Ερωτήματα για την τραγωδία στην Εύβοια – Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες

Ερωτήματα για την τραγωδία στην Εύβοια με τους τρεις νεκρούς εργάτες

Θλίψη και ερωτήματα προκάλεσε ο θάνατος από ηλεκτροπληξία τριών ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονταν σε συνεργείο που εκτελούσε έργα για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια. Άλλος ένας εργαζόμενος νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα από αυτήν την τραγωδία που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, αλλά και ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας και την εκπαίδευση όσων μετέχουν σε τέτοιου είδους έργα.

Ήταν δύο το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι κάτοικοι του χωριού Γυμνό της Εύβοιας είδαν μπροστά στα μάτια τους να χάνονται τρεις άνθρωποι, χωρίς να μπορούν να τους προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια. Ακόμα πιο τραγικό ήταν το γεγονός ότι επί δύο ώρες έβλεπαν κρεμασμένο σε κολώνα τον έναν από τους τρεις νεκρούς. Έναν σαρανταπεντάχρονο από την Αλβανία, ο οποίος ζούσε χρόνια στην περιοχή.

Όπως ανέφερε κάτοικος του χωριού, όλοι έπαθαν σοκ σε αυτήν την θέα και κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει για να τον βοηθήσει, γιατί όλοι φοβούνταν μην τους χτυπήσει και αυτούς το ρεύμα. Συγκλονιστική είναι η περιγραφή που έκανε, η σύζυγος του προέδρου της κοινότητας Γυμνού, Ιωάννα Κοτρογιάννη, μιλώντας στο newsit.gr.

Σοκ από την τραγωδία στην Εύβοια

«Γύρω στις 2 παρά με πήρε τηλέφωνο μια φίλη μου που μένει πάνω στην πλατεία, όπου έγινε και το δυστύχημα και ούρλιαζε. Πρώτα είχαμε δει το ρεύμα να ανοιγοκλείνει στα σπίτι μας σε δύο σύντομες διακοπές. Πήγαμε όλοι στην πλατεία του χωριού. Οι δύο νεκροί ήταν πεσμένοι στο έδαφος και έβγαζαν καπνούς. Μόλις μου παν για τον τρίτο σήκωσα το βλέμμα στα σύρματα και είδα έναν μαύρο, κατάμαυρο όγκο με μπουφάν. Ήταν φοβερό. Υπήρχε και τραυματίας και αυτόν τον έσωσε ο αγροτικός γιατρός που έσπευσε στο σημείο» είπε.

Εδώ και λίγους μήνες εργολάβος του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί έργα για να περαστούν υπόγεια τα καλώδια της ηλεκτροδότησης στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το τραγικό συμβάν έγινε περίπου 50 μέτρα από την πλατεία. Οι τρεις εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν, είχαν ανεβεί σε διάφορα ύψη της κολώνας για να μεταφέρουν καλώδια.

Όταν όμως ανυψώθηκε ο γερανός για τη μεταφορά, ένα καλώδιο μεταφοράς ρεύματος 20.000 Volt κόπηκε και αφού «ταλαντεύτηκε, ακούμπησε στα καλώδια της μέσης τάσης και έτσι έγινε η ζημιά». Και οι τρεις άτυχοι εργάτες σκοτώθηκαν ακαριαία. Σημειώνεται ότι ο χειριστής του γερανού, ο οποίος νοσηλεύεται χτυπήθηκε επίσης από το ρεύμα και άρπαξε φωτιά, μπροστά στα μάτια των κατοίκων που τον έβλεπαν να καίγεται.

Ερωτήματα για την ηλεκτροπληξία 

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές υπαλλήλων της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το πρωί οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Χαλκίδας. Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον μηχανικό του έργου και την επιβλέπουσα από την πλευρά της υπηρεσίας. Παραλλήλως αναζητούνται στοιχεία για να διερευνηθεί αν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή προτού προχωρήσουν οι εργασίες.

Η τραγωδία στο χωριό της Εύβοιας, εκτός από την θλίψη και το σοκ, προκαλεί και ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε ανάλογα έργα, καθώς και για την εκπαίδευση όσων μετέχουν σε αυτά. Το θέμα αυτό έθιξε, μιλώντας στο Mega, και ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, σημειώνοντας ότι η έλλειψη της εκπαίδευσης των εναεριτών οδηγεί σε ολέθρια λάθη.

«Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι (ένας εργάτης) δεν έχει η ανάλογη εκπαίδευση για να γίνει ένας εναερίτης», προσθέτοντας ότι «δεν είναι εκπαίδευση» όταν γίνεται μόνο μία φορά «γιατί το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να εκπαιδεύονται καθημερινά και συχνά, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο προσωπικό». «Η κακιά στιγμή πάντα έρχεται και πρέπει να την υπολογίζουμε. Δεν είναι μόνο το ανθρώπινο λάθος» κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η τραγωδία στην Εύβοια προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Ζήτημα συνθηκών εργασίας στις εργολαβικές εταιρείες θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την τραγωδία αυτή αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ. Σημειώνει επίσης ότι «τίθενται σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία» σχετικά με την εκπαίδευση των αδικοχαμένων εργαζόμενων και τα μέτρα ασφαλείας.

Για άλλο ένα «στυγνό εργοδοτικό έγκλημα» κάνει λόγο το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την τραγωδία «αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, της εντατικοποίησης της εργασίας, καθώς και της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ». Ζητά τέλος την άμεση απόδοση των ευθυνών στον ΔΕΔΔΗΕ και τον  εργολάβο. Πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας ζητά και το ΜέΡΑ 25.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι