Γιατί ο ιός χτυπάει τους άνδρες – Νέα έρευνα για ανδρογόνα και κακοήθεια στον προστάτη

Γιατί ο ιός χτυπάει τους άνδρες - Νέα έρευνα για ανδρογόνα και κακοήθεια στον προστάτη, Ολγα Μαύρου

Γιατί ο ιός “θερίζει” πιο πολλούς άνδρες; Η εύκολη απάντηση –ότι οι γυναίκες παίρνουν πιο πολλά προστατευτικά μέσα– είναι έωλη. Οι ειδικοί αναρωτιούνται για τη σχέση ανδρογόνων και κορονοϊού. Η έρευνα για τα νεοπλάσματα στον προστάτη θα ήταν πολύ χρήσιμη ίσως, όπως κάθε τι που σχετίζεται με ανδρογόνα.

Όμως ήταν κι αυτή μια παράπλευρη απώλεια διεθνώς, καθώς με την εμφάνιση της πανδημίας σταμάτησαν σχεδόν όλες οι έρευνες για αυτόν όπως και για την συντριπτική πλειονότητα των χρόνιων νοσημάτων. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα “έπεσε με τα μούτρα” στο αίτιο της πανδημίας και ψαλιδίστηκαν κάθετα όλες οι άλλες έρευνες.

Αυτό είναι δραματικό για όσους έχουν χρόνια νοσήματα και κακοήθειες, μια που σχεδόν όλα πήγαν πίσω, συν το γεγονός ότι ο κόσμος τους τελευταίους δέκα μήνες τρέμει στην ιδέα να πάει σε νοσοκομείο ή να χωθεί σε μηχάνημα για μαγνητική και αξονική τομογραφία από τον φόβο μην κολλήσει, βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την διάγνωση και την παρακολούθηση των όγκων.

Όμως ένα εργαστήριο που ασχολείται ειδικά με την κακοήθεια στον προστάτη αποφάσισε να εξετάσει την σχέση της με τον κορονοϊό. Ένας βραβευμένος γιατρός ασχολείται με τον προστάτη εδώ και 20 χρόνια, ο καθηγητής Παθολογίας και Ουρολογίας Τσιναϊγιάν, που κατάγεται από την Ινδία. Είναι ο άνθρωπος που σε ηλικία μόλις 30 ετών εντόπισε μια πρωτεΐνη η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης κακοήθειας το 2005. Τώρα πιστεύει ότι ίσως αυτή η πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή του κορονοϊού.

Ο Τσιναϊγιάν διευθύνει το Κέντρο Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μίσιγκαν και έλαβε χορηγίες ύψους 400.000 δολαρίων από το Αντικαρκινικό Ίδρυμα των ΗΠΑ για να ερευνήσει τον πιθανό ρόλο της πρωτεΐνης αυτής στην λοίμωξη από κορονοϊό και αν η θεραπεία που χορηγείται συνήθως στην κακοήθεια το προστάτη θα μπορούσε εν δυνάμει να καταπολεμά τον ιό.

Ίσως η ίδια πρωτεΐνη και στους πνεύμονες

Ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει πλέον η επιστήμη πως ο κορονοϊός χρησιμοποιεί για την “φιλοξενία” αλλά και την αναπαραγωγή του στον οργανισμό βασικά δύο πρωτεΐνες. Η μία είναι η TMPRSS2 που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Αυτή ρυθμίζεται από τους υποδοχείς ανδρογόνων. Ήταν λοιπόν πολύ φυσικό να διερευνηθεί ο ρόλος της στην ασθένεια από τον ιό.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν επίσης ότι η ίδια πρωτεΐνη ως ένα βαθμό καθορίζεται από ανάλογους παράγοντες και στους πνεύμονες. Αυτό τους έπεισε ότι σίγουρα αξίζει τον κόπο να δουν τι τρέχει με αυτήν και με τον κορονοϊό και να ψάξουν ειδικότερα μήπως κάποια από τις θεραπείες για την κακοήθεια, μπορεί να αποδίδει και στην θεραπεία του κορονοϊού.

Άλλος ένας λόγος να επικεντρωθεί η έρευνα στους υποδοχείς των ανδρογόνων όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής  σε συνέντευξή του ήταν και το ανερμήνευτο μέχρι στιγμής γεγονός ότι οι άνδρες είναι πιο ευπαθείς από τις γυναίκες στον ιό.

Τα πειραματόζωα πήγαν καλύτερα

Ερευνώντας το θέμα, η ομάδα του Τσιναϊγιάν διαπίστωσε σε πειραματόζωα ότι όταν εξουδετέρωναν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη (TMPRSS2), αυτά αποκτούσαν μεγαλύτερες άμυνες στον κορονοϊό. Τότε πείσθηκαν ότι η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αναπαραγωγή του ιού.

Υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη αυτή στον προστάτη. Αν η ίδια πρωτεΐνη πράγματι παίζει κεντρικό ρόλο και στους πνεύμονες, εικάζεται ότι τα φάρμακα που στοχεύουν στους υποδοχείς ανδρογόνων θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη και στους πνεύμονες των ασθενών με κορονοϊό.

Η σχετική πρόταση των ειδικών επέτρεψε να ερευνηθεί σε ένα προκλινικό μοντέλο τι ακριβώς συμβαίνει στους πνεύμονες. Και τους είπαν ότι αν αυτό αποδειχθεί ελπιδοφόρο, θα τους επιτραπεί κλινική έρευνα με τη χρήση σε ασθενείς με κορονοϊό φαρμάκων, όπως η ενζελουταμίδη (enzalutamide) που ήδη χορηγείται σε πάσχοντες από κακοήθεια στων προστάτη.

Η δύσκολη έρευνα

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί αραιή αλλά υπαρκτή παρουσία υποδοχέων της πρωτεΐνης στους πνεύμονες και επειδή ακριβώς τα δείγματα είναι λίγα, η έρευνα γίνεται πιο δύσκολη. Από αυτά τα λίγα κύτταρα οι ερευνητές πρέπει να διαπιστώσουν  αν σε αυτά η πρωτεΐνη ενεργοποιήθηκε από τα ανδρογόνα ή όχι. Αν ναι, τότε τα φάρμακα για την κακοήθεια στον προστάτη θα είναι πολύ χρήσιμα.

Όμως ακόμα και αν η πρωτεΐνη αυτή δεν ενεργοποιείται  στους πνεύμονες και στα επιθηλιακά κύτταρα των βρόγχων από ανδρογόνα, και πάλι το εύρημα θα είναι σπουδαίο, γιατί απλά θα πρέπει να χορηγηθούν φάρμακα που την μπλοκάρουν ανεξαρτήτως των υποδοχέων των ανδρογόνων. Δηλαδή πρόκειται για άλλο σκεύασμα, που χτυπά την πρωτεΐνη χωρίς να σχετίζεται με τα ανδρογόνα.

Η ομάδα του Τσιναϊγιάν εργάζεται πάνω σε αυτό από την άνοιξη, όμως σε αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι δωρεάν και χωρίς τη χορηγία των 400.000 δολαρίων δεν μπορούσε να προχωρήσει η έρευνα. Τώρα προσπαθούν να εδραιώσουν την αρχική τους υπόθεση ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα για κλινική δοκιμή Φάσης Ι σε ασθενείς. Δύο ογκολόγοι της ομάδας του επιδιώκουν να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με κορονοϊό ένα αντι-ανδρογόνο.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον ίδιο τον Τσιναϊγιάν για να ρωτήσουμε κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή αν έχει διαπιστωθεί πόσοι άνδρες που παίρνουν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη έχουν προσβληθεί και ποια ήταν η έκβαση της ασθένειας στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν και χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που επειδή είναι ανοσοτροποιητικοί, δυστυχώς τους κάνουν ευάλωτους στον ιό.

Όμως, μπορεί η ομάδα του κ.Τσιναϊγιάν να έχει βρει τρόπο να απομονώσει στατιστικά εκείνους που δεν έλαβαν χημειοθεραπεία και άρα έπαιρναν μόνο τα αντι-ανδρογόνα για την κακοήθεια στον προστάτη. Όταν μας απαντήσει στο e-mail που του στείλαμε, θα σας ενημερώσουμε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι