ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί εκτοξεύονται κρούσματα και εισαγωγές

Γιατί εκτοξεύονται κρούσματα και εισαγωγές, Όλγα Μαύρου

Σημαντική αύξηση καταγράφεται εδώ και δέκα περίπου ημέρες τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο –το κυριότερο– στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα κάποιοι φορείς να ανησυχούν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεκριμένα (ΕΙΝΑΠ), καλούν την κυβέρνηση να επανδρώσει πληρέστερα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς το καλοκαίρι είναι και εποχή αδειών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός από τον αριθμό σε κρούσματα, που δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός λόγω της γενικής χαλάρωσης –κρατικής και πολιτών–, μεγάλη αύξηση δείχνουν και τα λύματα των πόλεων. Εξαιρετικά μεγάλη είναι η έξαρση στην Αττική, αλλά και στα νησιά.

Μέχρι στιγμής, παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, δεν έχουμε αναλογικά αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά και πέρσι, στα προηγούμενα κύματα, από όσους εισάγονταν σε νοσοκομεία εν γένει, περίπου το 10% χρειαζόταν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τότε που κυριάρχησε η Όμικρον αλλά υπήρξε παράλληλα αφ΄ενός καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, αφ΄ετέρου μεγαλύτερη σχετική ανοσία στον πληθυσμό, άρχισαν να χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ πολύ λιγότερα άτομα.

Αυτό δεν είναι σαφές αν οφείλεται στην φερομένη “ηπιότητα” της Όμικρον ή στα αντισώματα στον πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία εισάγεται διπλάσιος αριθμός ασθενών σε σύγκριση με όσους εισάγονταν πριν από 20 ημέρες, ενώ στις ΜΕΘ εισάγονται υποδιπλάσιοι. Το τελευταίο τρίμηνο από όσους χρειάσθηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο, εισήχθη σε ΜΕΘ μόνον το 3-6% των νοσούντων έναντι του 10% των άλλων κυμάτων.

Όμως η νόσος δεν είναι ήπια και όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Στο 70%, όπως είπε, προκαλεί για τουλάχιστον ένα διήμερο πολύ υψηλό πυρετό και μεγάλη κακουχία. Ο ίδιος είπε ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι και 15.000 – 25.000 και ο λόγος που φαίνονται λίγα, είναι ότι γίνονται ελάχιστα τεστ.

Στους φορείς έχει ανέλθει, εν τω μεταξύ, και το ποσοστό των ηλικιωμένων, οι οποίοι μέχρι την γενική χαλάρωση και την “κανονικότητα” συνιστούσαν το 10% των κρουσμάτων. Στις αρχές Μαΐου έφθασαν να συνιστούν το 21%. Αυτό δεν είναι σαφές αν οφείλεται σε χαλάρωση των ίδιων ή στην μειωμένη πλέον απόδοση των τεχνητών αντισωμάτων (από εμβολιασμό).

Η προστασία

Οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα για το αν στην μείωση των θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ συνέβαλαν τα αντιικά σκευάσματα που χορηγούνται σε ευάλωτους φορείς. Δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας επ΄αυτού. Εικάζουμε όμως ότι δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εικόνας, επειδή ήταν πολύ μικρές οι παρτίδες που έφθασαν στην Ελλάδα και τα έλαβε πολύ μικρό ποσοστό νοσούντων.

Αυτός ο χαμηλός αριθμός “δικαιούχων” δεν ερμηνεύει τη μεγάλη μείωση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στον αριθμό των θανάτων. Πάντως οι ευάλωτοι πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους μόλις διαπιστώσουν ότι είναι φορείς, για να λαμβάνουν τα χάπια που είναι διαθέσιμα. Πάντως δεν έχουν δημοσιευθεί μελέτες που να δείχνουν κατά πόσον τα χάπια αυτά είναι όσο αποτελεσματικά είχαν “διαφημιστεί” από τους παρασκευαστές ότι ήταν.

Το SLpress έχει επανειλημμένα γράψει ότι η μάσκα προστατεύει σημαντικά όταν την φορούν όλοι και ότι άπαξ και την φορά μόνον ο ευάλωτος, η προστασία της μειώνεται κατακόρυφα στο μισό. Όσοι φορούν μάσκα, πρέπει να προτιμούν τις υψηλής προστασίας με πολύ καλή εφαρμογή. Ομως το θέμα είναι πλέον ότι δεν γίνονται και ιχνηλατήσεις. Επίσης, οι νέοι μοιραία δεν προσέχουν όσο το χειμώνα. Οι ευάλωτοι από πλευράς τους, μπορούν να αποφύγουν το super market με τηλεπαραγγελίες ή και τα λεωφορεία αν δεν εργάζονται, όμως δεν έχουν τρόπο να αποφεύγουν μονίμως αδέλφια, παιδιά ή εγγόνια.

Εν γένει μέχρι στιγμής δεν έχουμε ένδειξη ότι η αύξηση στις νοσηλείες θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί και με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον που ήδη εισήχθησαν τουριστικά στην Ελλάδα ή και με άλλες παραλλαγές του ιού που επίσης μοιραία θα εισαχθούν.

Εκτοξεύονται τα κρούσματα

Ο υπουργός Υγείας παρά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν μέτρα, ούτε καν της μάσκας σε αεροπλάνα ή ΚΤΕΛ και σούπερ μάρκετ. Εκτιμά δε ότι οι παραλλαγές της Όμικρον είναι τόσο μεταδοτικές, που κατά τη γνώμη του «δεν έχει νόημα να τεθούν περιοριστικά μέτρα». Σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρουσματα έφθασαν τα 12.537. Εκτιμάται ότι 1.900 από αυτά είναι επαναλοιμώξεις.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.115 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 48% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 52% πλήρως εμβολιασμένοι. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή +4.69%). Εν τω μεταξύ, στην Αττική εντοπίζονται 7.946 και στη Θεσσαλονίκη μόλις 764. Στην πρωτεύουσα έχουμε ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πολλά  καταγράφηκαν και στην Αχαΐα (334). Η Λάρισα κατέγραψε 212. Ομως πρόβλημα έχει και η Κρήτη. Στα Χανιά καταγράφηκαν 328 κρουσματα και στο Ηράκλειο 697. Πολλά είναι τα κρούσματα κατ΄ αναλογία προς τον πληθυσμό και στα μικρότερα νησιά, καθώς η Σαντορίνη για παράδειγμα έχει σήμερα 99 κρούσματα αλλά και η μικρού πληθυσμού Κάλυμνος ή Κάρπαθος που είχαν 1-3 κρούσματα, έφτασαν τα 20. Εν γένει τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται διπλασιασμός κρουσμάτων σε πολλά θέρετρα, νησιωτικά ή παραλιακά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι