Γιατί οι Έλληνες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους πιο αγενείς λαούς του κόσμου

Γιατί οι Έλληνες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους πιο αγενείς λαούς του κόσμου

Η σχετική έρευνα έγινε πριν από μερικά χρόνια και ο λόγος που την επαναφέρω σήμερα είναι γιατί έχω τη βεβαιότητα πως αν γινόταν μια αντίστοιχη έρευνα, με διαφορετικά ίσως κριτήρια θα καταλαμβάναμε σίγουρα μια πολύ υψηλότερη θέση. Το 2013 λοιπόν η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Skyscanner πραγματοποιήσε μια έρευνα με τη βοήθεια των χρηστών της, η οποία αποκάλυψε τους αγενέστερους λαούς του κόσμου. Την πρώτη θέση πήρε η Γαλλία και ακολούθησαν η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Η Ελλάδα κατέλαβε τότε την 14η θέση. Βέβαια εδώ πρέπει να επισημάνουμε κάποια στοιχεία τα οποία ξεκαθαρίζουν κάπως το τοπίο.

Αρχικά η έρευνα έγινε από ταξιδιωτική ιστοσελίδα, σημαίνει αυτό, πως το κριτήριο για εκείνους που συμμετείχαν ήταν η τουριστική τους εμπειρία σε κάθε μια από αυτές τις χώρες. Μιας λοιπόν κι εμείς οι Έλληνες ουσιαστικά συντηρούμαστε από τον τουρισμό, θα ήταν μάλλον αδύνατο να ανεβούμε σε κάποια υψηλότερη θέση. Απόδειξη αυτού είναι η ίδια η πρώτη θέση. Οι Γάλλοι, γνωστοί παγκοσμίως για τον σωβινισμό τους, φιγουράρουν ως ο αγενέστερος λαός και αυτό αφορά καθαρά τη στάση τους απέναντι στους τουρίστες.

Και θα μου πείτε, μα δεν είναι στοιχείο ευγένειας η συμπεριφορά απέναντι σε έναν φιλοξενούμενο; Σαφώς και είναι! Όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που καθορίζει τον πολιτισμό και την ευγένεια ενός λαούς. Τρανό παράδειγμα, εμείς! Που καλοδεχόμαστε τους τουρίστες μας, με τα άπταιστα Αγγλικά μας και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα ξεχνάμε να επιδείξουμε την ίδια μορφή ευγένειας απέναντι στους συμπολίτες μας.

Μάλλον ο καλύτερος τρόπο για να κριθεί η ευγένεια ενός λαού, είναι να ζήσει κανείς σαν ενεργό μέλος της κοινωνίας, που αυτός διαμορφώνει. Να βιώσει δηλαδή τις ανάγωγες φωνές της γειτόνισσας όταν τα παιδιά παίζουν στην αλάνα -εκτός των ωρών κοινής ησυχίας- και αντιστρόφως την καταδυνάστευση εκείνων που δεν έχουν παιδιά, από γονείς και παιδιά που δεν σέβονται αυτές τις ώρες. Να χρειαστεί να επισκεφθεί μια δημόσια υπηρεσία και να περιμένει δυο- τρεις ώρες σε μια ατελείωτη ουρά για να λάβει τελικά την απάντηση: «Κακώς σας έστειλαν εδώ!». Να ψάξει με τις ώρες να παρκάρει το αυτοκίνητό του, επειδή κάποιος άλλος οδηγός, για να βολευτεί, πάρκαρε οριζόντια κι έκλεισε τρεις θέσεις αντί για μια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο usay.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι