ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φορτσάρει η Κομισιόν για το πράσινο πιστοποιητικό – Πότε θα είναι έτοιμο

Φορτσάρει η Κομισιόν για το πράσινο πιστοποιητικό,slpress

Στην τελική ευθεία έχει μπει από την Κομισιόν το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό με στόχο να είναι τεχνικά λειτουργικό από την 1η Ιουνίου, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων και των μετακινήσεων, ενόψει και του καλοκαιριού. Ήδη άλλωστε από τη Δευτέρα ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών του πιστοποιητικού  σε 18 χώρες της ΕΕ και στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι δοκιμές αυτές, στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών, θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και καθημερινά μετέχουν σε αυτές δύο έως τρεις χώρες. Όπως ανέφερε μάλιστα εκπρόσωπος της Κομισιόν «τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών».

Την ίδια ώρα, παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σήμερα Τρίτη, γίνεται η δεύτερη συνάντηση των δύο ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ο στόχος είναι ο κανονισμός για το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό” να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα δε με το χρονοδιάγραμμα, η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.

Πράσινο πιστοποιητικό ή coronapass

Παραλλήλως, κάποιες χώρες προωθούν σε εθνικό επίπεδο την χρήση ενός πάσου για την πρόσβαση πολιτών σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Σήμερα η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη χρήση του “coronapass”, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir, αναμένεται να έχει αντίστοιχη χρήση με αυτή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ.

Αναφέρεται μάλιστα ότι ήδη από τα μέσα Αυγούστου, το Βέλγιο θα μπορούσε να ζητά μία απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την πρόσβαση σε ανοιχτές και ευρείας κλίμακας εκδηλώσεις. Στις προθέσεις πάντως της βελγικής κυβέρνησης είναι αυτό το εγχώριο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό να έχει περιορισμένη χρήση εντός της βελγικής επικράτειας.

Το ίδιο το γραφείο του Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρου επιβεβαίωσε άλλωστε στην Le Soir ότι το “coronapass” θα μπορούσε να ζητείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις εντός των συνόρων της χώρας. Αναφέρθηκε δε ως παράδειγμα ότι, καθώς θα επιστρέφουμε σταδιακά σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με συμμετοχή ολοένα και περισσότερων ατόμων, «εάν ένας διοργανωτής θέλει να υπερβεί τα εκάστοτε υφιστάμενα όρια, θα μπορούσε να το πράξει με τον έλεγχο του “coronapass” στην είσοδο των εκδηλώσεων».

Ο καθείς με τις ανάγκες του 

Κατά την εκτίμηση των βελγικών Αρχών μία Υπουργική Απόφαση θα ήταν νομικά επαρκής για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεδομένου ότι αφορά κυρίως τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως τον αθλητισμό. Για λόγους ισότητας πάντως, το μέτρο θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, όταν θα έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιαστούν εφόσον το επιθυμούν.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν ότι θέλει η κάθε μία, ειδικά σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της σε ξένους πολίτες, ένα θέμα για το οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες και τα κριτήρια της κάθε χώρας. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς για το καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτό η  Ισπανία σχεδιάζει να άρει την απαίτηση για τους Βρετανούς να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ PCR κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε την Τρίτη η υπουργός Τουρισμού Ρέγες Μαρότο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η άρση αυτή μπορεί να ισχύσει από τις 20 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση βέβαια τα ποσοστά μολύνσεων να συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι