Γιατί η Pfizer ανατιμά το εμβόλιό της

Δεύτερο περιστατικό με παράλυση μετά από Pfizer - Θάνατος 68χρονης, Όλγα Μαύρου

Οι εξελίξεις στον “πόλεμο των” εμβολίων ευνοούν την Pfizer-BioΝTech η οποία ανατίμησε τη δόσης της  τιμής του εμβολίου της, εκμεταλλευόμενη  ενδεχομένως το γεγονός ότι τα εμβόλια της AstraZeneca και πρόσφατα της Johnson & Johnson, αναστέλλονται από τις υγειονομικές αρχές των κρατών, που ανησυχούν για τις παρενέργειες που προκαλούν, δηλαδή θρόμβωση.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ  προχώρησαν στο “πάγωμα” της  χρήσης του εμβολίου της J&J, καθώς έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου. Όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση. Επισημαίνεται, ότι στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία μετά την παραπάνω απόφαση αποφάσισε να  καθυστερήσει την παράδοση του μονοδοσικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Γνωρίζουμε μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει άτομα με θρόμβους αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο COVID-19». 

Την αύξηση  της τιμής του εμβολίου της Pfizer αποκάλυψε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, δηλώνοντας ότι αυξήθηκε από 12 ευρώ στα 19.5 ευρώ ανά δόση προειδοποιώντας για σημαντική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των κρατών τα επόμενα χρόνια. Η Κομισιόν εν τω μεταξύ είναι σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο συμβόλαιο με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BionTech για 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων δεύτερης γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και θα δοθούν στην Ευρώπη το 2021 και το 2022.

Ο Μπορίσοφ είπε ότι στο πρώτο συμβόλαιο, η τιμή του εμβολίου ήταν 12 ευρώ και με το νέο συμβόλαιο εκτοξεύτηκε στα 19,5 με το συνολικό κόστος να φθάνει στα 18 δισ. ευρώ. Προειδοποίησε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα επιβαρυνθούν σημαντικά «καθώς θα χρειαστούν και μια, και δυο και τρεις και τέσσερις δόσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις». Η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τις δηλώσεις Μπορίσοφ.

Αύξηση τιμής

«Οι τιμές αλλάζουν πολύ γρήγορα», είπε ο Μπορίσοφ. «Ξεκινήσαμε από 12 ευρώ, πήγαμε στα 15,5 και τώρα στα 19.5». Για τις τελευταίες 600 εκατομμύρια δόσεις η ΕΕ είχε πληρώσει 15,5 ευρώ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν (ανωνύμως) στο πρακτορείο Reuters ότι όντως τόσα ζητάει η Pfizer, αλλά τα παζάρια συνεχίζονται και η τιμή δεν έχει “κλείσει”. Το νέο συμβόλαιο θα αφορά σε εμβόλια που θα καλύπτουν μεταλλάξεις ή “αναμνηστικές” δόσεις που να καλύπτουν ειδικά για μεταλλάξεις, είπε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο αμερικανικό πρακτορείο.

Η Βουλγαρία και πολλές άλλες χώρες είχαν αρχικά αρνηθεί να αγοράσουν πολλά εμβόλια της Pfizer γιατί ήταν ήδη πολύ ακριβά, και το μερίδιό τους (στη συμφωνία να διανεμηθούν τα εμβόλια αναλογικά κατά πληθυσμό χώρας) αγοράσθηκε από άλλες χώρες με ισχυρότερες οικονομίες. Η χώρα στηρίχθηκε στο φθηνό εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο όμως τώρα δεν εμπνέει σιγουριά στον κόσμο και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το συγκεκριμένο εμβόλιο διότι οι Βούλγαροι ακυρώνουν μαζικά τα ραντεβού λόγω των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν καταγραφεί.

Χθες χορηγήθηκαν μόλις 154 δόσεις και η κυβέρνηση προβληματίζεται για το ποια δόση θα κάνει σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca. Ο Ευρωπαϊκούς Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι δεν έχει στοιχεία για το κατά πόσον είναι ασφαλές ή και αποτελεσματικό η δεύτερη δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλγαρία πέθανε μετά τον εμβολιασμό του και ένας Έλληνας φοιτητής της Ιατρικής, 23 ετών, που σπούδαζε στην Σόφια.

Τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εκδηλωθεί κυρίως στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 60, για αυτό και πολλές χώρες δεν το κάνουν στις ηλικίες κάτω των 65 ετων και άλλες στους κάτω των 60 ετών ή άλλες στους κάτω των 55 ετών. Στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί να μην χορηγείται στους νεότερους των 30 ετών. Σήμερα έγινε γνωστό μετά από παρέλευση 15 ημερών από το συμβάν, ότι μια γυναίκα 61 ετών πέθανε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Θάνατος στην Ελλάδα

Είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα, «αλλά ήταν καλά στην υγεία της και δούλευε», είπε ο γιος της. Ένα από αυτά τα νοσήματα όμως ήταν η θρομβοφιλία, για την οποία έπαιρνε αντιπηκτικά σκευάσματα. Μέχρι στιγμής η πολιτεία αποδίδει τον θάνατο στα υποκείμενα νοσήματα της άτυχης γυναίκας και όχι στο εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται πάντως και το πόρισμα της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέτασης.

Ο γιος της θανούσης είπε σε συνέντευξή του προς το STAR ότι η μητέρα του είχε ήδη ακυρώσει μια φορά τον εμβολιασμό της, παρότι ήθελε πολύ να εμβολιασθεί, όμως φοβόταν ειδικά το AstraZeneca στο οποίο είχε ενταχθεί όπως όλοι οι ηλικίας 60-65 ετών. Η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ότι ο θάνατος ήταν απόρροια των υποκειμένων νοσημάτων της (πιθανό έμφραγμα), αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οι πιθανότητες να προκληθεί πρόβλημα πήξης του αίματος φαίνεται πως είναι μία στους 100.000 εμβολιασμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι