Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα αντισώματα της Regeneron που έχουμε παραλάβει;

Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα αντισώματα της Regeneron που έχουμε παραλάβει;

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου, έπειτα από τον θάνατο μιας 35χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από κορονοϊό και νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Βόλου. Η γυναίκα ως υποκείμενο πρόβλημα είχε μόνον την παχυσαρκία. Επί μία εβδομάδα παρουσίαζε πυρετό. Ανήκε δηλαδή και αυτή, όπως και η 16χρονη και η 50χρονη από την Θήβα, που έχασαν την μάχη (το Φλεβάρη η κόρη και τον Μάρτη η μητέρα), σε αυτή την ειδική ομάδα υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα, η οποία όμως νοσεί αρχικά ηπίως και προλαβαίνει να πάρει τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron ή τα “ανταγωνιστικά” της Eli Lilly.

Τα αντισώματα αυτά είναι αποτελεσματικά, αλλά δεν μπορούν να χορηγηθούν όταν ο ασθενής πλέον χρειάζεται υψηλή ροή οξυγόνου. Aν και Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία τα έχουν ήδη αγοράσει, η Ελλάδα αψυχολόγητα και ατεκμηρίωτα έχει εισάγει μόλις 300 δόσεις για κλινική έρευνα υποστηρίζοντες ότι δεν επιτρέπεται να αγοράσει ό,τι δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ –κάτι που  διέψευσε στο SLpress ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Σχετικό ερώτημα έθεσε και η αντιπολίτευση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και αναμένει απάντηση.

Στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν τα εισάγει επειδή είναι ακριβά, ο αντίλογος είναι ότι η νόσηση στοιχίζει ακριβότερα από την ενέσιμη θεραπεία. Και στο ότι “δεν εισάγουμε τίποτα χωρίς να έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ”, ο αντίλογος είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  ήδη από τον Φεβρουάριο  συνιστά τη χρήση των αντισωμάτων στα κράτη-μέλη, κι ας μην έχει ακόμη “εκδοθεί” άδεια από αυτόν.

Εντούτοις ακόμα κι αυτές οι 300 δόσεις που παρελήφθησαν είναι άγνωστο σε ποιους έχουν δοθεί, αλλά πάντως δεν δόθηκαν ούτε στην οικογένεια στη Θήβα που ταίριαζαν στο προφίλ της κλινικής έρευνας ούτε στην 35χρονη που ίσως σήμερα ζούσε. Εκείνο που ειχε ανακοινωθεί αρχικά είναι ότι αυτές οι δόσεις θα χορηγούνταν σε Έλληνες ασθενείς αρχικών σταδίων και σε επαφές τους με υποκείμενα νοσήματα. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την εναλλακτική ως θεραπεία αν είναι παχύσαρκοι ή διαβητικοί ή έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η 35χρονη στο Βόλο ενώ είχε πυρετό επί πολλές ημέρες, ανέβαλε την επίσκεψη σε νοσοκομείο, ίσως γιατί γνώριζε ότι θα της έλεγαν ούτως ή άλλως να παραμείνει καραντίνα στο σπίτι  και να ξαναπάει στο νοσοκομειο μόνο σε περίπτωση που παρουσίαζε επιδείνωση. Όταν πάντως πήγε στο νοσοκομείο του Βόλου, ο κορεσμός οξυγόνου ήταν πλέον πολύ χαμηλός και δεν θα μπορούσε να πάρει τα αντισώματα ακόμα κι αν αυτά διετίθεντο. Τα αντισώματα δεν προορίζονται αποκλειστικά για νέους, αλλά για όλες τις ηλικίες. Δεν είναι γνωστό αν μπορεί να τα λάβει κάποιος που εμβολιάσθηκε και νοσεί –δηλαδή όσοι δεν τους “έπιασε” το εμβόλιο.

Η Γερμανία παίρνει κι άλλα

Ουδεμία ανακοίνωση έχει γίνει σχετικά με την πορεία αυτής της έρευνας στην Ελλάδα, για το πόσοι έλαβαν τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron και τι αποτέλεσμα αυτά είχαν. Kαι βεβαίως καμία ενημερωτική εκστρατεία δεν γίνεται σχετικά, ώστε όσοι ευπαθείς νοσούν ηπίως να σπεύσουν για να τα λάβουν, επειδή απλά δεν διατίθενται. Τα αντισώματα είναι κατάλληλα μόνον για όσους ευπαθείς δεν έχουν εμφανίσει ακόμη βαριά νόσο –δηλαδή μέχρι να χρειαστούν οξυγόνο, μπορουν να τα λάβουν. Σύμφωνα με τις έρευνες, η χορήγησή τους μειώνει σχεδόν στο ήμισυ την πιθανότητα να νοσήσουν και κατά 70% τις πιθανότητες να πεθάνουν.

Τα αντισώματα δεν αποτελούν πανάκεια, όμως βοηθούν σημαντικά και γι΄αυτό η εξάλλου η Γερμανία έδωσε 400 εκατ. ευρώ και αγόρασε περίπου 200.000 δόσεις. Η μόνη δυσκολία στην αγωγή αυτή, είναι ότι πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλέβια και η χορήγηση διαρκεί μια ώρα, όμως αυτό μπορεί να γίνει σε όλα τα κέντρα υγείας της χώρας. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την χρήση των αντισωμάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος Roche που έκανε “κοινοπραξία” με την Regeneron ειδικά για τα τεχνητά αντισώματα, ανακοίνωσε χθες, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για το κοκτέιλ τεχνητών αντισωμάτων που συνδυάζει τα αντισώματα casirivimab και imdevimab. Όπως έδειξε η έρευνα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, αυτά μειώνουν κατά 70% την ανάγκη νοσηλείας ή τις πιθανότητες θανάτου. Μέχρι σήμερα περίπου 25.000 άτομα έχουν μετάσχει σε αυτές τις κλινικές δοκιμές.

Στην Γαλλία, ο αντίστοιχος ΕΟΦ, η Υπηρεσία Φαρμάκων (ANSM), ενέκρινε πριν από 20 ημέρες δύο συνδυασμούς θεραπειών με βάση συνθετικά αντισώματα, μεταξύ των οποίων εκείνην της Roche/Regeneron, «για την έγκαιρη θεραπεία, αμέσως μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της COVID-19».

Η άτυχη Βολιώτισσα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του magnesianews.gr, η 35χρονη, που ήταν μητέρα ενός παιδιού, παρέμεινε εμπύρετη για μία εβδομάδα στο σπίτι της. Βλέποντας πως ο πυρετός δεν υποχωρούσε κι έχοντας πλέον έντονη δύσπνοια πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί αμέσως της έκαναν εισαγωγή σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Της δόθηκε η συνήθης αγωγή και  οξυγόνο, καθώς ο κορεσμός του οξυγόνου της ήταν πια πολύ χαμηλός. Ωστόσο, η νέα γυναίκα έπαθε πνευμονική εμβολή και πέθανε μέσα σε λίγες ώρες.

Τα θύματα της Θήβας απεναντίας είχαν απευθυνθεί εγκαίρως στο νοσοκομείο της πόλης τους. Η 16χρονη κόρη και η 50χρονη μητέρα (υπέρβαρες με σάκχαρο κατά πληροφορίες) νόσησαν όπως και ο πατέρας. Στο νοσοκομείο τους συνέστησαν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι αν και είχαν αρχικά μόνον πυρετό και θα μπορούσαν ίσως να είχαν σωθεί αν λάμβαναν τα τεχνητά αντισώματα. Πέντε μέρες μετά μάνα και κόρη παρουσίασαν επιδείνωσε. Η πρώτη μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εισήχθη σε ΜΕΘ, όπου διασωληνώθηκε.

Η κόρη πέθανε 24 ώρες αργότερα. Η μάνα δεν ήξερε ότι το παιδί της ήταν νεκρό και υπέκυψε και η ίδια ένα μήνα μετά. Ο πατέρας νόσησε επίσης, αλλά έζησε. Είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα με ήπια συμπτώματα διασωληνώθηκαν μέσα σε 10 μέρες από την έναρξη αυτών και εν συνεχεία πέθαναν, ενώ θα είχαν 70% πιθανότητες να είναι σήμερα ζωντανοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι