ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί έχασε τη μάχη o 30χρονος από Covid-19

Γιατί έχασε τη μάχη o 30χρονος από Covid-19, Όλγα Μαύρου

Ένας νέος άνδρας που τον φώναζαν “γίγαντα” χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας (αναφέρεται ότι είχε μόνον έναν παράγοντα κινδύνου χωρίς να διευκρινίζεται ποιος) έχασε τη μάχη με τον Covid-19, παρότι είχε βγει νικητής την πρώτη φορά που διαγνώσθηκε το καλοκαίρι. Κανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει ο άτυχος άνδρας να μην είχε αποθεραπευθεί πλήρως από την πρώτη νόσο και να “ξανακύλησε”, χωρίς να προσβληθεί από άλλο στέλεχος.

Πριν από μόλις ένα χρόνο είχε παντρευτεί και προ μηνός βάφτισε τον γιο του, νόσησε δε λίγο μετά την βάφτιση. Πριν από 10 μέρες χρειάσθηκε νοσηλεία και μετά από μια εβδομάδα στο νοσοκομείο, υπέκυψε στις επιπλοκές της νόσου. Ο Βασίλης Όρρος ζούσε στη Νότιο Αφρική ως μετανάστης μαζί με τον πατέρα του και ασχολούνταν με την εξόρυξη πολυτίμων λίθων. Ήρθε πέρσι στην Ελλάδα ενώ ο πατέρας έμεινε εκεί. Ο 30χρονος κόλλησε το καλοκαίρι κορονοϊό, αλλά ανέρρωσε χωρίς να χρειασθεί νοσηλεία.

Περίμενε να παρέλθει εξάμηνο για να εμβολιασθεί, και αυτή ήταν η μεγάλη ατυχία του, καθώς δεν πρόλαβε να κάνει ούτε μια δόση εμβολίου. Τα αντισώματα που είχε αναπτύξει από την πρώτη λοίμωξη, η οποία πιθανόν να ήταν από το στέλεχος Άλφα και όχι από το Δέλτα, δεν τον προστάτευσαν από τη νέα λοίμωξη, είτε επειδή είχαν εξασθενήσει είτε επειδή ήταν ανίσχυρα ειδικά στη νέα μετάλλαξη. Όμως δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι επρόκειτο σίγουρα για νέα λοίμωξη και δεν αποκλείεται η πρώτη μόλυνση να υπέβοσκε ύπουλα στον οργανισμό του όλους αυτούς τους μήνες.

Μία άτυχη οικογένεια

Ο πατέρας του που εξακολουθούσε να δραστηριοποιείται στη Νότιο Αφρική, ειδοποιήθηκε μόλις προχθές για την κρισιμότητα της κατάστασης του γιου του και ήρθε αεροπορικώς, αλλά δεν ξέρουμε αν του επετράπη να δει για τελευταία φορά το παιδί του, αφού πλέον ήταν διασωληνωμένο. Συγκεκριμένα ο άτυχος Βασίλης είχε διακομισθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας με έντονα συμπτώματα προ δεκαημέρου και είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση πριν από τέσσερις ημέρες, οπότε διασωληνώθηκε. Όμως δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

Πολύ άτυχος είναι και ο πατέρας του, Παναγιώτης Όρρος, γιατί είναι ο δεύτερος γιός που χάνει σε νεαρή ηλικία. Δεν γνωρίζουμε από τι απεβίωσε ο μεγάλος αδελφός του Βασίλη Όρρου, όμως ήταν πολύ αγαπημένα αδέλφια, και όπως αναφέρει η σύζυγός του, «τώρα επανενώθηκες με τον φύλακα άγγελό σου, τον αδελφό σου». Η ίδια αναφέρει ότι ο θανών της έλεγε σε ανύποπτο χρόνο ότι πίστευε πως θα πεθάνει νέος, ίσως επειδή είχε “φύγει” νέος και ο αδελφός του, πιθανόν και άλλοι συγγενείς.

Υπενθυμίζεται ότι στα σχετικά ήπια νοσήματα που δεν απειλούν άμεσα την ζωή των νέων ανθρώπων κάτω από κανονικές συνθήκες και όταν παρακολουθούνται, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα όταν οι νέοι προσβληθούν από κορονοϊό, είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και άλλα.

Στον κατωτέρω πίνακα φαίνεται πως πρώτος παράγοντας μεγάλου κινδύνου είναι η ηλικία (να είναι κάποιος άνω των 70 ετών), όμως στους νεότερους πρώτος παράγοντας κινδύνου είναι οι καρδιοπάθειες, δεύτερος ο διαβήτης, τρίτος η θεραπείες με κορτιζόνη (που είναι ανοσοκατασταλτική), τέταρτος η παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40, έπονται οι παθήσεις των νεφρών και των πνευμόνων, τα νευρολογικά, οι παθήσεις της σπλήνας, του ήπατος και τελευταίες ομάδες είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω AIDS ή άλλων ανοσολογικών διαταραχών.

Φόβοι για χιλιάδες θανάτους

Σήμερα εκφράζονται από ειδικούς σκέψεις για lockdown καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε άλλους 3.000 θανάτους μέχρι τις γιορτές. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι από τους τρομολάγνους, απλά μαθηματικά είναι, μέχρι τα Χριστούγεννα με αυτούς τους ρυθμούς θανάτων θα φτάσουμε τους 3.000 νεκρούς, όμως έμμεσα έχουμε ένα καλό νέο, ότι γίνεται μια βίαιη ανοσοποίηση, οπότε οι ανεμβολίαστοι θα έχουν κολλήσει όλοι».

«Θα μολυνθούμε οι περισσότεροι από ό,τι φαίνεται. Είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός τώρα και σε ένα σπίτι που είναι με τη ζεστή ελληνική οικογένεια 6 -7 άνθρωποι σε μικρά διαμερίσματα το κολλάνε όλοι. Οι εμβολιασμένοι το περνάνε πιο ήπια. Τα νοσοκομεία γεμίζουν από τους ανθρώπους που είναι 50 χρονών και πάνω», συμπλήρωσε ο καθηγητής. «Τα εμβόλια καλύπτουν τελικά στο 70%-80%».

»Σε αυτή τη φάση μελετάμε γιατί μερικοί άνθρωποι εμβολιασμένοι κάνουν βαθιά νόσο. Έχουμε μερικές ενδείξεις ότι είναι η ηλικία και ο αρρύθμιστος διαβήτης μεταξύ άλλων», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη νόσο των εμβολιασμένων πολιτών.

Με lockdown ή χωρίς;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown». Σημείωσε πάντως πως τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων και το κυλιόμενο ωράριο.

Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε: «Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι, όμως δεν εκτιμώ ότι θα φτάσουμε εκεί».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά απαγορευτικά και ότι τα όποια μετρά χρειασθεί να ληφθούν στο εξής, θα αφορούν αποκλειστικά την κινητικότητα όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται.

Διώξεις στην Καρδίτσα

Εν τω μεταξύ στην Καρδίτσα ασκήθηκαν διώξεις για 48 άτομα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού με την βαριά κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ειδικά για πέντε άτομα, αλλά και με διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροληψίες, δωροδοκίες, ψευδείς βεβαιώσεις και πλαστογραφία.

Πρόκειται για την υπόθεση που ξεσκεπάστηκε στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας όταν εντοπίστηκε διοικητική υπάλληλος που φέρεται να εξέδωσε 34 ψευδή πιστοποιητικά σε πολίτες που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, η έρευνα για την έκδοση και χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Όσον αφορά τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αρνούμενοι το self test και κινδυνεύουν αυτά να χάσουν την χρονιά τους από απουσίες, μελετάται να γίνει πλημμέλημα η στέρηση της εκπαίδευσης. «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι