ΘΕΜΑ

Γιατί η Σιγκαπούρη έχει μόνο 30 νεκρούς εδώ και ένα χρόνο

Γιατί η Σιγκαπούρη έχει μόνο 30 νεκρούς εδώ και ένα χρόνο. Όλγα Μαύρου

Η Σιγκαπούρη είναι ένα πολύ παράξενο κράτος (όπου διώκεσαι ποινικά αν μασήσεις τσίχλα) έχει ουσιαστικά μονοκομματισμό, ελέγχονται τα ΜΜΕ της και η οικονομική ζωή, όμως έχει ένα αξιόλογο κρατικό σύστημα υγείας και έχει καταφέρει, παρότι η γειτονιά της βρίθει από κρούσματα, να έχει μόλις 30 νεκρούς από κορονοϊό. Έχει  5,7 εκατομμύρια πληθυσμό και έκταση 740 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου ίση με την Χίο. Θεωρείται δε η τρίτη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο, κάτι που δεν βοηθά στην μη μετάδοση. Και όμως!

Γειτονικά της κράτη, όπως οι Φιλιππίνες, με 16.000 νεκρούς στα 100 εκατομμύριο πληθυσμού τα πήγαν καλύτερα από την Ελλάδα, αλλά όχι καλύτερα από την Σιγκαπούρη. Στη Σιγκαπούρη το 75% των κατοίκων είναι Κινέζοι. Η χώρα έχει μείνει ονομαστή για τα δρακόντεια μέτρα για την τήρηση της υγιεινής, που ίσχυαν και προ πανδημίας. Για παράδειγμα δεν επιτρέπεται να μασήσεις τσίχλα, εκτός κι αν είναι τσίχλα με υποκατάστατο νικοτίνης ή αν έχεις συνταγή οδοντιάτρου. Η αιτιολογία ήταν ότι ξεκολλούσαν πολλές τσίχλες από την άσφαλτο ή τους σταθμούς των τρένων. Όμως η αλήθεια ήταν πως μισούσε την τσίχλα ο Λι Κουάν Γου που κυβέρνησε τη λιλιπούτεια χώρα επί τρεις δεκαετίες και από παρακατιανό λιμάνι, την έκανε αστέρι  των χρηματιστηρίων!

Αν στην Σιγκαπούρη πετάξεις κάτω χαρτάκι από καραμέλα, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ και αν πετάξεις κουτί αναψυκτικού, πας αυτόφωρο. Αν βγεις από δημόσια τουαλέτα και δεν τραβήξεις το καζανάκι, “τρως” πάλι 150 ευρώ πρόστιμο  και παρά  λίγο να περάσει νόμος για κάμερες στις τουαλέτες, ώστε να καταγράφονται όσοι δεν τραβούν το καζανάκι! Ο διάδοχός του Λι Κουάν Γου καθιέρωσε στα ασανσέρ ανιχνευτές οσμής ούρων και αν κάποιος τολμήσει να ουρήσει μέσα σε ανελκυστήρα, κλειδώνεται αυτομάτως μέσα και καταφθάνει περιπολικό, ενώ η πόλη-κράτος έχει ένα ολόκληρο στρατό από οδοκαθαριστές.

Τα τεστ πέφτουν βροχή

Η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να μετριάσει τη διάδοση του ιού μέσω της λήψης μέτρων, με την εκτεταμένη και εξαρχής χρήση της μάσκας, αλλά κυρίως με μια πολύ επιθετική πολιτική ιχνηλάτησης, που σαρώνει κυριολεκτικά το περιβάλλον κάθε κρούσματος. Τα τεστ επίσης ήταν εξαρχής μαζικά, κάτι για το οποίο επαινέθηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει κάνει τεστ στο 15% του πληθυσμού της χώρας και τα συνεχίζει συστηματικά. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες στον κόσμο.

Όσοι μένουν σε φοιτητικούς κοιτώνες ή σε εργατικούς (π.χ. εποχικοί εργάτες) υποβάλλονται σε διαδοχικά τεστ δύο φορές την εβδομάδα, όπως και οι τρόφιμοι γηροκομείων. Σε όσους έχουν συμπτώματα γίνεται (και γινόταν από την πρώτη μέρα) δωρεάν μοριακός έλεγχος. «Όσο περισσότερες διαγνώσεις κάνουμε, τόσο χαμηλότερη είναι η αναλογία των θανάτων», λέει ο Χσου Λι Γιανγκ στης Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Όμως και ο δικός  μας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, είχε πει χαρακτηριστικά (όταν ακόμη εμφανιζόταν στην τηλεόραση) ότι «τα τεστ είναι πολύ σημαντικά, αλλά πρέπει να  μπορείς να κάνεις πολλά, γιατί η ουσία είναι να έχεις αρκετά τεστ ώστε να κάνεις πλήρη ιχνηλάτηση. Η σωστή ιχνηλάτηση είναι το κλειδί».

Όμως πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σύστημα υγείας. Στην Σιγκαπούρη όταν έχεις ήπια συμπτώματα και είσαι άνω των 45 ετών ή είσαι μικρότερος αλλά έχεις υποκείμενα νοσήματα, π.χ. διαβήτη, ή είσαι απλώς παχύς, δεν σε στέλνουν στο σπίτι για καραντίνα. Σε νοσηλεύουν αμέσως. Έχουν δε προνοήσει να έχουν χωριστά τα ήπια περιστατικά από τα σοβαρά. Σε εκθεσιακούς χώρους και άλλες εγκαταστάσεις δημιούργησαν νοσοκομεία για ήπια περιστατικά, όπου παρακολουθείται στενά η πορεία των φορέων και τους χορηγείται εξαρχής θεραπεία.

Έτσι δεν προκλήθηκε κατάρρευση του συστήματος υγείας και δεν χρειάσθηκε να βάλουν σε ράντζα σοβαρά περιστατικά, ή να διασωληνώνουν σε διαδρόμους. Η Σιγκαπούρη ήταν ήδη ένας πόλος ιατρικού τουρισμού στη νοτιοανατολική Ασία, επειδή είχε εδώ και 20 χρόνια αναπτύξει ιδιαίτερα τον τομέα της υγείας, και με ιδιωτικές  κλινικές αλλά  και με πολύ υψηλής ποιότητας κρατικά  νοσοκομεία. Επίσης η Σιγκαπούρη υιοθέτησε από την πρώτη μέρα τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Εισαγόμενα τα κρούσματα πια

Το πόσο προσέχουν φαίνεται και από την σημερινή απόφαση της χώρας να βάλει σε καραντίνα 1.200 μετανάστες εργάτες από την Μαλαισία επειδή κάποιοι παρουσίασαν συμπτώματα, ενώ είχαν παλιότερα νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό.  Στη διάρκεια των τεστ ρουτίνας στους κοιτώνες των εργατών βρέθηκε μόνο ένα κρούσμα, που ήταν μάλιστα εμβολιασμένο, ενώ είχε λάβει την δεύτερη δόση μια εβδομάδα πριν. Θετικός βρέθηκε και ο συγκάτοικός του. Οι κοιτώνες σαρώθηκαν με τεστ και οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι 17 άτομα που είχαν αναρρώσει από τον κορονοϊό και δεν είχαν συμπτώματα, ήταν εντούτοις ξανά θετικοί, πιθανόν από άλλο στέλεχος. Αμέσως τέθηκαν όλοι σε καραντίνα.

Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων στη χώρα έχει σημειωθεί σε τέτοιους κοιτώνες και κάθε φορά που νοσούσαν άτομα, “σφάλιζαν” όλο το κτιριακό συγκρότημα.  Αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο σε οιονδήποτε προέρχεται από την Ινδία, ακόμα και αν έχει άδεια παραμονής τη Σιγκαπούρη. Αιτία είναι το  ινδικό στέλεχος με την διπλή μετάλλαξη. Επίσης η χώρα εμβολιάζει όλους τους εποχικούς εργάτες που εισέρχονται στην πόλη-κράτος και σκοπεύει να εμβολιάσει με μια δόση και όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι