ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για ποιους θα ισχύσει φέτος η τηλεκπαίδευση

Για ποιους θα ισχύσει φέτος η τηλεκπαίδευση

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή δήλωσε σήμερα ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν δια ζώσης φέτος και πως η τηλεκπαίδευση θα αφορά μόνον τις εξαιρέσεις, όπως τις ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, επεσήμανε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Όμως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα πρέπει να κάνουν self test ή rapid test και οι εμβολιασμένοι διδάσκοντες, αφού πλέον είναι γνωστό ότι και αυτοί κολλούν και μεταδίδουν και ηπίως νοσούν.

Με την ιδιαίτερη επιμονή στα επί πληρωμή rapid test των ανεμβολίαστων, έχει τεθεί στο περιθώριο το σοβαρό ζήτημα της μετάδοσης από εμβολιασμένους, οι οποίοι στην πράξη συνιστούν ίσως μια επικίνδυνη ομάδα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν μεταδίδουν, ή “μεταδίδουν λίγο”, ή “νοσούν ήπια”, παραβλέποντας ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον που δεν θα νοσήσει ήπια, είτε επειδή είναι ανεμβολίαστος, είτε επειδή δεν τον “έπιασε” το εμβόλιο.

Ήδη από τα μέσα Αυγούστου είναι γνωστό από στοιχεία του Ισραηλινού υπουργείου Υγείας, ότι τα μισά νέα κρούσματα της χώρας καταγράφονται σε εμβολιασμένους και από αμερικανική έρευνα είναι πια σαφές ότι πολύ συχνά οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ανεμοβολίαστους. Όντες, επιπλέον, συχνά ασυμπτωματικοί, πιθανόν και να μεταδίδουν περισσότερο από όσο εκτιμάται από τις έρευνες, καθώς μετακινούνται περισσότερο και συναναστρέφονται πιο ελεύθερα.

Λογικά, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να επιβάλουν τα τεστ και στους εμβολιασμένους του εκπαιδευτικού χώρου, αλλά σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται από την πολιτεία. Τα οριστικά μέτρα για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων πάντως (όπως πότε και ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα ή θα κλείνουν τμήματα) θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί προτεραιότητα η δια ζώσης διδασκαλία, ακόμα και στις “κόκκινες περιοχές”.

«Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία. Οι  μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και τα ποσοστά εμβολιασμού στους εφήβους αυξάνονται, έχουν φτάσει το 7%, αλλά θα τους θα δοθούν δωρεάν self test, καθώς δεν έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από ενηλίκους και από παιδιά», είπε σήμερα η κα Μακρή.

Δεν εξετάζεται η υποχρεωτικότητα

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, αλλά και τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς είναι μεγάλη, με εμβολιασμένο το 80% και αν σε αυτό προστεθούν όσοι νόσησαν, τότε το ποσοστό όσων έχουν (θεωρητικά τουλάχιστον) επαρκή αντισώματα, φθάνει το 85% των διδασκόντων. Όπως είπε όμως η υφυπουργός αυτό το 20% που δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνει με δική του δαπάνη rapid test.

H ίδια τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα δεν εξετάζεται προς το παρόν, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό, αλλά παρότι δεν λέγεται επισήμως, είναι γνωστό ότι το υπουργείο δεν θέλει ούτε να ανοίξει νέο μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, ούτε να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών, ειδικά για τις αναστολές των ανεμβολίαστων διδασκόντων.

Το 20% των ανεμβολίαστων σε απόλυτους αριθμούς στον δημόσιο τομέα είναι περίπου 20.000 μόνιμοι ή αναπληρωτές (σε σύνολο 95.000, εκ των οποίων περίπου 64.000 οι μόνιμοι). Στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, απασχολούνται άλλοι 8.000 δάσκαλοι και καθηγητές, που έχουν επίσης 20-25% ανεμβολίαστους.

Που διαφωνεί η ΟΛΜΕ

Εν τω μεταξύ στη δημόσια εκπαίδευση μέχρι και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων εκπαιδευτικών ανήκε σε ευάλωτες ομάδες. Το 45% ήταν άνω των 58 ετών ετών και το 38% είναι ηλικίας 49 έως 58 ετών. Η πανδημία οδήγησε εσπευσμένα στη συνταξιοδότηση ενός αριθμού ρεκόρ για φέτος, και, συγκεκριμένα, 7.850 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, αλλά αυτό και πάλι δεν αλλάζει δραματικά το ποσοστό ηλικίας των άνω των 50, στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.

Συγκεκριμένα, από 28.850 διδασκόντων οι άνω των 58 ετών, έγιναν περίπου 22.000 και οι ηλικίας 49-58 που είναι άλλες 26.000 παραμένουν εν ενεργεία. Είναι άγνωστο αν στις ευάλωτες ομάδες θα θεωρείται ότι ανήκουν και εμβολιασμένοι 60άχρονοι διδάσκοντες ή αν ο εμβολιασμός, παρά τα προβλήματα υγείας που έχουν, θεωρείται ότι αλλάζει τα δεδομένα. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε σχετικά:

«Είμαστε υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού… Διαφωνούμε στην έννοια της υποχρεωτικότητας… και γενικότερα του εκφοβισμού… Φτάσαμε σε ένα ποσοστό στη Δευτεροβάθμια που υπερβαίνει το 80%. Έχουμε υπερβεί το 85% γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν νοσήσει. Η θέση της ΟΛΜΕ είναι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να περνάει αυτά τα self test. Ο στόχος δεν είναι μόνο το 10%, αλλά να ελέγχεται το 100%», τόνισε, εννοώντας και τους εμβολιασμένους, αλλά και τα δωρεάν τεστ προς όλους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version