες, πλαστογραφίες, παραχάραξη και λαθρεμπόριο διαλυτών από τη Βουλγαρία. Το κύκλωμα φέρεται να δωροδοκούσε, ανά περιόδους, αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ΕΥΠ, προκειμένου να χαίρει προστασίας. Απώτερος σκοπός τους φαίνεται είναι να λαμβάνουν εγκαίρως γνώση αστυνομικών εφόδων σε πρατήρια καυσίμων, τομέας όπου δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά μέλη του εν λόγω κυκλώματος. Για να συμβεί αυτό, προσπαθούσαν και προφανώς επιτύγχαναν τη μετάθεση αστυνομικών της επιρροής τους στις εν λόγω υπηρεσίες.

Τι είπε στην αρχή η ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα αυτό ανέφερε αρχικά τα εξής: «Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναπαράγεται σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου και αφορά σε μέλη παράνομων κυκλωμάτων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι καμία σχετική, συγκεκριμένη καταγγελία δεν έχει περιέλθει σε γνώση κάποιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε έχει υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση από άλλη αρμόδια Αρχή, προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν οι προβλεπόμενες προανακριτικές και διοικητικές διαδικασίες. Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών»

Η επίμαχη παράγραφος που εξέθετε στην ουσία όλο το σώμα, αφαιρέθηκε και απέμειναν στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. τα εξής: «Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναπαράγεται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και αφορά σε μέλη παράνομων κυκλωμάτων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι