Γιατί δεν εισήγαγαν 49χρονο με σηψαιμία αμέσως σε ΜΕΘ
13/09/2022Ένας 49χρονος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας έχασε μέσα σε τρεις μέρες τη ζωή του από βακτηριαιμία (σηψαιμία) στο Νοσοκομείο της Λαμίας και οι συγγενείς του κατέθεσαν μήνυση, θεωρώντας ότι έπαιξε ρόλο η πολύωρη καθυστέρηση στην εισαγωγή του ασθενούς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πιστεύουν ότι αν ο συγγενής του είχε εισαχθεί αμέσως, θα είχε σωθεί.
Συγκεκριμένα ο άτυχος 49χρονος έκανε διακοπές με τον αδελφό του στην ιδιαιτέρα τους πατρίδα. Εκεί τα χαράματα της 20ης Αυγούστου ξαφνικά παρουσίασε 39 πυρετό, ταχυπαλμία και δύσπνοια, και ο αδελφός του τον πήγε στο νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο Λαμίας διαπιστώθηκε αμέσως ότι υπήρχε βακτηριαιμία (σηψαιμία) και η ζωή του ασθενούς κινδύνευε, οπότε στις 10:30 το πρωί ο εντατικολόγος των διασωλήνωσε.
Ενώ υπήρχαν τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ, όμως, κράτησαν τον ασθενή διασωληνωμένο στα Εξωτερικά Ιατρεία, όπως λέει ο αδελφός του, και τον μετέφεραν σε ΜΕΘ στις 6μ.μ. Ο ίδιος θεωρεί ότι το διάστημα αυτό (των οκτώ ή δέκα ωρών) έπαιξε κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης του αδελφού του, ο οποίος και πάλεψε άλλες δύο μέρες, όμως στις 23 Αυγούστου απεβίωσε.
Η δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση, η κ. Σοφία Σταυράκη, είπε στο SLpress ότι ο τεχνικός σύμβουλος επί του θέματος, θεωρεί πως ο ασθενής έπρεπε να είχε εισαχθεί αμέσως στη ΜΕΘ. Παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η μεταφορά του ασθενούς δεν έγινε αμέσως, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την αιτία της καθυστέρησης. Αν και δεν είμαστε και σε θέση να αποτιμήσουμε το πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η καθυστέρηση, το βέβαιο είναι ότι άπαξ και υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται σε αυτές αμέσως, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης μέσα στη Μονάδα πάντα αυξάνονται σε σύγκριση με την διασωλήνωση εκτός μονάδας.
Η δικηγόρος
Όπως μας είπε η δικηγόρος της οικογένειας, ο 49χρονος δεν έπασχε από κανένα νόσημα και δεν έπαιρνε αντιβίωση για κάποια λοίμωξη, ήταν υγιέστατος και την παραμονή του συμβάντος μάλιστα, είχε κάνει και μπάνιο στη θάλασσα και όλα ήταν φυσιολογικά. Η βακτηριαιμία ή σηψαιμία διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο όταν του έκαναν εξετάσεις αμέσως μετά την διακομιδή του στα Επείγοντα. Το τι προκάλεσε τόσο εκτεταμένη λοίμωξη, μας είναι άγνωστο. Πάντως οι γιατροί όπως λέει η οικογένεια, γνώριζαν και ποιο ακριβώς μικρόβιο είχε προσβάλει τον άτυχο 49χρονο. Το πρόβλημα ήταν πως το μικρόβιο ή οι μύκητες είχαν πλέον εισδύσει στην κυκλοφορία του αίματος.
Όμως η βακτηριαιμία δεν είναι πάντα μοιραία. Την είχε παρουσιάσει και ο μετέπειτα υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όταν ήταν βουλευτής, το Νοέμβρη του 2016, μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε ιδιωτική κλινική. Τότε επρόκειτο πιθανόν για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και ο βουλευτής έδωσε μάχη διασωληνωμένος στην εντατική άλλου νοσοκομείου, πάλι ιδιωτικού, όπου η πληγή καθαρίστηκε και χορηγήθηκε ενδοφλεβίως ισχυρή αντιβίωση. Μετά το δεύτερο χειρουργείο διασωληνώθηκε για μια εβδομάδα.
Κατ΄ άλλες εκτιμήσεις δεν επρόκειτο για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, γιατί το πρώτο χειρουργείο στο πόδι του κ. Πλεύρη είχε γίνει 22 μέρες προτού παρουσιάσει πυρετό και κατά συνέπεια, αν είχε μολυνθεί εντός του πρώτου νοσοκομείου, θα παρουσίαζε συμπτώματα νωρίτερα. Όμως στα χειρουργημένα σημεία, όπως και σε κάθε τραύμα, γίνονται “αλλαγές” και κανείς δεν ξέρει πότε εισήλθε στο αίμα του το μικρόβιο που τον οδήγησε στην ΜΕΘ.