ΑΠΟΨΗ

Γιατί φτάσαμε τους 51 θανάτους την ημέρα από Covid

Γιατί φτάσαμε τους 51 θανάτους την ημέρα από covid, Όλγα Μαύρου

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δίνει με ανάρτησή του στο Facebook την δική του ερμηνεία για τον υπερβολικά υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα από κορονοϊό, καθώς οι νεκροί με Covid έφθασαν το τελευταίο επταήμερο τους 51 την ημέρα από 26 που ήταν στις 10 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι θάνατοι αυτοί  «είναι φυσιολογικά αναμενόμενοι». ‘Ομως η ανάλυσή του όπως εξηγούμε κατωτέρω, επιδέχεται και επιστημονικής αλλά και απλής λογικής αμφισβήτησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης γράφει: «Σχετικά με τους θανάτους από και με COVID-19. Για να εξηγήσω έναν άλλο τρόπο με τον οποίο εκτιμάμε αν οι θάνατοι με COVID-19 είναι παραπάνω από όσο περιμένουμε και αν η αύξηση που βλέπουμε οφείλεται σε συγκυριακή διασπορά ή σε αιτιολογική σχέση. Κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 2500 θάνατοι (χαμηλότερη εκτίμηση) από οποιαδήποτε αιτία. Η θετικότητα της τελευταίας εβδομάδας ήταν 15% άρα αν υπήρχε τυχαία κατανομή (δεν υπάρχει για πολλούς λόγους) τότε θα περιμέναμε περίπου 375 θανάτους που βγήκαν θετικοί από τύχη, αλλά θα κατέληγαν από άλλες αιτίες».

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Η εβδομαδιαία αναφορά της τελευταίας εβδομάδας έχει 355 θανάτους, που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το αναμενόμενο. Όταν αυτοί οι 2 δείκτες έχουν μεγάλη απόκλιση είναι πιθανή ένδειξη πλεονάζουσας θνησιμότητας (χωρίς να είναι απόδειξη). Επαναλαμβάνω είναι ένας χονδροειδής τρόπος, αλλά δείχνει μία πρώτη ένδειξη που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον αναλύσεις».

Υπολογισμοί θνησιμότητας

Το πρώτο σφάλμα είναι ότι θεωρεί πως οι αναμενόμενοι θάνατοι στην Ελλάδα είναι 357 την ημέρα (δηλαδή 2.500 δια του επτά). Όμως, μέχρι τον κορονοϊό οι θάνατοι ημερησίως στην χώρα μας ήταν κατά μέσο όρο 328 και αυξήθηκαν από το 2020 και μετά, δηλαδή μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα από 120.000 έως 125.000 νεκρούς το χρόνο προ πανδημίας, φτάσαμε το  2020 τους 131.137 θανάτους από όλα τα αίτια και περίπου τους 143.586 το 2021.

Δεύτερον, αυτοί οι 328 ή 356 νεκροί την ημέρα, κατέληξαν από ποικίλα αίτια θανάτου: από τροχαία μέχρι εμφράγματα ή κακοήθειες, και ασφαλώς περιλαμβάνουν πλέον και τους θανάτους από κορονοϊό. Για παράδειγμα στους περίπου 140.000 νεκρούς του 2021 περιλαμβάνονται και περίπου 200 θύματα φόνου. Κατά συνέπεια το θέμα δεν είναι ο συνολικός αριθμός θανάτων από όλα τα αίτια, αλλά ο απόλυτος αριθμός θανάτων κατά αίτιο και, εν προκειμένω, πρέπει να εξετάζεται ο θάνατος από κορονοϊό. Το σύνολο έχει σημασία γιατί δείχνει την αυξημένη θνητότητα από κορονοϊό, καθώς στατιστικά ή επιδημιολογικά, τα εγκλήματα δεν αυξήθηκαν εκθετικά κατά την τελευταία διετία, τα τροχαία μάλιστα μειώθηκαν κάθετα στο ίδιο διάστημα όπως και οι θάνατοι από ατυχήματα, και αύξηση παρουσιάστηκε μόνον στους θανάτους από νοσήματα –κυρίως καρκίνο, καρδιά, κορονοϊό.

Αυθαίρετο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το σκεφτικό του περί “τυχαίας λοίμωξης”, καθώς υπαινίσσεται ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε μέρα στα νοσοκομεία με κορονοϊό, θα πέθαιναν ούτως ή άλλως και απλώς έτυχε να είναι και φορείς κορονοϊού. Αυτό θα μπορούσε να σταθεί ασφαλώς ως επιχείρημα, αν τα αίτια αυτών των 51 ημερησίως θανάτων ήταν διαπιστωμένα, αποτέλεσμα άλλων παθήσεων και δεν οφείλονταν στην επιδείνωση από τον συγκεκριμένο ιό. Όμως αυτό δεν δηλώνεται από κανένα νοσοκομείο, ούτε στην Ελλάδα, ούτε διεθνώς. Δηλαδή δεν έχει γίνει πουθενά διαφοροποίηση των θανάτων ανάλογα με το αν ο ασθενής “θα πέθαινε ούτως ή άλλως” ή αν ο κορονοϊός έπαιξε κρίσιμο ρόλο.

Τρίτον, οι 350-370 θάνατοι την ημέρα στη χώρα μας θα ήταν “φυσιολογικά αναμενόμενοι” αν ήταν σταθεροί. Όμως οι θάνατοι ακολουθούν αυξητικά την πορεία των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία για κορονοϊό. Σε καμία χώρα στον κόσμο, αλλά ασφαλώς ούτε στην Ελλάδα, δεν καταγράφεται αύξηση των θανάτων κατά εβδομάδα και μάλιστα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Απεναντίας η θνητότητα στο βόρειο ημισφαίριο είναι μεγαλύτερη κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν ευσταθούσε η τοποθέτηση του κ. Μαγιορκίνη, τότε οι “αναμενόμενοι θάνατοι” θα ήταν σταθεροί και δεν θα ακολουθούσαν –και μάλιστα αναλογικά– την αύξηση των κρουσμάτων. Όμως μετά τη χαλάρωση όλων των μέτρων, οι θάνατοι από κορονοϊό (ή κατά τη γνώμη του “με κορονοϊό”) αυξήθηκαν κατά 40%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version