Φτάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τη Σαμοθράκη

Φτάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τη Σαμοθράκη, Μελαχροινή Μαρτίδου

Υψηλόβαθμη πρωθυπουργική σύσκεψη, υπουργική κινητοποίηση, περιφερειακή εγρήγορση, δημοτική ευαισθητοποίηση, μαζική αγανάκτηση εγκλωβισμένων τουριστών, θρασύτατη ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρίας, οικονομικό πατατράκ ξενοδόχων και επιχειρήσεων που ανέμεναν επισκέπτες, αντιπολιτευτικό ενδιαφέρον με κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ, εμπνευσμένες προτάσεις, συνθέτουν επί τροχάδην αυτά που συνέβησαν στο νησί της φτερωτής Νίκης τις τελευταίες μέρες.

Ειδησεογραφία με αρνητικό πρόσημο για την Σαμοθράκη και υποσχέσεις που δεν λύνουν προβλήματα που αναδείχθηκαν στην επιφάνεια ενώ υπέβοσκαν χρόνια. Το μικρό λιμάνι αφιλόξενο για ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων, μόνο δέκα από τα υφιστάμενα στη χώρα τελικά μπορούν να το προσεγγίσουν.

Η έλλειψη κάποιου αεροδρομίου, η αποκατάσταση ζημιών στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιόπολης από την φοβερή νεροποντή πριν δυο χρόνια, ο κίνδυνος απομόνωσης υπαρκτός ενώ απέχει μόλις 24 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η Σαμοθράκη μετρά πραγματικούς φίλους και υποστηριχτές που θα επενδύσουν στο μέλλον της, κι αφουγκράζεται τα μεγαλόσχημα λόγια της πολιτείας που αποφάσισε να ενεργοποιηθεί.

Κι όμως ο επισκέπτης του λάτρης του εναλλακτικού κι όχι μόνο τουρισμού εκεί θα βιώσει την άγρια ομορφιά της φύσης, θα κολυμπήσει σε παγωμένα νερά καταρράκτη στην Γριά Βάθρα, θα επιλέξει παρθένες βοτσαλωτές παραλίες, μικρά ταβερνάκια με ντόπια ολόφρεσκα ψάρια και χταπόδια, θα δοκιμάσει χειροποίητο ζυμωτό ψωμί, πίτες και κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, τοπική σπεσιαλιτέ.

Θα περπατήσει στα καλντερίμια της Χώρας, θα απολαύσει την θέα από το κάστρο, θα κάνει τον περίπλου του νησιού με βαρκάκι, θα κολυμπήσει στην Παχιά άμμο μια πριβέ παραλία, θα κάνει ιαματικά λουτρά που προσφέρουν μοναδική χαλάρωση στις Θέρμες, θα δοκιμάσει τοπικά σιροπιαστά γλυκά, θα κάνει ορειβασία σε μονοπάτια προς την κορυφή Φεγγάρι και θα χορέψει τηρώντας τα τοπικά έθιμα στα πανηγύρια που ζωντανεύουν στα χωριά αυτή την εποχή.

Το νησί είναι ανοιχτό σε όλους και κυρίως σε τουρίστες που επιλέγουν κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια διάσπαρτα παντού, αθόρυβες παραλίες αλλά και ξωκλήσια γαντζωμένα στους βράχους. Θα απολαύσει πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα, θα μοιραστεί την ζωή των ντόπιων ψαράδων,θα νοιώσει την δροσιά και την αλμύρα των νερών του Θρακικού πελάγους αγναντεύοντας την Ίμβρο, τις τουρκικές ακτές.

Θα γνωρίσει ξεχωριστούς τύπους που ερωτεύτηκαν την Σαμοθράκη και πλέον έγιναν μόνιμοι κάτοικοι εγκαταλείποντας την χώρα τους, θα επισκεφθεί ιδιωτικά μουσεία, αρχοντικά τέχνης, θα φωτογραφηθεί στις εξαιρετικές μπλε και μωβ ορτανσίες που εκεί καλύπτουν όλες τις αυλές, θα εισπράξει όλη αυτή την ενέργεια που σου μεταδίδει το νησί με το ιερό των Μεγάλων Θεών που δεν δημιουργήθηκε εκεί τυχαία εκεί πριν χιλιάδες χρόνια.

Η Σαμοθράκη δεν ξεχνιέται σε όποιον την ανακαλύψει αρκεί να κάνει το βήμα, φεύγοντας από το πολύβουο κέντρο για να αισθανθεί μυρωδιές, να απολαύσει κελαηδίσματα, να αισθανθεί την φυσική δροσιά των αιωνόβιων πλατάνων, να δροσιστεί από τα παγωμένα νερά του Θρακικού πελάγους, να σμίξει με τους ντόπιους που δεν το έχουν το τουριστικό μάρκετιγκ αλλά είναι αυθεντικοί και ωραίοι αν σου ανοιχτούν. Ένα νησί που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Με γάργαρα νερά, μικρές λίμνες καταρράκτες, με μονοπάτια που σε προκαλούν να ανακαλύψεις την γήινη φύση σου.

Φτάνουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα, καιρός να εξασφαλιστούν τα βασικά, η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η πρόσβαση και οι πληγωμένες υποδομές. Οι ακρίτες κάτοικοί της ξέρουν να αντιμετωπίζουν όλα τ’ άλλα. Αφού λοιπόν απόλαυσαν τόσοι και τόσοι τις προηγούμενες μέρες την δημοσιότητα που τους αναλογούσε καιρός για δράση και απόδοση ευθυνών.

Για να μην ξανασυμβούν τόσο εύκολα τα ίδια θέματα με εγκλωβισμένους τουρίστες, αποκομμένη τροφοδοσία, δυσφήμιση με αρνητικό πρόσημο, οικονομική καταστροφή όσων δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό. Και μετά μόλις δόθηκε λύση έστω με καθυστέρηση 9 ημερών κάποιοι δεν πτοήθηκαν κι ευτυχώς ξαναγέμισαν το νησί δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας.

Οι προτάσεις που καταγράφονται όπως για δημιουργία καταδυτικού πάρκου μια κι εκεί δραστηριοποιείται πολύ αξιόλογος σύλλογος υποβρύχιας δραστηριότητας, για ξαναζωντάνεμα σε άλλη βάση με νέες δράσεις κι ευρωπαϊκή διάσταση του Πανελλήνιου δημοσιογραφικού συνεδρίου, δείχνουν μια δυναμική που πρέπει να αναπτυχθεί ώστε το νησί να ζει από την παρουσία επισκεπτών όλο το χρόνο.

Κοντά σ΄αυτά μια συντονισμένη τουριστική προβολή ως προορισμού για φυσιολάτρες, αρχαιολάτρες για όσους αναζητούν αναζωογόνηση, ευεξία και ποιότητα ζωής σ΄ένα νησί που συνδυάζει τα πάντα. Το νησί της φτερωτής Νίκης μας περιμένει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι