Γέμισε με αντιχριστιανικές και αντισημιτικές αφίσες ο αγαπημένος δήμος του Ερντογάν

Γέμισε με αντιχριστιανικές και αντισημιτικές αφίσες ο αγαπημένος δήμος του Ερντογάν, Βαγγέλης Γεωργίου

Τη στιγμή που “έτρεχε” η ολιγοήμερη “παύση του πυρός” που συμφώνησαν Τουρκία και ΗΠΑ, στο εκλογικό “κάστρο” του Ερντογάν, το Ικόνιο, αναρτήθηκαν πινακίδες σε κεντρικά σημεία της πόλης κατά των Χριστιανών αλλά και των Εβραίων. «Μη συνδέεστε ποτέ με τους Ιουδαίους και τους Χριστιανούς. Αφήνετέ τους να ενώνονται μεταξύ τους. Όποιος τους κάνει φίλους, θα γίνει όμοιός τους και ο Αλλάχ δεν είναι οδηγός των διεστραμμένων», αναγράφουν οι αφίσες, αναπαράγοντας απλά απόσπασμα από το Κοράνι.

Η επαρχία του Ικονίου, αποτελεί μια από τις πλέον συντηρητικές περιοχές της Τουρκίας, καθώς το 70% ψήφισε υποψήφιο του Ερντογάν τον Ugur Ibrahim Altay στις τοπικές εκλογές. Παραδόξως, οι αφίσες φέρνουν την υπογραφή της ΜΚΟ Anadolu Youth Association μια μεγάλη οργάνωση νέων στην Τουρκία, η οποία βέβαια στην ταυτότητά της μιλάει για αδελφοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής κτλ.

Ugur Ibrahim Altay

Στην Τουρκία, ζούνε περίπου 200.000-320.000 χριστιανοί και 15.000-20.000 Εβραίοι (Sergio DellaPergola’s “World Jewish Population, 2016,”), ενώ το συντριπτικό 98% είναι μουσουλμάνοι. Προφανώς οι εθνοκαθάρσεις του 20ου αιώνα, τόσο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και Τουρκικής Δημοκρατίας διαμόρφωσαν αυτές τις τεχνητές αναλογίες.

Πάντως, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από την κοινωνία, τους καλλιτέχνες και ανθρώπους της διανόησης για αυτά τα αποσπάσματα του Κορανίου που γράφτηκαν σε εποχές αφάνταστα διαφορετικές.

Η Ισραηλινή δημοσιογράφος Karel Valansi που δραστηριοποιείται στην Τουρκία έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ποιός είναι ο στόχος σας με αυτές τις αφίσες; Παίρνετε την ευθύνη για την επίθεση σε ανθρώπους που στοχοποιείτε μέσω των αφισών; Γιατί δεν δίνετε αυτά τα χρήματα για φιλανθρωπία; Πότε θα έρθει επιτέλους το τέλος της ρητορικής του μίσους;».

Πάντως, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, δεν φαίνεται να ασχολήθηκε με το περιστατικό, ενώ στην Ελλάδα έχει κουνήσει ουκ ολίγες φορές το δάχτυλο, κατηγορώντας τη χώρα για έξαρση του αντισημιτισμού. Στην Ελλάδα εξάλλου εκλέγουμε και δήμαρχο από την εβραϊκή κοινότητα. Η ελληνική πλευρά -έπρεπε να είναι η πρώτη- δεν γνωρίζουμε αν προέβη σε διαμαρτυρία, είτε σε επίπεδο κοινότητας είτε επίσημα. Πάντως οι διαμαρτυρίες, όπως της γενναίας Karel Valansi, έπιασαν τόπο και αφαιρέθηκαν οι αφίσες μίσους.

Η δημαρχία του Ικονίου ανακοίνωσε ότι οι «αφίσες δεν δόθηκαν από τον Δήμο […] ο οποίος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη». Έτσι, οι τοπικές αρχές έριξαν τις ευθύνες στην αρμόδια εταιρεία. Η διαφημιστική εταιρεία Αnadolu Αcikhava Ρeklamcilik, φυσικά, αναγκάστηκε να αφαιρέσει τις αφίσες και να τις αντικαταστήσει με την τουρκική σημαία. Η ανταπόκριση στις αντιδράσεις δείχνει ότι και στην τουρκική τοπική κοινωνία μπορούν να ταρακουνηθούν.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι