ΑΠΟΨΗ

Γιατί δεν ισχύουν αυτά που γράφει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος

Γιατί δεν ισχύουν αυτά που γράφει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, Δημήτρης Κωστόπουλος

Γράφει ο Δημήτρης Κωστόπουλος *

Διάβασα με προσοχή στο SLpress.gr (29/08/2021) το άρθρο του κ. Αντώνη Φώσκολου με τίτλο: “Η απάντηση για την Κλιματική Αλλαγή βρίσκεται στον Ήλιο, όχι στην Γκρέτα”. Στο άρθρο αυτό ο κ. Φώσκολος ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην συμπεριφορά του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και ότι αυτή η άποψη είναι η επίσημη θέση της NASA.

Ισχυρίζεται επίσης ότι όταν το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου βρίσκεται σε ύφεση (χαμηλός αριθμός ηλιακών κηλίδων, sunspot number, Εικ. 2 του άρθρου) τότε ταπεινώνονται οι θερμοκρασίες στη Γη και ο πλανήτης μας εισέρχεται σε μικρής διάρκειας παγετώδεις περιόδους, όπως η περίοδος Maunder (1645-1715 μ.Χ. Maunder Minimum). Ο κ. Φώσκολος τονίζει ότι την ίδια τύχη προβλέπεται πως θα έχει η Γη από τη δεκαετία του 2020 μέχρι το 2050, όπως προβλέπει η NASA.

Βέβαια η NASA δεν έχει πει απολύτως τίποτα από αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Φώσκολος· απεναντίας, έχει πει τα ακριβώς αντίθετα. Αν κάνετε τον κόπο να ελέγξετε τα παραπάνω στον επίσημο ιστότοπο της NASA για το κλίμα (https://climate.nasa.gov) θα διαπιστώσετε (παραθέτω και τους σχετικούς συνδέσμους με χρονολογίες δημοσίευσης 13/02/2020 και 03/08/2021) ότι:

  • Γιατί οι διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης δεν προκαλούν τη σημερινή κλιματική αλλαγή (August 3, 2021 Flip Flop: Why Variations in Earth’s Magnetic Field Aren’t Causing Today’s Climate Change, By Alan Buis, NASA’s Jet Propulsion Laboratory).
  • Δεν υπάρχει επικείμενη “εποχή των παγετώνων”, ή “μίνι εποχή των παγετώνων” εάν υπάρξει μείωση της παραγωγής ενέργειας του ήλιου τις επόμενες δεκαετίες (February 13, 2020, “There Is No Impending ‘Mini Ice Age‘”, By NASA Global Climate Change).

Τι αποκαλύπτει αποσυρθείσα εργασία

Όσον αφορά την διαβεβαίωση του κ. Φώσκολου ότι «μια τέτοια περίοδο ψύχους (όπως η Maunder) θα τη βιώσουμε και εμείς, περίοδος Eddy (New Mini Ice Age), αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 2020 που σίγουρα θα διαρκέσει μέχρι το 2050», αυτή πιθανόν να προέκυψε από μία εργασία δημοσιευμένη στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports του ομίλου Nature (https://www.nature.com/srep/) στις 24/06/2019, η οποία όμως αποσύρθηκε περίπου οκτώ μήνες αργότερα (04/03/2020) από τους επιστημονικούς συντάκτες του περιοδικού οι οποίοι δήλωσαν: «Μετά τη δημοσίευση, δημιουργήθηκαν (παγκοσμίως) ανησυχίες σχετικά με την ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο η απόσταση Γης-Ηλίου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ότι ορισμένες από τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται οι αναλύσεις που παρουσιάζονται στο άρθρο είναι λανθασμένες».

Στην πρώτη σειρά της περίληψης της αποσυρθείσας αυτής εργασίας γράφεται: «η ηλιακή δραστηριότητα οδεύει τις επόμενες τρεις δεκαετίες (2019–2055) σε ένα σύγχρονο μεγάλο ελάχιστο παρόμοιο με αυτό της περιόδου Maunder». Η εργασία και οι σχετικοί σύνδεσμοι έχουν ως ακολούθως: Zharkova, V.V., Shepherd, S.J., Zharkov, S.I. et al. RETRACTED ARTICLE: Oscillations of the baseline of solar magnetic field and solar irradiance on a millennial timescale. Sci Rep 9, 9197 (2019).

https://doi.org/10.1038/s41598-019-45584-3
https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3
https://www.nature.com/articles/s41598-020-61020-3

Ηλιακή δραστηριότητα και κλίμα

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι: «ενώ το θερμοκρασιακό ελάχιστο της περιόδου Maunder συνέβη εντός της Μικρής Εποχής των Παγετώνων που διήρκεσε πολύ περισσότερο (1440-1920 μ.Χ.), ο συγχρονισμός των γεγονότων δεν υποδηλώνει αιτιώδη συνάφεια και δεν θα πρέπει, μεμονωμένα, να χρησιμοποιείται ως απόδειξη ότι η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει σημαντικά το κλίμα.

»Πρότυπα προσομοίωσης του κλίματος υποδηλώνουν πολλαπλούς παράγοντες, ιδιαίτερα ηφαιστειακή δραστηριότητα, που ήταν καθοριστικοί για την πρόκληση των ψυχρότερων θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της Μικρής Εποχής των Παγετώνων. Μείωση της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας πιθανότατα συνέβαλε στη Μικρή Εποχή των Παγετώνων σε επίπεδο συγκρίσιμο με την αλλαγή χρήσης γης».

Η εργασία και ο σχετικός σύνδεσμος έχουν ως ακολούθως: Owens MJ, Lockwood M, Hawkins E, Usoskin I, Jones GS, Barnard L, Schurer A, Fasullo J. 2017. The Maunder minimum and the Little Ice Age: an update from recent reconstructions and climate simulations. J. Space Weather Space Clim. 7: A33 https://www.swsc-journal.org/articles/swsc/full_htm
l/2017/01/swsc170014/swsc170014.html


* Ο Δημήτρης Κωστόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι