ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί η ουρά του ελικοπτέρου δεν ήταν ορατή στον 22χρονο Βρετανό

Γιατί η ουρά του ελικοπτέρου δεν ήταν ορατή στον 22χρονο Βρετανό, Όλγα Μαύρου

Ο θάνατος του ηλικίας 22 ετών Βρετανού τουρίστα στο ελικοδρόμιο των Σπάτων έχει σοκάρει, καθώς ο άτυχος νέος φέρεται να χτυπήθηκε θανατηφόρα από το στροφείο ή ουραία έλικα του ελικοπτέρου. Ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβη το μοιραίο, ήταν ότι ο νεαρός δεν είδε τη περιστρεφόμενη έλικα. Αυτή λειτουργεί κυριολεκτικά σαν λεπίδα καθώς κινείται με ταχύτητα 500 περιστροφών ανά δευτερόλεπτο και είναι στην ουσία αόρατη. Ο θάνατος επήλθε μάλλον από θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι του αγοριού και ήταν ακαριαίος.

Το ότι η έλικα γίνεται αόρατη λόγω της ταχύτατης περιστροφής της, είναι και ο λόγος που κανονικά επιβάλλεται, για λόγους ασφαλείας, η έλικα αυτή να φέρει χρωματιστές λωρίδες έντονου χρώματος, κατά προτίμηση ερυθρού, ώστε να παραμένει ορατή. Η λωρίδα πρέπει να είναι σε ένα χρώμα ασύνηθες για το περιβάλλον. Εντούτοις πολλές εταιρείες φροντίζουν μάλλον για την “αισθητική” των χρωμάτων παρά για την ασφάλεια και η λωρίδα είναι γκρι, μαύρη ή μπλε, οπότε την ώρα του δειλινού ουσιαστικά η περιστρεφόμενη έλικα γίνεται αόρατη. Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα συνέβη στις 6:20 το απόγευμα. Αριστερά μια ουραία έλικα με κόκκινο χρώμα και  δεξιά το Bell 407 του δυστυχήματος.

Pictured: The Bell 407 which was involved in the accident, with red police tape wrapped around the tailΟι τέσσερις νεαροί επιβάτες που είχαν πάει στη Μύκονο για να γιορτάσουν τα γενέθλια του ενός, επέστρεψαν στην Αθήνα ώστε με ιδιωτικό αεροσκάφος να ταξιδέψουν για το  Λονδίνο. Αποβιβάσθηκαν πολύ γρήγορα στα Σπάτα και το θύμα, άγνωστο για ποιο λόγο, κατευθύνθηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου ενώ κάποιοι φέρονται να του φώναξαν “stop”. Ο νεαρός πιθανόν να μιλούσε στο κινητό και να μην άκουσε τις προειδοποιήσεις. Άλλοι αναφέρουν ότι κανείς δεν πρόλαβε να φωνάξει “stop” εγκαίρως. Πιθανόν το άτυχο αγόρι να ήθελε να βγάλει shelfie, κάτι όχι και τόσο λογικό για άτομα που τριγυρίζουν συνέχεια με ελικόπτερα και κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να απαθανατίσουν ένα από αυτά.

Το τηλέφωνο του θύματος

Ένας φίλος του κατέθεσε ότι το θύμα δεν μιλούσε στο κινητό του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν τους δόθηκαν οδηγίες κατά την αποβίβαση και ότι στο έδαφος δεν είδε κανένα φροντιστή. Διατάχθηκε άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών για να διαπιστωθεί αν όντως την ώρα του συμβάντος ο νεαρός μιλούσε στο κινητό ή όχι, αλλά και με ποιον μιλούσε, καθώς αυτό ίσως ερμηνεύσει το γιατί κινήθηκε απρόσεκτα προς την ουρά του ελικοπτέρου.

Συνελήφθησαν πάντως χθες, και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, ο πιλότος και δύο τεχνικοί εδάφους. Αυτοί υποστηρίζουν ότι φώναξαν στο νεαρό να σταματήσει. Όμως, είναι άγνωστος ο λόγος που επιτράπηκε η αποβίβαση των νεαρών με την πίσω έλικα εν κινήσει και χωρίς συνοδεία φροντιστών. “Ακούστηκε” και το σενάριο ότι η νεανική παρέα άνοιξε τις πλευρικές θύρες και αποβιβάστηκε προτού προλάβει να δώσει την άδεια ο πιλότος.

Η πλευρική ή ουραία έλικα εξακολουθεί να κινείται για δύο λεπτά μετά την προσγείωση. Οι θύρες των επιβατών ανοίγουν πολύ απλά, χωρίς κάποια ασφάλεια που να αποτρέπει το άνοιγμά τους αυθαίρετα. Η εισαγγελία πρωτοδικών έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα επί του δυστυχήματος και των αιτίων σε αναζήτηση τυχόν ευθυνών.

Το δεύτερο ελικόπτερο

Στο δεύτερο ελικόπτερο που ερχόταν από την Μύκονο στην Αθήνα και προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, δεν επέβαιναν οι γονείς του θύματος, όπως είχε αναφερθεί αρχικά, αλλά ο πατέρας ενός εκ των άλλων τριών νεαρών. Προσγειώθηκε δε εκτάκτως στο κρατικό αεροδρόμιο, αφ’ ενός γιατί έπρεπε να γίνει άμεσα περιορισμός αποπροσγειώσεων στα Σπάτα, αφ’ ετέρου για να μη δουν το θέαμα συγγενείς του θύματος, καθώς υπήρχε μια φήμη ότι στο ελικόπτερο εκείνο επέβαινε ο πατέρας του Τζακ Φέντον.

Jack and his mum Victoria - who remembered him as a 'wonderful boy'

Η μητέρα του θύματος έμαθε τα καθέκαστα τέσσερις ώρες μετά, καθώς μετά το δυστύχημα ο νεαρός διακομίσθηκε στο νοσοκομείο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η ζωή του, κάτι που αποδείχθηκε αδύνατον.  Η μητέρα του είπε ότι «ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, ο Τζακ ήταν ένα υπέροχο αγόρι, δεν καταλαβαίνω πώς συνέβησαν όλα αυτά, πάντως τα παιδιά είχαν πιει μόνον νερό όλη μέρα» (σ.σ. για να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα αγόρια να είχαν καταναλώσει αλκοόλ).

Το θύμα είχε πιάσει την πρώτη του δουλειά πριν από τρεις μήνες, σε μια εταιρεία αθλητικής ειδησεογραφίας, την ballstreetnetwork. Ο πατέρας του, Μικγουέλ Φέντον, που είναι ευκατάσταστος, ασχολείται με την παραδοσιακή παραγωγή μπύρας, δήλωσε συντετριμμένος και δεν έκανε μέχρι στιγμής σχόλια. Η 20χρονη αδελφή του όμως είπε τα εξής: «Ο Τζακ δεν ήταν ένα πλούσιο, κακομαθημένο παιδί. Πήγε καλεσμένος σε αυτές τις διακοπές. Ήταν το πρώτο του ταξίδι με ελικόπτερο. Κανείς δεν του είπε τι να κάνει και τι να μην κάνει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι