ΘΕΜΑ

Γιατί είναι αναγκαίο η Ελλάδα να αποκτήσει πλωτό νοσοκομείο

Γιατί είναι αναγκαίο η Ελλάδα να αποκτήσει πλωτό νοσοκομείο

Αύγουστος του 2020. Με την είδηση της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού το πλωτό νοσοκομείο «Δωδεκάνησα» του ΠΝ, ένα παλιό κρουαζιερόπλοιο, δωρεά Έλληνα εφοπλιστή, που έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο στα ελληνικά ναυπηγεία, διατάσσεται άμεσα να ακυρώσει το ετήσιο πρόγραμμα για τη διενέργεια προληπτικών υγειονομικών ελέγχων στους κατοίκους του γαλήνιου νησιού της Καρπάθου και να διασχίσει ταχύτατα τη Μεσόγειο προκειμένου να παράσχει άμεσα βοήθεια στην κρίση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Βηρυτού.

Η άφιξη του πλοίου γεμίζει το λιμάνι με μια τεράστια ελληνική σημαία, βαμμένη στο πλάι του και ένα πανό με το “Ελλάς” στα αραβικά, μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής για την συγκεκριμένη αποστολή. Αυτό το πλωτό νοσοκομείο, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και μια ομάδα ιατρών και νοσηλευτών, γίνεται κάτι περισσότερο από ένα απλό πλοίο. Είναι μια απόδειξη της ανθρώπινης καλοσύνης απέναντι στον πόνο.

Με κάθε ζωή που σώζει το πλήρωμά του, κερδίζει τις καρδιές των ανθρώπων, ενισχύοντας την ήπια δύναμη της Ελλάδας – ενός έθνους που απλώνει το χέρι του πολύ πέρα από τα δικό του ύδατα. Ωστόσο, αυτή η ζωηρή φαντασία, του τι θα μπορούσε να γινόταν, προσκρούει στην πραγματικότητα: Η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα πλωτό νοσοκομείο, και αυτή η σκηνή παραμένει απεικόνιση μιας χαμένης ευκαιρίας.

Τα πλωτά νοσοκομεία δεν είναι κάτι καινούργιο.

Στην πραγματικότητα, η χώρα ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησαν τέτοια πλοία, μια στρατηγική επιλογή που ευθυγραμμίζεται με την πολύπλοκη γεωγραφία της, διάσπαρτη με πολυάριθμα νησιά αλλά και την ευκολία πρόσβασης σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα. Για την ακρίβεια στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 η χώρα για πρώτη φορά χρησιμοποίησε 4 ατμόπλοια που τα μετέτρεψε σε πλωτά νοσοκομεία.

Σήμερα, υπάρχουν εύστοχα επιχειρήματα για την επένδυση της Ελλάδας σε ένα ή κατά προτίμηση δύο πλωτά νοσοκομεία. Σε καιρό ειρήνης, τα πλοία αυτά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα συστηματικό ετήσιο πρόγραμμα επισκέψεων για την παροχή προληπτικών εξετάσεων υγείας και απαραίτητων ιατρικών πράξεων, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του κράτους για την ευημερία των κατοίκων των νησιών του και δηλώνοντας την παρουσία του.

Επιπλέον, τα πλωτά νοσοκομεία θα αποτελούσαν ανεκτίμητο κεφάλαιο σε περιόδους εγχώριων και διεθνών καταστροφών, παρέχοντας άμεση ανακούφιση και ιατρική υποστήριξη, καθώς μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται πάνω στην ακτογραμμή, τονίζοντας την αναγκαιότητα των πλοίων αυτών σε φυσικές καταστροφές. Η παρουσία τους δεν θα βοηθούσε μόνο στη διάσωση ζωών, αλλά και στην οικοδόμηση διεθνών σχέσεων και στην ενίσχυση του κύρους της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή.

Ο δυνητικός αντίκτυπος στην ήπια ισχύ της Ελλάδας είναι επίσης σημαντικός. Το να είναι ένα από τα πρώτα έθνη που προσφέρουν χειροπιαστή υγειονομική βοήθεια σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης των συμμάχων, της ειρήνης και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος. Η χειρονομία αυτή θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στις περιφερειακές σχέσεις και συμμαχίες της Ελλάδας.

Στρατηγική κίνηση με πολλές χρήσεις

Επιπλέον, στην ατυχή περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, ένα πλωτό νοσοκομείο θα αποτελούσε στρατηγικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, προσφέροντας μια πλωτή ιατρική εγκατάσταση ικανή να παρέχει σωτήριες επεμβάσεις στο τραυματισμένο προσωπικό του θεάτρου επιχειρήσεων του Αιγαίου.

Η επένδυση σε πλωτά νοσοκομεία αποτελεί μια στρατηγική κίνηση για την Ελλάδα, η οποία θα ενίσχυε την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων των νησιών της, τις δυνατότητες διεθνούς βοήθειας, θα ενίσχυε την εθνική άμυνα και θα έδειχνε μια σταθερή δέσμευση της χώρας στον ανθρωπισμό. Πρόκειται για μια πρόταση που όχι μόνο απηχεί τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη ναυτική αριστεία, αλλά και την τοποθετεί ως ενεργό ηγέτη στην Μεσόγειο.


 

Ο Δημήτρης Βόγιας εργάζεται ως αναλυτής δεδομένων στην βιομηχανία. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης, Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Κύριε Βογια Για το θεμα που αναφέρετε απο την δεκαετία του 80 εχει κατατεθεί στο υπουργειο Υγείας Μελέτη ( διδακτορική διατριβή ) γνωστής αρχιτεκτονος μεγάλων έργων-μου έχει κάνει δώρο ένα αντίγραφο – Αλλά ποιος να ενδιαφερθεί σε μια χώρα που οι πολιτικοι κοιτάζουν το σήμερα και την κονόμα ; Πολλά… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx