ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή, Όλγα Μαύρου

Οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ήδη παραδώσει στις περισσότερες οικίες τα απογραφικά δελτάρια με τον μοναδικό κωδικό απογραφής για να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα της ηλεκτρονικής καταγραφής, θα δεχθούν εκ νέου επίσκεψη από έναν απογραφέα, ο οποίος θα έχει αστυνομική ταυτότητα και κονκάρδα με σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Οι απογραφείς πρέπει να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να στέλνουν e-mail στην διεύθυνση [email protected]. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη δώσει κάποιες απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα. Για παράδειγμα, οι  περισσότεροι φαντάροι θα απογραφούν στην μονάδα τους ενώ οι περισσότεροι έφεδροι στην κατοικία τους. Οι φοιτητές που διαμένουν σε άλλη πόλη, θα απογράφουν εκεί όπου φοιτούν και ζουν στην τρέχουσα περίοδο.

Όσοι εργάζονται μακριά από το σπίτι τους και διαμένουν αλλού, θα απογραφούν στην οικογενειακή τους κατοικία. Τα ανήλικα παιδιά που λείπουν για οιοδήποτε λόγο από το σπίτι, π.χ. πηγαίνουν το χειμώνα στο σχολείο στο νησί, απογράφονται στο οικογενειακό τους σπιτι, όπως και οι γονείς ή οι σύζυγοι που τυχαίνει να εργάζονται “εκτός έδρας”.

Αν κάποιος μένει σε δύο οικίες (π.χ. χειμώνα Αθήνα και καλοκαίρι στο εξοχικό) θα απογραφεί εκεί όπου διαμένει το μεγαλύτερο διάστημα ή όπου τύχει να βρίσκεται κατά την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής. Στην εξοχική κατοικία μπορεί κάποιος να απογραφεί ως προσωρινά φιλοξενούμενος (ερώτημα 6 του δελτίου) αν και επιθυμητό είναι να πάρει τον κωδικό της κατοικίας συνήθους διαμονής του, ώστε να απογραφεί σε εκείνην.

Κάθε νοικοκυριό απογράφεται μόνο μια φορά στην συνήθη διαμονή. Με τον κωδικό της εξοχικής κατοικίας απογράφεται μόνο η εξοχική κατοικία. Αν κάποιος εργάζεται ή ζει πολλούς μήνες στο εξωτερικό, αν στο διάστημα της απογραφής είναι στην Ελλάδα, θα απογραφεί στην Ελλάδα. Αν όμως έχει έρθει μόνον για διακοπές στην Ελλάδα και διαβιεί πλέον στο εξωτερικό, δεν απογράφεται στην Ελλάδα, παρότι μπορεί να κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

Απόντες και συγκάτοικοι

Οι ναυτικοί απογράφονται από κάποιο μέλος του νοικοκυριού τους στην Ελλάδα. Όσοι συγκατοικούν με φιλικά τους πρόσωπα και αυτή είναι η μόνιμη κατοικία τους, θα απογραφούν στην κοινή στέγη ως ένα νοικοκυριό (ως ένα νοικοκυριό θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην ίδια κατοικία, είτε έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους είτε όχι).

Αν ο/η σύζυγος είναι εν διαστάσει και δεν ζουν στην συζυγική εστία, θα απογραφούν στη νέα μόνιμη κατοικία τους και όχι στο νοικοκυριό της οικογένειας. Αν κάποιος μέλος νοσηλεύεται, θα απογραφεί από μέλος του νοικοκυριού του στη μόνιμη κατοικία του. Αν μένει μονίμως (πάνω από 12 μήνες) σε ίδρυμα, θα απογραφεί στο ίδρυμα.

Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται από τα παιδιά τους, απογράφονται ως προσωρινά φιλοξενούμενα μέλη του νοικοκυριού των παιδιών ή αυτοαπογράφονται με τον κωδικό τους στην δική τους μόνιμη κατοικία. Αν κάποιος ζούσε με τα παιδιά του και αυτά μετανάστευσαν, θα τα απογράψει στο νοικοκυριό του ως “εκροή μεταναστών” (δελτία Π-1.3). Αν τα παιδιά όμως είχαν ήδη δικό τους νοικοκυριό στην Ελλάδα προτού μεταναστεύσουν, δεν θα τους απογράψει κανείς.

Παιδιά και φοιτητές

Στην οικογενειακή κατάσταση δηλώνεται η νόμιμη οικογενειακή κατάσταση. Στους διαζευγμένους, τα παιδιά απογράφονται στο νοικοκυριό όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρίσκονταν στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Εάν κάποιος είναι εργαζόμενος φοιτητής στο ερώτημα «Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021;», απαντά “εργαζόμενος”. Εάν δεν εργαζόταν αλλά έψαχνε εργασία, απαντά «ζητούσα εργασία» ή «ζητούσα για πρώτη φορά εργασία», ανάλογα αν είχαν εργαστεί στο παρελθόν ή όχι.

Όποιος έχει δύο εργασίες στα ερωτήματα που αφορούν στο επάγγελμα, αναφέρει την κύρια εργασία. Η ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 είναι η 22α Οκτωβρίου 2021. Συμπληρώνονται τα στοιχεία όλων των ατόμων που απεβίωσαν ή γεννήθηκαν μέχρι εκείνη την ημέρα και οι συνθήκες, εργασιακές και άλλες, που ίσχυαν τότε.

Πώς και γιατί

Για να εισέλθετε στην ψηφιακή πύλη gov.gr χρειάζονται οι κωδικοί taxis, ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Αν κάποιος μέλος της οικογένειας δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), θα απογραφεί κανονικά χωρίς να συμπληρωθεί το αντίστοιχο πεδίο, εφόσον συμπληρωθεί το ΑΦΜ του. Οι Απογραφές διενεργούνται με βάση τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που θα συλλεγούν πρέπει να είναι σε επίπεδο κατοικίας, νοικοκυριού και ατόμου, κάτι που δεν καλύπτεται από τα στοιχεία της εφορίας.

Ερώτηση για το θρήσκευμα ή την μητρική γλώσσα δεν υπάρχει επειδή όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή), η παροχή των οποίων δεν είναι υποχρεωτική από τον Κανονισμό αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την εθνική νομοθεσία που διέπει τις Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών.

Στο ερώτημα “δεν θέλω να απογραφώ, τι μπορεί να μου κάνετε;” η ΕΛΣΤΑΤ απαντά «η συμμετοχή των κατοίκων της χώρας στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ προσβλέπει στην ειλικρινή διάθεση και την υποχρέωση των απογραφόμενων να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες»

Προσωπικά δεδομένα

Στο ερώτημα «Γιατί πρέπει να απογραφώ;», απαντά: «Η συμμετοχή των κατοίκων είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Τα στατιστικά δεδομένα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή στο σύνολο της Χώρας, είναι κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών (ενδεικτικά αναφέρονται ο τομέας της υγείας, π.χ. λειτουργία νέων δομών υγείας, ο τομέας της εκπαίδευσης, π.χ. αριθμός σχολείων, ο τομέας των μεταφορών, π.χ. σχεδιασμός συγκοινωνιακού έργου κ.λπ.)»

Για τα δεδομένα που συλλέγονται η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον για τον οποίο τα έχει συλλέξει. Τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο των Απογραφών αξιοποιούνται αποκλειστικά από την ΕΛΣΤΑΤ και μόνο για τις στατιστικές εργασίες που σχετίζονται με την Απογραφή.

Εάν κάποιος δεν βρει στον φάκελό του τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό, μπορεί να επικοινωνήσει με τον απογραφέα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.  Αν δεν έχει περάσει από το σπίτι απογραφέας, μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει και πάλι τηλεφωνικά με την ΕΛΣΤΑΤ.

Πρακτικά θέματα

Θα χρειαστείτε τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ όλων των μελών του νοικοκυριού, δηλαδή όσων δηλώνονται στην κατοικία σας. Όταν συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία της κατοικίας, σας ενημερώνει ότι πρέπει να προχωρήσετε στην επόμενη σελίδα, αλλά εννοεί την επόμενη καρτέλα, δηλαδή τα άτομα, και αυτήν θα την βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας. Εκεί θα βρείτε και τις υπόλοιπες καρτέλες που θα πρέπει εν συνεχεία να συμπληρώσετε έστω και αρνητικά (π.χ. τις εκροές μεταναστών).

Μερικές ερωτήσεις δεν κοκκινίζουν αμέσως αν δεν τις συμπληρώσετε, οπότε το σύστημα μπορεί και να μπλοκάρει. Σε κάθε ερώτημα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι έχετε απαντήσει και στα υποερωτήματα (π.χ. στο αν έχετε τουαλέτα στην οικία, έχει υποερώτημα αν είναι εντός της οικίας ή σε εξωτερικό χώρο).

Αν έχετε απορία ηλεκτρονικής ειδικότητας, π.χ. κάνατε λάθος αποθήκευση ή κόλλησε το σύστημα και δεν θέλετε να τα ξανακάνετε όλα από την αρχή, οι τεχνικοί που ίσως σας βοηθήσουν εργάζονται 9 π.μ. με 5 μ.μ. Αν είστε εκτός ωραρίου ή στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πατήστε αποθήκευση για να επανέλθετε σε ώρα που μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Για πολλά ζητήματα πάντως υποχρεούται να σας βοηθήσει τηλεφωνικά και ο απογραφέας. Αυτός αναγράφει το τηλέφωνό του στην καρτέλα που παραδόθηκε στην οικία σας με τον μοναδικό κωδικό απογραφής. Πρόκειται για μια γραμμή του κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ που σας συνδέει με τον απογραφέα σας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx