Φράνσις Χόγκεν: Το “βαθύ λαρύγγι” του Facebook που τρέμει ο Ζούκερμπεργκ
06/10/2021Μόλις την περασμένη Κυριακή, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό η ταυτότητα της Φράνσις Χόγκεν. Εδώ και μήνες, όμως, η διοίκηση του Facebook και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ γνώριζαν ότι η πρώην υπάλληλός του έχει στραφεί εναντίον τους και πλέον αποτελούσε μία εκ των διακριτών απειλών. Δεν πρόκειται τόσο για αυτά που αποκαλύπτει ή τα εσωτερικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της.
Πάνω-κάτω, όλα αυτά ήταν ήδη γνωστά ή κάποιος μπορούσε να τα υποθέσει… Για κάποιο λόγο, όμως, η Φράνσις εμφανίστηκε τη στιγμή που υπάρχει ιδιαίτερο μομέντουμ εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού. Όλοι θέλουν να ακούσουν αυτά που ήδη είχαν συνειδητοποιήσει, αλλά πλέον επιβεβαιώνονται και, μάλιστα, εκ των έσω!
Η 37χρονη Χόγκεν εγκατέλειψε το κομβικό πόστο της στο Facebook, τον περασμένο Μάιο. Ήταν ήδη αποφασισμένη να στραφεί εναντίον του, εξ ου και φρόντισε να πάρει μαζί της όσα περισσότερα ενοχοποιητικά εσωτερικά έγγραφα μπορούσε. Ένα από αυτά είναι μία μελέτη που πλήρωσε το ίδιο το Facebook και επιβεβαιώνει την αρνητική επιρροή που έχει το Instagram στους εφήβους.
Με καταγωγή από την Αϊόβα, η Χόγκεν από νεαρό κορίτσι εμφάνισε την κλίση της στην τεχνολογία. Ήταν άριστη μαθήτρια, αυτό που θα αποκαλούσαν κάποιοι από τους συμμαθητές της “φυτό”. Όπως ήταν φυσικό, αποφοίτησε με εξαιρετικούς βαθμούς και έγινε δεκτή στο τμήμα ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών από το Olin College της Βοστώνης το 2006. Αμέσως μετά τις σπουδές της, πραγματοποίησε το εργασιακό της όνειρο: Έγινε δεκτή στην Google. Εκεί, ανέλαβε τον σχεδιασμό αλγορίθμων για τα ηλεκτρονικά βιβλία της Google. Σύμφωνα με συνεργάτες, δεν άργησε να διακριθεί.
Το «πρώτο κόκκινο λαμπάκι»
Οι προϊστάμενοί της πίστευαν πώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό στέλεχος. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτήν, πληρώνοντας το κόστος ενός πτυχίου διοίκησης στο Harvard Business School. Όσο φοιτούσε ακόμα στο κορυφαίο πανεπιστήμιο, θέλησε να δοκιμάσει την τύχη της ως καινοτόμος επιχειρηματίας. Ίδρυσε το Secret Agent Cupid το 2010. Έναν διαδικτυακό ιστότοπο γνωριμιών, ο οποίος εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε σε Hinge. Επέστρεψε στα καθήκοντά της στη Google το 2011.
Την περίοδο εκείνη, όμως, διαγνώστηκε με ένα σοβαρό αυτοάνοσο, το οποίο έπληξε την κινητικότητά της. Αυτή η περιπέτεια της υγείας της αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο της ζωής της. Στο “peak” της νεότητας, της παραγωγικότητας, αλλά και της φιλοδοξίας της, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε τόσο δραματικά την καθημερινότητά της. Αναγκάστηκε να προσλάβει κάποιον που θα την βοηθούσε σε απλά πράγματα, όπως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, την οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού, αλλά και τη μεταφορά της στη δουλειά.
Ήταν μία οικογενειακή φίλη που εμπιστευόταν απόλυτα και μανιώδης χρήστης του Facebook. Κατά τη διάρκεια της στενής συνεργασίας και συνύπαρξής τους, η Φράνσις παρατήρησε ότι το άτομο αυτό βυθιζόταν σε έναν κόσμο μίσους, παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας. Δεν άργησε η κατάσταση να εκτροχιαστεί. Η φιλία τους διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να κόψουν κάθε επαφή. Η φίλη αυτή κατέληξε μέσω ομάδων του Facebook να γίνει μέλος εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Μετά την εμπειρία της αυτή, η νεαρή Φράνσις, αν και η ίδια μέλος της τεχνολογικής αυτής κοινότητας ως εργαζόμενη της Goοgle και θαυμάστρια του Ζούκεμπεργκ και του δημιουργήματός του, συνειδητοποίησε την σκοτεινή πλευρά αυτής της τεχνολογικής επανάστασης. Προβληματίστηκε για την έλλειψη ελέγχου, την αρνητική επιρροή των σόσιαλ μίντια στη ζωή των ανθρώπων: «Ήταν το πρώτο κόκκινο λαμπάκι, αλλά είχα ακόμα δρόμο να διανύσω για να συνειδητοποιήσω το μέγεθος του προβλήματος».
Η συνεργασία με το Facebook
Δεν άργησε, όμως, να αφήσει το ατυχές προσωπικό περιστατικό πίσω της. Μία νέα επαγγελματική ευκαιρία άνοιξε νέες προοπτικές. Εντάχθηκε στο Yelp, όπου εργάστηκε στους αλγόριθμους φωτογραφιών της εφαρμογής και λειτούργησε ως επικεφαλής της ομάδας ενσωμάτωσης μεταξύ του Yelp και του Twitter. Όπως ήταν φυσικό, ο ρόλος της αναβάθμισε το ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό της, το οποίο και εν τέλει την οδήγησε να εργαστεί για ακόμα μία δημοφιλή εφαρμογή, το Pinterest.
Η Φράνσις ζούσε το όνειρο της Σίλικον Βάλεϊ. Στα τέλη του 2018, ένα στέλεχος του Facebook επικοινώνησε μαζί της, προτείνοντάς της συνέντευξη. Η θέση ήταν για τη νέα ομάδα που είχε ήδη αναγγείλει ο Ζούκεμπεργκ και η οποία θα επόπτευε αρμοδίως σχετικά με την παραπληροφόρηση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διηγήθηκε και την προσωπική της εμπειρία με τη φίλη της, επισημαίνοντας πόσο επιθυμούσε να συμβάλει ώστε να περιοριστεί το μίσος, ο ανορθολογισμός, ο ρατσισμός και η άγνοια που επικρατούσε στη δημόσια σφαίρα και διαχυνόταν μέσω των σόσιαλ μίντια και ειδικά του παντοδύναμου Facebook. Ο λόγος της εντυπωσίασε τους συνεντευξιαστές.
Λίγες ημέρες αργότερα, της ανακοινώθηκε ότι επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά για όσους παρακολούθησαν έστω και αποσπάσματα της συνέντευξής της. Παρά τις δεσμεύσεις του διοικητικού συμβουλίου, η ομάδα διαλύθηκε εξαιτίας ανεπάρκειας πόρων. Η Χόγκεν ανακάλυψε ότι όλες οι εποπτικές παρόμοιες ομάδες ήταν υποστελεχομένες ή απούσες. Δεν άργησε να πάρει τη μεγάλη απόφαση, όχι μόνο να εγκαταλείψει το Facebook, αλλά και να στραφεί δημόσια εναντίον του.