Ετοιμάζονται τραπεζάκια έξω για μετά το Πάσχα

Γεμίσαμε τουρίστες, ψάχνουμε εργαζόμενους... Όλγα Μαύρου

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033 και προέκυψαν από 76.070 τεστ, όμως δεν πρόκειται για αντικειμενική αύξηση κρουσμάτων, αλλά για πληρέστερη καταγραφή, καθώς διενεργήθηκαν πολύ περισσότερα τεστ. Ουσιαστικά τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά είναι σταθερά, ίσως και με μια μικρή μείωση, καθώς ίδιος αριθμός τεστ είχε διενεργηθεί και στις 5 Απριλίου και είχαν βρεθεί τότε 4.309 “θετικά”.

Στις 5 Απριλίου στα νοσοκομεία είχαν εισαχθεί προς νοσηλεία 526 άτομα (20% περισσότερα από όσα την αμέσως προηγούμενη ημέρα) ενώ το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν 458. Εντούτοις ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 93 και των διασωληνωμένων ασθενών στους 802, με πρόβλεψη να φθάσουν ίσως και τους 1.000 την περίοδο του Πάσχα.

Αυτό είχε πει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας πριν από μια εβδομάδα, επικαλούμενος την μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. «Τα πραγματικά κρούσματα ανά πάσα στιγμή είναι από εξαπλάσια έως δεκαπλάσια από όσα ανακοινώνονται καθημερινά, λόγω των χιλιάδων ασυμπτωματικών, ολιγο-συμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων» είχε πει τότε ο κ. Τσιόδρας.

Ακόμα κι αν τα πραγματικά κρούσματα μειωθούν, είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα και είναι τόσο μεταδοτική η βρετανική μετάλλαξη, που μοιραία θα συνεχιστούν κατά εκατοντάδες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και κατά δεκάδες οι διασωληνώσεις, αλλά και ο αριθμός των θανάτων. Η πολιτεία ποντάρει κυρίως στα self test για να εντοπίσει έστω και το 25% των ασυμπτωματικών φορέων, οι οποίοι είναι και η βασική πηγή του προβλήματος.

Εστίαση και Πάσχα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την εστίαση την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή στις 4 Μαΐου και δέκα μέρες αργότερα να ανοίξει τον τουρισμό, με ασαφές ακόμη αν θα υπάρχει καραντίνα ή όχι σε όσους προσκομίζουν απλώς ένα rapid test που έκαναν στην πατρίδα τους για να πάρουν το “πράσινο πιστοποιητικό”.

Η  Κομισιόν ουσιαστικά προωθεί το να μην υπάρχουν περιορισμοί και καραντίνα, αν κάποιος έκανε 72 ώρες πριν από την άφιξή του σε μια χώρα ένα απλό rapid test. Επίσης επιδιώκει να μην υπάρχει καραντίνα σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει, χωρίς να είναι σαφές πόσον καιρό πριν. Αυτό έχει σημασία γιατί πολλοί αναρρώσαντες, τέσσερεις και πέντε μήνες μετά είναι “γυμνοί” από αντισώματα και μπορούν είτε να ξανανοσήσουν με λιγότερα συμπτώματα, είτε πάντως να είναι φορείς και να μεταδίδουν τον ιό.

Όσον αφορά στην εστίαση σχεδιάζεται να ανοίξει αποκλειστικά “με τραπεζάκια έξω” και με τους υπαλλήλους να κάνουν υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα. Εν τω μεταξύ την Δευτέρα, 19 Απριλίου, ανοίγουν και τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα-malls. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξουν και τα φροντιστήρια, αλλά μόνον για τους μαθητές του Λυκείου.

Για το Πάσχα εξετάζεται το σενάριο να ταξιδέψουν όσοι έχουν δηλωμένο εξοχικό στο όνομά τους, αλλά και όσοι έχουν εμβολιασθεί, ή πιθανόν με τη διενέργεια self test. Οι ειδικοί θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή πάντως επ΄ αυτού, γιατί δεν θέλουν να απλωθεί στην επαρχία με μαζικές εξόδους το μεγάλο ιικό φορτίο της πρωτεύουσας.

Τα λύματα

Χαραμάδα αισιοδοξίας προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής, όχι όμως και των άλλων περιοχών που προβληματίζουν. Από τις 11 εξεταζόμενες περιοχές, οι τέσσερις έχουν μεγάλη έως αμφισβητούμενη αυξητική τάση (Λάρισα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη). Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων διαπίστωσε πτωτικές τάσεις στην Αττική και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με την κατάσταση μέχρι τις 4 Απριλίου. Απεναντίας αυξητικές τάσεις κατέγραψε της τάξης του 50% στα Χανιά και τη τάξης του 196% στην Ξάνθη.

Οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας -μέχρι το 25% η αύξηση ή η μείωση μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις ένδεκα περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον ‘Αγιο Νικόλαο (-37%). Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) θεωρείται σταθερό. Αναλυτικά, όσον αφορά στην Αττική παρατηρήθηκε μείωση (-33%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της, αλλά αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Υψηλό το φορτίο στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ιικό φορτίο της συμπρωτεύουσας στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Στη Λάρισα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+21%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας . Στο Βόλο η μεταβολή -7% των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματά του, αξιολογείται ως αμελητέα.

Στο Ηράκλειο την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση +122% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα Χανιά σημειώθηκε  αύξηση +50% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ενώ προηγουμένως είχε μείωση. Το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε στα πρότερα επίπεδα, παραμένοντας υψηλό. Στο Ρέθυμνο παρατηρήθηκε αύξηση +74%. Στον Άγιο Νικόλαο αντιθέτως παρατηρήθηκε πτωτική τάση -37%.

Στην Πάτρα η μεταβολή +7% δεν θεωρείται αξιολογίσιμη. Στην Ξάνθη σημειώθηκε αύξηση +196%. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις που ελέγχονται από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων (π.χ. της Λάρισας και του Βόλου). Στην Αλεξανδρούπολη καταγράφηκε μικρή αύξηση (+20%), αλλά το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει πολύ χαμηλά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι