Φέρνει μέτρα και αλλαγές η σφαγή στο Πίτσμπουργκ

Φέρνει μέτρα και αλλαγές η σφαγή στο Πίτσμπουργκ, slpress

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο τραγικός απολογισμός της οποίας είναι έντεκα νεκροί. Την επίθεση καταδίκασαν ηγέτες από όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους η Μέρκελ και ο Μακρόν, ενώ την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ενεργοποιούνται δράσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων περιστατικών.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη αντισημιτική επίθεση στις ΗΠΑ, δράστης της οποίας είναι ένας 46χρονος άνδρας, ο Ρόμπερτ Μπάουερς. Ο δράστης έχει στο ενεργητικό του πολλές αναρτήσεις αντισημιτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, σε μία από τις οποίες, το πρωί του Σαββάτου έστελνε και το μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε. Σε μία άλλη προγενέστερη , ο ίδιος επέκρινε τον Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι δεν κάνει τίποτα μπροστά στην «εισβολή» και τον «παρασιτισμό» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

Στον δράστη της επίθεσης, ο οποίος φέρεται από το FBI ότι έδρασε μόνος, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 29 κακουργήματα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για την διάπραξη εγκλημάτων μίσους, αλλά και για σωρεία άλλων κακουργημάτων που «επισύρουν τη θανατική ποινή». Για αλλαγές στην νομοθεσία, σε ό, τι αφορά την επιβολή της «εσχάτης των ποινών» σε τέτοιου είδους εγκλήματα έκανε λόγο και ο Τραμπ, από τις πρώτες ώρες της επίθεσης.

Την ίδια ώρα, με εντολή του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι θα επισκεφτεί το Πίτσμπουργκ, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει πότε, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, τις ναυτικές βάσεις και τα πλοία των ΗΠΑ θα υψωθούν μεσίστιες έως τις 31 Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα.

Το προφίλ του δράστη

Ο 46χρονος δράστης, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος, δεν είχε απασχολήσει τις αμερικανικές αρχές, είχε όμως πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα. Μάλιστα δύο ώρες πριν εισβάλλει και ανοίξει πυρ εναντίον των πιστών είχε καταφερθεί εναντίον της Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com. Και σε άλλα παλιότερα μηνύματα του όμως, καταφερόταν εναντίον της πολυπολιτισμικότητας, σημειώνοντας ότι αυτή ουσιαστικά «σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Ο δράστης, ο οποίος είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι της Πενσιλβανίας, κατείχε άδεια οπλοφορίας και φέρεται να έκανε τουλάχιστον έξι νόμιμες αγορές από το 1996 έως σήμερα.  Πριν από έναν μήνα, ο ίδιος ανάρτησε φωτογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν τις επιδόσεις του στην σκοποβολή, κατά την διάρκεια εξάσκησης σε σκοπευτήριο.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση στην συναγωγή ο ιστότοπος, στον οποίο έκανε τις αναρτήσεις του ο Μπάουερς, έδωσε στην δημοσιότητα το όνομά του και υπογράμμισε ότι έχει «μηδενική ανοχή» στην βία και την τρομοκρατία. Παραλλήλως εξέφρασε την «λύπη και τον αποτροπιασμό» του για την ειδεχθή επίθεση.

Το συγκεκριμένο μέσο δικτύωσης, το Gab.com, το οποίο λειτουργεί από το 2016 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αμερικανική ακροδεξιά alt-right, αναγκάζεται πάντως να κλείσει. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του η πάροχος εταιρία Joyent σταματά να του προσφέρει υπηρεσίες Internet από αύριο Δευτέρα, ενώ και η Paypal ανακοίνωσε ότι το αποκλείει από τις υπηρεσίες πληρωμών στο Διαδίκτυο. Το Gab ωστόσο αναφέρει ότι θα «συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του ατόμου στο Διαδίκτυο για όλους».

Αντισημιτικές επιθέσεις

Την αιματηρή επίθεση στην συναγωγή καταδίκασαν ο Μακρόν και η Μέρκελ από την Κωνσταντινούπολη, όπου μετείχαν στην Τετραμερή Σύνοδο για την Συρία, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου δήλωσε συντετριμμένος. Η επίθεση στο Πίτσμπουργκ είναι άλλωστε η πιο αιματηρή αντισημιτική επίθεση στις ΗΠΑ, δεν είναι όμως η μοναδική.

Από το περασμένο έτος καταγράφεται μία μεγάλη αύξηση των επεισοδίων με αντισημιτικό χαρακτήρα, καθώς έχουν αναφερθεί 1.986 κρούσματα, τα οποία αφορούν παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς και επιθέσεις. Ωστόσο, αν και πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 57% σε σχέση με το 2016, οι βίαιες και αιματηρές επιθέσεις εναντίον μελών της ισραηλιτικής κοινότητας είναι σπάνιες στις ΗΠΑ.

Επιθέσεις με θρησκευτικό κίνητρο έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν στις ΗΠΑ. Το 2012, ένας νεοναζί εισέβαλε σε ναό Σιχ στο Όουκ Κρικ του Ουισκόνσιν, σκοτώνοντας έξι Αμερικανούς Σιχ και το 2015, ένας νεαρός λευκός σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς σε εκκλησία του Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.

Επίθεση αντισημιτικού χαρακτήρα σημειώθηκε στις 13 Απριλίου 2014 σε κέντρο και οίκο ευγηρίας Ισραηλιτών στο  Όβερλαντ Παρκ του Κάνσας, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι από πυρά πυροβόλου όπλου. Μετά την χθεσινή επίθεση πάντως, πολλές αμερικανικές πόλεις, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, προχωρούν στην λήψη μέτρων προστασίας για τους χώρους λατρείας.

Αλλάζει ο τόνος  

Η επίθεση του Σαββάτου, στην συναγωγή, έγινε πριν καν κλείσει ο κύκλος του τρόμου και της έντασης με τα τρομοδέματα εναντίον Δημοκρατικών αντιπάλων του Τραμπ. Έγινε όμως και την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου είναι στο φόρτε της, μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και με έντονο, καταγεγραμμένο και από τις δημοσκοπήσεις, θυμό στην αμερικανική κοινωνία.

Η επίθεση, η οποία έχει έντονο ρατσιστικό και κυρίως αντισημιτικό χαρακτήρα, έγινε και σε μία περίοδο που σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών ΜΜΕ, αλλά και οι Δημοκρατικοί, επικρίνουν τον Τραμπ για την ρητορική του, αποδίδοντάς του στοιχεία αναμόχλευσης παθών, μίσους και διχασμού.

Ο Τραμπ έκανε ήδη λόγο για μείωση της δυναμικής των Ρεπουμπλικάνων, εξαιτίας των επιθέσεων με τα τρομοδέματα, και βρέθηκε το Σάββατο μπροστά στο ενδεχόμενο να ματαιώσει μία προεκλογική συγκέντρωση στο Ιλινόι. Αποφάσισε ωστόσο να γίνει η συγκέντρωση και να πάρει και ο ίδιος μέρος σε αυτήν. «Θα πάμε, με βαριά καρδιά, αλλά θα πάμε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, δίνοντας την υπόσχεση: «Απόψε, οπωσδήποτε, θα αλλάξω τόνο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι