ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προφυλακίσθηκαν οι ιδιοκτήτες του γηροκομείου και δυο γιατροί

Προφυλακίσθηκαν οι ιδιοκτήτες του γηροκομείου και δυο γιατροί

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν στις 5 σήμερα τα ξημερώματα μετά από μαραθώνια απολογία αλλά και πολύωρη διαβούλευση ανακριτή και εισαγγελέα δυο γιατροί και δυο συνιδιοκτήτριες, μάνα και κόρη, του γηροκομείου στα Χανιά, με τις κατηγορίες της πρόκλησης θανάτων, της απάτης και άλλων κακουργημάτων. Οι γιατροί που προφυλακίσθηκαν είναι ένας ψυχίατρος και ένας παθολόγος.

Οι κατηγορούμενοι επί 22 ώρες υποστήριζαν ότι οι κατηγορίες για τους θανάτους και την κακοποίηση των ηλικιωμένων ήταν κατασκεύασμα σκευωριών. Όπως αναφέρει η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα των Χανίων flashnews από τους επτά που απολογήθηκαν ελεύθεροι αφέθησαν με περιοριστικούς όρους δυο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας του γηροκομείου.

Οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων άρχισαν διαδοχικά από τις 7:00 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Οι επτά κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ελέγχονται για δεκάδες περιπτώσεις θανάτων μέσα στην δομή. Παράλληλα έχει σχηματιστεί μια δικογραφία με 29 ακόμα κατηγορούμενους, η οποία ξεπερνά σε όγκο τις 1.000 σελίδες. Στο μεταξύ η δομή συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί.

Η 64χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που είναι συνιδιοκτήτριες του γηροκομείου επέμειναν ότι όλα ήταν “στημένα” από απολυθέντες εργαζόμενους που προσέγγισαν και άλλα άτομα για να τα πείσουν να κάνουν ψευδείς καταθέσεις. Υποστηρίζουν ότι οι σκευωροί «έταζαν χρήματα σε πολλούς για να πουν ψέματα». Όμως αντιμετωπίζουν κατηγορίες για 29 ανθρωποκτονίες ηλικιωμένων και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Η υπόθεση του γηροκομείου

«Προσκομίστηκαν ικανά στοιχεία από την πλευρά της υπερασπίσεως για να ανατρέψουν πάρα πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου», υποστήριξε και ο συνήγορός τους, ο οποίος στάθηκε σε κατά τη γνώμη του αντιφάσεις και αοριστίες και ανεπάρκειες του κατηγορητηρίου. Είπε ότι υπάρχουν και καταθέσεις συγγενών ηλικιωμένων που έρχονται σε αντίφαση με όσα καταγγέλλονται. «Υπάρχει ένας αδερφός που καταγγέλλει ότι ο άνθρωπός του βασανιζόταν ενώ η αδερφή του – που επισκεπτόταν συνέχεια τη Μονάδα – αναφέρει πως όλα ήταν καλά και μάλιστα ο αδερφός της δεν επισκεπτόταν τον συγγενή τους. Όλα αυτά βέβαια θα αξιολογηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη», είπε ο συνήγορος τω κατηγορουμένων.

Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου που έχει καταγγείλει πολλά, ξέσπασε στη θέα των ιδιοκτητών (μητέρας και κόρης) του γηροκομείου ότι «όλα τελείωσαν τώρα» και «έχει να πει πολλά ακόμη» ενώ στράφηκε και κατά των δύο νοσοκόμων συναδέλφων της για τη στάση που κράτησαν όταν εκείνη διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας των τροφίμων. Οπως προκύπτει από καταθέσεις, οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, τους χορηγουνταν χωρίς επαρκή διάγνωση σωρηδόν κατασταλτικά και ήταν διαρκώς δεμένοι.

Οι κατηγορούμενοι απέδιδαν τα πάντα στην άνοια και στην “έλλειψη προσαρμογής” των τροφίμων, αλλά δικηγόρος που είχε εκεί τον πατέρα της, όταν τον είδε σε κακή κατάσταση, ειδοποίησε ασθενοφόρο και τον πήγε στο νοσοκομείο. Ενώ το γηροκομείο έφερνε αντιρρήσεις στη μεταφορά του και δήλωνε ότι ο τρόφιμος ήταν υγιής και απύρετος, στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι είχε υποξυγοναιμία και 41 πυρετό. Πέθανε ένα μήνα μετά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι