ΘΕΜΑ

Γιατί αυξάνονται τα εγκλήματα που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες

Γιατι αυξάνονται τα εγκλήματα που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες

Tα εγκλήματα που οφείλονται σε ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν αύξηση εν μέσω πανδημίας και κάποια από αυτά γίνονται και για ασήμαντη αφορμή. Δύο γεγονότα σοκάρουν σήμερα για διαφορετικό λόγο το κάθε ένα.  Το ένα αφορά σε γιο με ψυχιατρικά προβλήματα που σκότωσε τη μητέρα του και αυτοκτόνησε, ενώ το άλλο σε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας από 67χρονο Αλβανό μετανάστη που μαχαίρωσε κτηνοτρόφο στη Λέσβο.

Ο 54χρονος Έλληνας κτηνοτρόφος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, ένας τράγος από τα πρόβατα του θύματος μπήκε το χωράφι του δράστη και ο τελευταίος δεν δίστασε να μαχαιρώσει τον κτηνοτρόφο στην κοιλιακή χώρα και σε άλλα σημεία. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Καλλονή, όταν οι δύο άνδρες διαπληκτίσθηκαν και  δυστυχώς ο διαξιφισμός κλιμακώθηκε, με το δράστη να καταφέρει πολλά χτυπήματα με μαχαίρι στο θύμα. Ο δράστης αναζητείται.

Όμως και ο ίδιος τραυματισθηκε σοβαρά με το μαχαίρι, σε απόπειρα αυτοκτονίας που επακολούθησε. Στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε πάρει υπερβολική δόση της αγωγής του, είτε κατά λάθος, είτε σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στη ζωή του. Επίσης τον Ιούνιο του 2020 ένας 34χρονος με ψυχικό νόσημα μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 54χρονη μητέρα του στο Μενίδι. Την σκότωσε ενώ η γυναίκα κοιμόταν. Στις 29 Οκτωβρίου του 2020, στη Δράμα, γιος διαπληκτίσθηκε με τη μητέρα του και την τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι.

Πανδημία και εγκλήματα

Το αίσθημα της διάχυτης απειλής, σε συνδυασμό με την συνωμοσιολογία, αλλά και με αυτά καθαυτά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, έχει μεγάλο αντίκτυπο στους ήδη πάσχοντες.
Σημαντικός παράγοντας και η οικονομική ανασφάλεια σε πολλές οικογένειες που έχουν παιδί με ψυχιατρικά και όχι απλώς ψυχολογικά προβλήματα.  Όλα αυτά επιτείνουν το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και τη μανία καταδίωξης που παρουσιάζουν πολλοί ψυχασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους όταν χάνουν τον έλεγχο, θεωρούν ότι ο συγγενής τους, απειλεί τη ζωή τους και πρέπει να προλάβουν να τον σκοτώσουν πρώτοι…

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, επιμελητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Απόστολος Ψάρρης αναφέρει σχετικά ότι η ψυχιατρική κοινότητα θα έπρεπε να προετοιμάζεται για ένα πραγματικό ”τσουνάμι” ζήτησης των υπηρεσιών της: «Σοβαρές χρόνιες ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή  παρουσιάζουν υποτροπή. Η ιδιαίτερα ευπαθής αυτή ομάδα ασθενών έχει απομακρυνθεί από τη θεραπευτική σχέση με το γιατρό της. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχει υποβαθμίσει τη λοιπή λειτουργία του, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία. Έχουν μειωθεί τα ραντεβού και ασθενείς που φοβούνται να επισκεφθούν τα Νοσοκομεία, αφήνουν παραμελημένες τις ψυχιατρικές καταστάσεις».

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιδείνωση παίζει και η αδυναμία των συγγενών να συνεχίσουν να φροντίζουν τον πάσχοντα από ψυχικό νόσημα. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την λήψη φαρμάκων ή να τον πάνε σε γιατρό όταν διαπιστώνουν επιδείνωση, καθώς και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα κατάθλιψης και παραίτησης. Οι συγγενείς φροντιστές των ψυχασθενών δηλαδή, βρέθηκαν από πέρσι σε μια κατάσταση ασθενούς και οι ίδιοι, καθώς η πανδημία προκάλεσε έξαρση στο άγχος και στην κατάθλιψη ακόμα και σε απόλυτα υγιείς πληθυσμούς.

Υπόθεση Θάσου

Πάντως τα εγκλήματα κατά συγγενών πρώτου βαθμού από ψυχικά νοσούντες έχουν αυξηθεί, χωρίς όμως να ειναι και πρωτοφανή.  Το 2012 ένας 17χρονος σκότωσε την 50χρονη μητέρα του με μαχαίρι επειδή του ζήτησε να κλείσει την  τηλεόραση. Το 2018 ένας 38χρονος με ψυχιατρικό νοσημα σκότωσε την 64χρονη μητέρα του και έμεινε εν συνεχεία επί ημέρες δίπλα στη σορό της, στη Νέα Σμύρνη.  Το 2015 στον Πλατανιά Χανίων ένας 55χρονος ψυχασθενής σκότωσε με μαχαίρι την 77χρονη μητέρα του και εν συνεχεία αυτοκτόνησε με καραμπίνα.
Η πιο συγκλονιστική περίπτωση όμως είναι του ψυχασθενούς 24χρονου τότε φοιτητή που σκότωσε μάνα, πατέρα, αδελφή, θείο και γιαγιά το Μάιο του1996 στην Θάσο. Με μια λεπτομέρεια σημαντική: ψυχασθενής με πολύ σοβαρή μορφή σχιζοφρένειας ήταν και η αδελφή του. Στις 19 Μαΐου του 1996 εξαφανίστηκαν πέντε άνθρωποι αλλά κανείς δεν έδωσε για 3 μήνες την πρέπουσα σημασία καθώς ήταν “κλειστή οικογένεια”.
Ο δράστης έλεγε ότι έφυγαν για τη Γερμανία όλοι μαζί και η Αστυνομία κινητοποιήθηκε μόνον χάρη στην επιμονή μιας θείας.  Πρώτο θύμα ήταν ο θείος. Ζούσε στο Βέλγιο, αλλά είχε πάει στη Θάσο μετά από παράκληση του 55χρονου αδελφού του: έπρεπε να πείσουν τον νεαρό φοιτητή να πάει σε ψυχίατρο. Πήγαν να συζητήσουν στην ακρόπολη και συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα ο θείος να πέσει σε γκρεμό. «Κατέβηκα κάτω και τον είδα να ψυχορραγεί. Και για να μην βασανίζεται άλλο, του ‘κοψα με το μαχαίρι το κεφάλι», είπε αργότερα.

Ψυχιατρικά προβληματα

Στη συνέχεια, ο  δράστης πήγε σπίτι του και σκότωσε πρώτα τον πατέρα του στο μπάνιο και μετά του έκοψε και τον λαιμό. Λίγο μετά, μπήκε στο σπίτι η 48χρονη μητέρα του Μαρία. «Κρατούσε κι αυτή μαχαίρι» είπε ο δράστης. Ακολούθησε η 27χρονη αδελφή του Έμμυ, που άρπαξε ένα τασάκι για να αμυνθεί. Ο Θ. Σεχίδης υποστήριξε πως κρατούσε και εκείνη μαχαίρι. Αφαίρεσε τους εγκεφάλους των θυμάτων και τα τοποθέτησε σε πιάτο στο ψυγείο: «Είχα κάποιες ψυχιατρικές και ιατρικές γνώσεις και ήθελα να εξετάσω την ανατομία του ανθρώπινου εγκεφάλου», είπε.

Το επόμενο πρωί, ανυποψίαστη η 75χρονη γιαγιά του Ερμίονη, επισκέφθηκε το σπιτι. «Άρπαξε ένα μαχαίρι να με χτυπήσει. Τι να έκανα κι εγώ; Την σκότωσα».  Πήρε δύο αλυσοπρίονα και ειδικά ψαλίδια και τεμάχισε τα πτώματα που τα έβαλε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε σε χωματερή.

Ο δράστης πέθανε στα 46 του χρόνια στο Ψυχιατρείο των φυλακών, όταν έπαθε έμφραγμα στο λουτρό.  Ήταν υπέρβαρος και από δεκαετίας είχε παρουσιάσει βαριά καρδιοπάθεια και του χορηγείτο αγωγή. Όσο για τα ψυχιατρικά φάρμακα, του χορηγούνταν πλέον ενέσιμα, μια φορά το μήνα. Το 2016 είχε ζητήσει να αποφυλακιστεί για να ζήσει με μια ξαδέλφη που του είχε απομείνει στη Θάσο. Όμως η ξαδέλφη δεν ήθελε. Και χωρίς συγγενή, η αίτηση απορρίφθηκε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι