Φάκελοι τρόμου στα Πανεπιστήμια
10/01/2019Συναγερμό στις αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει ο εντοπισμός ύποπτων φακέλων που περιέχουν άγνωστη ουσία και έχουν αποδέκτες πανεπιστημιακούς. Μετά τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου φακέλλου στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στην Μυτιλήνη, νέα ύποπτα κρούσματα βρέθηκαν σε άλλα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα, προσδίδοντας στην περίεργη αυτή υπόθεση διαστάσεις τρόμου.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, έγινε γνωστό ότι τρεις «ύποπτοι» φάκελοι που φαίνεται να περιέχουν άγνωστη ουσία βρέθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στα πανεπιστήμια Κρήτης και Κέρκυρας.
Και σε αυτά τα περιστατικά ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, όπως και στην Λέσβο, για την απομάκρυνση των φακέλων. Ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της ΕΜΑΚ και στελέχη του «Δημόκριτου», ειδικευμένα στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, προχώρησαν σε ασφαλή περισυλλογή των φακέλων. Στην συνέχεια οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύσταση της ουσίας.
Τα νέα κρούσματα
Οι δυο «ύποπτοι» φάκελοι, στο Πολυτεχνείο και στο πανεπιστήμιο της Κέρκυρας ελέγχθηκαν και περιέχουν σκόνη, ενώ ο φάκελος που είχε αποδέκτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης εντοπίστηκε σε ταχυδρομείο και ελέγχεται.
Στην Κέρκυρα, ο φάκελος εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο ταχυδρομείο και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το κτίριο και η περιοχή εξωτερικά αποκλείστηκαν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο θα μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), όπως προβλέπει το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ. Και ο φάκελος αυτός, όπως στην περίπτωση της Μυτιλήνης φέρεται να είχε αποσταλεί από την Ινδία.
Νύχτα τρόμου στην Μυτιλήνη
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, κάποιοι από τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, ο οποίος σημειωτέον αναγράφει ότι προέλευσή του είναι η Ινδία, αισθάνθηκαν ερεθισμό της βλεννογόνου της μύτης και του στόματος. Για τον λόγο αυτόν συνολικά πέντε άτομα που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου, καθώς και ο αστυνομικός που έπιασε τον φάκελο εισήχθησαν στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους.
Ο φάκελος που είχε αποσταλεί στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, το όνομα της οποίας ήταν γραμμένο στα αγγλικά και όταν ανοίχθηκε από εργαζομένους στο γραφείο της, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη. Μετά το ύποπτο περιστατικό η κ. Βιτζιλάκη με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι αναστέλλονται «όλες οι ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες στο Λόφο του Πανεπιστημίου στην Μυτιλήνη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κτίρια του Λόφου μέχρι νεωτέρας».
Το κτήριο Διοίκησης του ιδρύματος στην περιοχή της Βαρειάς Μυτιλήνης, αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή από την Αστυνομία. Τα μεσάνυχτα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφίχθη στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με πτήση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, το οποίο παρέλαβε και τον ύποπτο φάκελο και τον μετέφερε τα ξημερώματα στα εργαστήρια του Δημόκριτου.
Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη έγραφαν στην αγγλική γλώσσα «Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε και στον Βόλο με αποδέκτη και πάλι το Πανεπιστήμιο. Η πρυτανική αρχή ενημέρωσε την αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και αμέσως στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έσπευσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φάκελοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και ότι ως αποστολέας όλων φέρεται ένας Ινδός.