Ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα από κορονοϊό
03/10/2021Ένας 40χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα απεβίωσε χθες στην Κρήτη από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως είπε σήμερα (3 Οκτωβρίου) ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, υποστηρίζοντας σθεναρά τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ώστε να μην υπάρξει νέο ρεκΌλα τα άρθραόρ θανάτων. Ο ίδιος, αλλά και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισαν επίσης ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο δείκτη θανάτων στην Ευρώπη από πολλές χώρες, γεγονός που αποδίδουν και οι δυο επιστήμονες στα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.
Η Ελλάδα πάντως είχε επίσης πολλούς νεκρούς και στο τρίτο κύμα ανά 100.000 πληθυσμού και αυτό είχε ως αιτία ουσιαστικά την πλημμύρα στις ΜΕΘ και την έλλειψη κλινών αλλά και εντατικολόγων. Σ’ αυτό οι δύο καθηγητές δεν αναφέρθηκαν, καθώς εστίασαν στον υψηλό αριθμό θανάτων της παρούσας φάσης. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη για την παρούσα φάση, ότι και κράτη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορεί να έχουν δυσανάλογα υψηλό αριθμό νεκρών εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία τους, είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας, είτε λόγω κακής διαχείρισης.
Στη χώρα μας, όπως φαίνεται και στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων, με περίπου 58-60% πλήρως εμβολιασμένους είχαμε την τελευταία εβδομάδα αναφοράς 47 νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκων. Σε αριθμό νεκρών είναι χειρότερη μόνον η Λιθουανία, όπου έχει παρόμοια με την ελληνική εμβολιαστική κάλυψη, δηλαδή είναι στο 58% και κατέγραψε 80 θανάτους, η Ρουμανία με 73 νεκρούς και ποσοστό εμβολιασθέντων στο 28%, και η Βουλγαρία που κατέγραψε 139 θανάτους και έχει ποσοστό πλήρως εμβολιασθέντων μόλις 16%.
Η στατιστική στις άλλες χώρες
Υψηλά σε αριθμό νεκρών με αναγωγή στο ένα εκατομμύριο πληθυσμού είναι και η Κροατία και η Λιθουανία, με 40 νεκρούς εκάστη την ίδια εβδομάδα σύγκρισης και με ποσοστά εμβολιασμών στο 42% και 58% αντιστοίχως. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ισλανδία με κανένα νεκρό. Εκεί έχει εμβολιασθεί το 75%. Καλύτερα τα πήγε και το Λουξεμβούργο όπου έχει εμβολιασθεί το 72% και καταγράφηκαν μόνον δύο θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Έπονται Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, με 4-5 νεκρούς και εμβολιαστική κάλυψη 63-75%.
Όμως λίγοι σχετικά νεκροί καταγράφηκαν και στην Πολωνία που έχει εμβολιαστική κάλυψη 51% και στην Τσεχία που είναι εμβολιαστικά στο 56%. Και οι δύο χώρες είχαν αντίστοιχα μόνον τέσσερις νεκρούς στην πιο πρόσφατη εβδομάδα αναφοράς. Παραδόξως η Μάλτα που φέρεται να έχει εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού της, κατέγραψε 15 θανάτους.
Η Πορτογαλία με εμβολιασμένο το 84% είχε οκτώ νεκρούς ανά εκατομμύριο, η Γερμανία με πλήρως εμβολιασμένο το 65% είχε εννέα νεκρούς, η Ιταλία με πλήρως εμβολιασμένο το 70% είχε 13, η Γαλλία με εμβολιασμένο το 66% είχε 14, η Κύπρος με το 80% πλήρως εμβολιασμένο είχε 17 θανάτους, η Ισπανία με εμβολιασμένο το 77% είχε 19 νεκρούς. Η Αυστρία κατέγραψε 12 θανάτους, η Ιρλανδία 10, η Εσθονία 25.
Ο ρόλος του εμβολιασμού
Παρά τις ελάχιστες “ανακολουθίες” στη συσχέτιση εμβολιασμών και αριθμού θανάτων, η γενική εικόνα δείχνει ότι στις χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη οι θάνατοι είναι σημαντικά λιγότεροι. Ο κ. Γραβάνης επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με νεότερη αμερικανική έρευνα, οι ανεμβολίαστοι έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν, 41 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν ΜΕΘ και 57 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές.
Ανέφερε και έρευνα της τελευταίας εβδομάδας από το Ισραήλ, που δείχνει ότι στους άνω των 60 ετών και ανά 100.000 πληθυσμού χρειάσθηκαν ΜΕΘ 174 ανεμβολίαστοι, 33 εμβολιασμένοι και μόνον τρεις από όσους έκαναν την τρίτη δόση. Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα πλέον έχουμε περισσότερους θανάτους από τη Γαλλία και την Ιταλία και άλλα κράτη.
Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βγαίνουν και ελληνικά δεδομένα με πιο συγκεκριμένα στοιχεία για διάφορες παραμέτρους. Όπως είπε στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά fake news που μένουν αδιάψευστα επισήμως. Πρέπει η Πολιτεία να απαντά με επίσημα στοιχεία, και να λέει π.χ. είχαμε τόσες παρενέργειες και ποιες ήταν αυτές, σε ποιες ομάδες του πληθυσμού κλπ.