ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερωτηματικά για το τραγικό τέλος της 11χρονης Ιωάννας

Ερωτηματικά για το τραγικό τέλος της 11χρονης Ιωάννας, Όλγα Μαύρου

Πολλά τα ερωτηματικά για την σύντομη ιστορία ζωής της 11χρονης Ιωάννας από τα Χανιά, η οποία βρέθηκε νεκρή χθες το μεσημέρι σε βράχια, στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, σε μικρή απόσταση από το σπίτι της. Η κηδεία της έγινε και υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι πρόκειται για αυτοκτονία, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο. Παράλληλα, ερωτηματικά γεννώνται για την καθυστερημένη έναρξη της αναζήτησης, αλλά και για το πώς έφθασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, αν όντως πρόκειται για αυτοκτονία.

Το παιδί μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έναν βίαιο πατέρα που είχε εξάρτηση από το αλκοόλ και ψυχοτρόπες ουσίες. Είχαν γίνει πάνω από 15 καταγγελίες στο αστυνομικό τμήμα για ενδοοικογενειακή βία. Ο ίδιος είχε δείρει και δασκάλα του παιδιού. Όμως, όπως φαίνεται μετά το διαζύγιο, οι συνθήκες δεν έγιναν ιδανικές και ας είχε πλέον μπει στη φυλακή ο πατέρας. Πριν από τέσσερεις μέρες το κοριτσάκι είχε ξαναφύγει από το σπίτι για λίγες ώρες, όμως η μητέρα τότε το είχε ξαναβρεί.

Ο καβγάς, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε για τους βαθμούς στο σχολείο και για τις σχέσεις της μικρής με κάποιους συγγενείς, άγνωστο με ποιους και γιατί και ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα με αυτούς. Πάντως συγγενής της μικρής αναφέρει ότι το παιδί είχε μαλώσει με τη μαμά του και τη μοιραία νύχτα και ότι για αυτό έφυγε από το σπίτι. Επίσης, για το γεγονός ότι η αναζήτηση άρχισε 14 ώρες μετά την εξαφάνιση.

Η μητέρα αναφέρει ότι έψαχνε τη γειτονιά με έναν ξάδελφό της όλη νύχτα και ότι αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία στις 8:30 το πρωί, προσθέτοντας ότι της είπαν οι αστυνομικοί να περιμένει να καταγγείλει την εξαφάνιση μετά τις 10 π.μ. Όμως στις 8.30 το πρωί τηλεφώνησε στη μητέρα ο διευθυντής του σχολείου για να ρωτήσει για την μικρή, επειδή τα μικρά αδέλφια της είχαν πάει για μάθημα, ενώ εκείνη, όχι. Η μητέρα είπε ότι «η μικρή είναι λίγο αδιάθετη» και ο διευθυντής δεν ρώτησε κάτι άλλο. Η εξαφάνιση τελικά δηλώθηκε στις 11 το μεσημέρι και πιθανόν η μητέρα, με την ελπίδα ότι το παιδί θα γύριζε, δεν θέλησε να το “εκθέσει” στο διευθυντή.

Τι πιστεύουν οι αρχές

Οι αρχές απέκλεισαν αρχικά το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη το κινητό τηλέφωνο της μικρής και η ζακέτα της, ενώ έχει βρεθεί η τσάντα με όσα είχε ψωνίσει και τα ακουστικά της. Το κορίτσι σκοτώθηκε πέφτοντας με τα πόδια από ύψος 20 μέτρων και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή αυτό δείχνει ότι ίσως γλίστρησε ή έπεσε σκόπιμα, γιατί αν την είχαν σπρώξει θα έπεφτε με το κεφάλι. Εντούτοις, τίποτα δεν αποκλείεται.

Η μητέρα, με καταγωγή από την Ουκρανία, εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ της περιοχής. με τον πατέρα έχει χωρίσει και μεγαλώνει μόνη τα τρία παιδιά της. Oι οικογενειακές συνθήκες, όπως γράφει και η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα flashnews δεν ήταν ιδανικές ούτε μετά τον χωρισμό. Τα άλλα δύο παιδιά έχουν ηλικία 6 και 9 ετών. Είχε ξυλοκοπήσει ακόμα και δασκάλα της μικρής το 2019, γιατί είχε πάει στο σχολείο επιμένοντας να παραλάβει το παιδί του, ενώ είχε εκδοθεί διαζύγιο και είχαν ληφθεί ασφαλιστικά-περιοριστικά μέτρα εναντίον του.

Η δασκάλα προσπάθησε να του εξηγήσει ότι σύμφωνα με το νόμο δεν της επιτρεπόταν να αφήσει το παιδί να αποχωρήσει μαζί του και εκείνος την χτύπησε τόσο άσχημα, που η γυναίκα αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο στο οποίο εργαζόταν επί 15 χρόνια και να ζητήσει μετάθεση. Ο πατέρας για αυτή την υπόθεση καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση, εξέτισε την μισή ποινή και αποφυλακίσθηκε. Σύμφωνα με την μητέρα, δεν ενόχλησε ξανά την οικογένεια.

Απλώς μετά την αποφυλάκισή του πριν από εννέα μήνες, πέρασε μερικές φορές από το σχολείο των παιδιών και τους μίλησε έξω από τα κάγκελα. Η μητέρα διαψεύδει επίσης ότι η ίδια φιλονίκησε με το παιδί της προτού αυτό φύγει και υποστηρίζει ότι «το κορίτσι έφυγε χαρούμενο για μια βόλτα». Συγγενής του παιδιού, ωστόσο υποστηρίζει το αντίθετο, ότι το παιδί έφυγε μετά από διαπληκτισμό.

Οι ισχυρισμοί της μητέρας

Όταν η 11χρονη άργησε να γυρίσει η μητέρα είπε ότι την αναζήτησε σε όλες τις παραλίες με έναν ξάδελφό της και με δικό του ΙΧ.  Η ίδια λέει με παράπονο ότι όταν πήγε στην αστυνομία για την ανακοίνωση της εξαφάνισης στις 10 ή 11 π.μ. και «την κράτησαν εκεί όλη μέρα». Το μεσημέρι δύο νεαρά άτομα που έκαναν περίπατο εκεί,  βρήκαν το παιδί νεκρό στα βράχια και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί κράτησαν την μητέρα ίσως γιατί ήθελαν να διερευνήσουν περισσότερο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το παιδί βρέθηκε το κενό. Ένας λόγος είναι και μία αντίφαση, ότι ενώ η ίδια κατέθετε ότι το παιδί έφυγε χαρούμενο και ότι μετά η 11χρονη δεν απαντούσε στο κινητό, οι αστυνομικοί βρήκαν στο κινητό της μητέρας μηνύματα που αποκάλυπταν καβγά. Δεν υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες για το αν τα μηνύματα αυτά ήταν από την μοιραία νύχτα, ή από προηγούμενη μέρα.

Όπως φαίνεται από κάμερες, η μικρή όταν έφυγε από το σπίτι της γύρω τις 8 το βράδυ. Πήγε και ψώνισε έναν χυμό, γαριδάκια και άλλα τρόφιμα από τοπικό κατάστημα, κάποια από τα οποία κατανάλωσε έξω από αυτό. Εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς τους Αγίους Αποστόλους, εκεί δηλαδή που βρέθηκε τελικά νεκρή και στο κατωτέρω βίντεο φαίνεται η μικρή (στα 29΄΄) με τη σακούλα του σούπερ μάρκετ στο χέρι να περπατά μόνη προς τους Αγίους Αποστόλους.

Το “Χαμόγελο του Παιδιού” στιγματίζει το γεγονός ότι κανείς δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως για την αναζήτηση του παιδιού και ότι αν εντοπιζόταν νωρίτερα, ίσως η τραγική κατάληξη να είχε αποτραπεί (το παιδί σκοτώθηκε 10 μ.μ.-11 μ.μ. τη νύχτα). Σε εκείνη την εκκλησία είχε βαφτιστεί η μικρή αδελφή της Ιωάννας, που είναι έξι ετών. Υπάρχει επίσης ένα άλλο αγοράκι στην οικογένεια εννέα ετών.

Η μητέρα είπε πολύ ψύχραιμα σε συνέντευξή της προς το σταθμό Alpha ότι κατά τη γνώμη της η μικρή γλίστρησε και «το σημείο εκεί είναι επικίνδυνο, έχουν σκοτωθεί και άλλα παιδιά». Οι δηλώσεις της μητέρας της άτυχης 11χρονης στο βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha που ακολουθεί:

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι