ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί δεν συμφωνεί η ΕΕ με το τέλος της πανδημίας που κήρυξε ο Μπάιντεν

Γιατί δεν συμφωνεί η ΕΕ με το τέλος της πανδημίας που κήρυξε ο Μπάιντεν
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προ ημερών ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας λέγοντας ότι «η πανδημία του Covid-19 είναι παρελθόν», αλλά ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) σε συνέντευξη Τύπου “άδειασε” την ανακοίνωση. «Για εμάς στην Ευρώπη, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πανδημία συνεχίζεται», είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του EMA και ο επικεφαλής Ιατρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Στέφεν Θίρστρουπ.

Ο κ. Καβαλέρι είπε ότι, αν και οι θάνατοι από κορονοϊό δείχνουν να μειώνονται σε όλη την Ευρώπη, εντούτοις, έρχεται χειμώνας «και μας απασχολούν οι νέες μεταλλάξεις» ή υποπαραλλαγές. Ως παράδειγμα ανέφερε την 6η υποπαραλλαγή της Όμικρον που πολλοί ονομάζουν “Κένταυρο” και που επιστημονικά κωδικοποιήθηκε ως BA.4.6. Αυτή ξεκίνησε από την Ινδία, όπου εξαπλώθηκε ταχύτατα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επεκτείνεται και στις ΗΠΑ, ενώ έχει εντοπισθεί και στην Ευρώπη. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ προ εβδομάδος, η υποπαραλλαγή αυτή έχει εντοπισθεί και στην Ελλάδα μεμονωμένα, όμως πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα εξαπλωθεί σε περιοχές όπου κυριαρχούν η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5, όπως συμβαίνει στην χώρα μας.

«Αν και μειώνονται οι θάνατοι, το φθινόπωρο χρειάζεται να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων, γιατί ξαναζήσαμε αυτή την εξέλιξη στα δύο χρόνια της πανδημίας, υπήρξε και τις δύο χρονιές φθινοπωρινό κύμα και η τάση αναμένεται να καταγραφεί και φέτος. Πρέπει να επαγρυπνούμε για νέες παραλλαγές του ιού. Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη, όμως πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η BA.4.6 εξαπλώνεται με ταχύτητα στις ΗΠΑ και έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη. Επίσης, θεωρούμε και την BA.2.75 υποπαραλλαγή ανησυχίας», είπε ο Καβαλέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η Όμικρον 1 είχε χαρακτηρισθεί παραλλαγή ανησυχίας το Νοέμβριο του 2021, όταν πρωτοεμφανίσθηκε στη Νότιο Αφρική, καθώς οι ειδικοί γρήγορα διαπίστωσαν ότι ξεγλιστράει από το τείχος φυσικών (από νόσηση) ή επίκτητων (από εμβολιασμό) αντισωμάτων, και ότι εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

H Eυρώπη περιμένει νέες μεταλλάξεις 

«Αυτό που είναι σαφές σε εμένα και πρέπει να έγινε ακόμη πιο σαφές από την παρουσίαση του Δρος Καβαλέρι είναι πως εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε ακόμη πως η πανδημία συνεχίζεται», δήλωσε εν συνεχεία και ο Στέφεν Θίρστρουπ, επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας του EMA. Ο καθηγητής Θίρστρουπ σε άλλη συνεντευξή του είπε ότι η Όμικρον δείχνει ηπιότερη μεν, πλην όμως προκαλεί σοβαρή νόσο σε κάποιους ασθενείς και ότι θα χρειασθούν στο μέλλον πιο επικαιροποιημένα εμβόλια για τις επόμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

  Το comeback των supermodels των '90ς

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για ένα “ολικό” εμβόλιο που θα καλύπτει και τις παραλλαγές, όμως μέχρι να τα καταφέρουν, αφοσιώνονται στο να αντιμετωπίζουν εμβολιαστικά μεμονωμένα τις ήδη υπάρχουσες παραλλαγές ή μεταλλάξεις. Εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τις Όμικρον θα βοηθήσουν στο να έχουμε έναν χειμώνα ηπιότερο από τους δύο τελευταίους.

Για την άμεση έγκριση των εμβολίων στις ΗΠΑ και την κάπως “καθυστερημένη” στην Ευρώπη, δεν απάντησε το γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί πάντα δίνουν ευκολότερα εγκρίσεις ενώ στην Ευρώπη “είμαστε πιο σχολαστικοί”, αλλά διπλωματικά απάντησε ότι «παραλάβαμε την αίτηση έγκρισης και τα δεδομένα των εταιρειών. Ίσως με λίγες μέρες διαφορά από τις ΗΠΑ, οπότε είχαμε και δέκα μέρες διαφορά στην έγκριση».

Για τα νέα εμβόλια είπε ότι τα δισθενή σκευάσματα για το αρχικό στέλεχος και για την Όμικρον1 ή τα δισθενή με το αρχικό και για τις Όμικρον 4 και 5 ενισχύουν το ανοσοποιητικό για όλες τις υποπαραλλαγές σε παραπλήσια επίπεδα. «Κυριαρχούν τώρα στην Ευρώπη οι υποπαραλλαγές BA.4 και 5 αλλά το κύμα υποχωρεί και ίσως εμφανισθούν νέες μεταλλάξεις, οπότε όσο ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων διαθέτουμε από τους εμβολιασμούς, τόσο το καλύτερο», είπε. «Δεν συνιστούμε στον κόσμο να περιμένει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά να κάνει εκείνο που είναι άμεσα διαθέσιμο, δεδομένου ότι αυτό υποδεικνύει η εμπειρία μας, ότι δηλαδή ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι πιο σημαντικός για τους ευάλωτους από τον εμβολιασμό με ένα σκεύασμα που προτιμά κάποιος», τόνισε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι