ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οικολογική και οικονομική καταστροφή στον Έβρο – Στις φλόγες για 12η μέρα

Έβρος: Για δωδέκατη μέρα μαίνεται η πυρκαγιά – Οικολογική και οικονομική καταστροφή

Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο καθώς για 12η μέρα η μεγάλη πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σχεδόν ανεξέλεγκτη. Το μέτωπο είναι στη Δαδιά και η προσπάθεια είναι οι φλόγες να μην φτάσουν τον μικρό πυρήνα του δάσους, κάτι που εξαρτάται και από τη φορά και ένταση των ανέμων.

Χθες Τρίτη εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και σήμερα.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι έχει κινητοποιήσει τη μισή αεροπορική πυροσβεστική δύναμη που διαθέτει για να βοηθήσει στις μάχες με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU».

H φωτιά έκαψε μέχρι στιγμής πάνω από 800.000 στρέμματα, και η καμένη έκταση εκτιμάται ότι ισούται με αυτή της Νέας Υόρκης. Η καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο Natura, είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση κήρυξε τις εκτάσεις αναδασωτέες, αλλά οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι μπορεί η ζημιά που έγινε να αποκατασταθεί.

Εκτός από την οικολογική καταστροφή τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή που δεν μπορεί να υπολογιστεί μόνο την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, των καλλιεργειών και των επιχειρήσεων.

Για την κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ισχύσουν τα εξής:

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να χορηγηθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενεργοποιείται και το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, για ζημιές σε δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι