ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί πεθαίνουν νέοι με “ασήμαντα” υποκείμενα νοσήματα

Γιατί πεθαίνουν νέοι με "ασήμαντα" υποκείμενα νοσήματα, Όλγα Μαύρου

Έχασε σήμερα τη μάχη με το κορονοϊό ένας νέος μόλις 22 ετών που είχε άσθμα και ήταν παχύς. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι για άγνωστο λόγο, το πάχος φαίνεται να είναι για τον Covid ένας ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου ακόμα και από το άσθμα. Διεθνώς είναι πολλοί οι σχετικά νέοι που υποκύπτουν στον ιό, επειδή παραμελούν τον εμβολιασμό, ενώ είναι παχείς.

Σε αυτό ίσως φταίει, ότι πολλοί ειδικοί για λόγους ιατρικού απορρήτου ή από διακριτικότητα και με λανθασμένη ερμηνεία του politically correct, δεν αναφέρονται όσο συχνά πρέπει, στο πόσοι παχείς άνθρωποι κάθε ηλικίας (ακόμα και έφηβοι) νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Επίσης, μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι κινδυνεύουν μόνον οι παχείς που έχουν διαβήτη, ενώ αυτό δεν ευσταθεί. Ο διαβήτης είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου καθαυτός ακόμα και σε λεπτούς, ενώ το πάχος αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου καθαυτό.

Ο ηλικίας 22 ετών νέος που υπέκυψε στη Θεσσαλονίκη, παρότι είχε άσθμα και πρόβλημα παχυσαρκίας, δεν είχε εμβολιασθεί. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, αν δηλαδή το προγραμμάτιζε και δεν πρόλαβε ή αν θεωρούσε ότι λόγω ηλικίας θα περνούσε ελαφρά τη νόσο. Αρχικά νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid, όμως χρειαζόταν υψηλή ροή οξυγόνου. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και δεν πρόλαβαν ούτε να τον διασωληνώσουν.

Και ενώ η χαλαρή Ευρώπη που θέλει να προστατεύσει το lifestyle και την οικονομία της κατήργησε ακόμα και τις μάσκες και τώρα κραυγάζει “πίσω, πίσω στα κανόνια μας” όπως όσοι αποτόλμησαν την έξοδο του Μεσολογγίου, η Κίνα έχει μόλις 70 κρούσματα ημερησίως (όλη η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων). Δεν έχει προχωρήσει σε γενικευμένα lockdown αλλά εφαρμόζει αυστηρά τα τοπικά lockdown και κάνει εξονυχιστικό έλεγχο επαφών.

Η Κίνα και οι άλλοι

Για 6 κρούσματα στο Πεκίνο προχτές, αποφασίστηκε τοπικό lockdown σε μια “γειτονιά” του Πεκίνου (το οποίο με πληθυσμό ίσο με δύο Ελλάδες είναι μάλλον χώρα, παρά πόλη). Έκλεισαν αστραπιαία σινεμά, εμπορικά κέντρα, εντοπίστηκαν 280 επαφές και έγιναν 12.000 τεστ. Οι δε αρχές χαρακτηρίζουν τα 6 κρούσματα, έξαρση.

Στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν εξαρχής πολύ πιο χαλαρά και πολλές χώρες θεώρησαν ότι με τον εμβολιασμό νικήθηκε ο ιός και ήρθε η κανονικότητα, αλλά τελικά αντί για αυτήν ante portas και εντός portas υπάρχει σε σταθερή βάση ο Covid. Τώρα κάνουν όλες μεταβολή –ακόμη και η απίστευτα χαλαρή Σουηδία, παρότι έχει μόνον 5 θανάτους την ημέρα, και έχει μάλιστα εμβολιάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού της.

Στη Γερμανία, όπου ειδικά τα ανατολικά κρατίδια έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, οι θάνατοι έφθασαν τους 275 την ημέρα και τα κρούσματα τις 50.000, οπότε στο Βερολίνο αποφάσισαν στα μπαρ και στα εστιατόρια αλλά και σε υπαίθριες συναυλίες να μην εισέρχεται κανείς ανεμβολίαστος. Μόνον οι ελάχιστοι που απαλλάσσονται για ιατρικούς λόγους από το εμβόλιο υπόκεινται στην εξαίρεση, ότι μπορουν να εισέρχονται με αρνητικό τεστ.

Στην Ολλανδία η Επιτροπή Ειδικών επιμένει για μερικό lockdown, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει απλώς την ακύρωση εκδηλώσεων και την αναστολή της λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων, που όμως έτσι κι αλλιώς δεν ήταν εστίες διασποράς. Επίσης προτείνεται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, των καφέ και των εστιατορίων, ενώ τα σχολεία προτείνεται να μείνουν  ανοικτά.

Τα γαλλικά μέτρα

Στην Γαλλία, που είναι στα 11.000 κρούσματα και στους περίπου 50 θανάτους την μέρα, ανακοινώθηκε ότι πλέον οι άνω των 65  δεν θα μπορουν να μπουν σε αστικά τρένα (μετρό) ή σε εστιατόρια αν δεν έχουν εμβολιασθεί με την τρίτη δόση ή με την δεύτερη όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζεται ένα γαλλικό εμβόλιο, της Valneva, που μοιάζει στης AstraZeneca. Όμως, αντί να στοχεύει σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του ιού, περιέχει αδρανοποιημένο το σύνολό του. Ως προς την τεχνολογία του, μοιάζει με το αντιγριππικό και με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Θα ζητήσει έγκριση τους επόμενους μήνες και αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022.

Παράλληλα αναπτύσσεται νέα γενιά εμβολίων, ώστε να υπάρχουν επιπλέον άμυνες σε επικίνδυνες νέες μεταλλάξεις. Επίσης, εκτός από τα χάπια της Merck και της Regeneron εξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και νέα μονοκλωνικά αντισώματα για τα πρώτα στάδια της νόσου.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα κλείστηκαν τριπλάσια ραντεβού από όσα τον Οκτώβρη (275.000 έναντι 95.000 το αντίστοιχο διάστημα Οκτωβρίου) λόγω των υποχρεωτικών rapid test. Αυτό, όμως, δεν θα προλάβει να αλλάξει την πορεία της πανδημίας μέσα στις επόμενες 30 μέρες και όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθούν οι 100 θάνατοι την ημέρα. Όμως, αν αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν και αυξηθούν σημαντικά οι εμβολιασμοί, αυτή η κορύφωση με τους αναμενόμενους 100 θανάτους ίσως κρατήσει μόνον για λίγες μέρες.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα δεν αναμένονται πριν από τις 20 Νοεμβρίου, καθώς η πολιτεία θέλει να κρίνει την απόφοση όσων ήδη θέσπισε. Αν όμως η κατάσταση εκτραχυνθεί στα νοσοκομεία (όπου είναι ήδη τραγική η εικόνα), τότε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μερικό lockdown ανεμβολίαστων, κάτι που είναι πάντως δύσκολα εφαρμόσιμο καθώς αφορά το 35% του πληθυσμού.

Πολλοί από τους ανεμβολίαστους είναι εργαζόμενοι. Αν αποφασισθεί ο περιορισμός τους, δεν θα μπορέσουν να εξαιρεθούν οι ανεμβολίαστοι της αστυνομίας ή του δημοσίου. Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν π.χ. στην ΕΛΑΣ αν τεθούν περιορισμοί στους ανεμβολίαστους;

Οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ 

Προς το παρόν στο Βόλο σοβαρά τραυματισμένος ποδηλάτης που χρειαζόταν διασωλήνωση, δεν βρήκε ΜΕΘ! Όμως ούτε οι ασθενείς με Covid βρίσκουν πλέον ΜΕΘ εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη εξάλλου. Από το υπουργείο Υγείας τηρείται στάση αναμονής ως προς τους ιδιώτες γιατρούς –χρειάζονται εκατό για τις μονάδες εντατικής αλλά και τις απλές κλίνες Covid. Αν δεν ανταποκριθούν θα “επιστρατευθούν”.

Αυτό δεν θα έχει όμως άμεσο αποτέλεσμα, και θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς όπως λένε οι νοσοκομειακοί, οι ιδιώτες χρειάζονται πάνω από μήνα για να προσαρμοσθούν στα δεδομένα των δημοσίων νοσοκομείων. Παράλληλα το υπουργείο συμφώνησε με ιδιωτικές κλινικές για παροχή κλινών τόσο για Covid όσον και άλλα περιστατικά.

Εν τω μεταξύ ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος είπε ότι πολλοί ασθενείς έχασαν την μάχη επειδή αντιμετωπίσθηκαν σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ κατά τα προηγούμενα κύματα. Συγκεκριμένα είπε: «Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική Covid του νοσοκομείου “Λαϊκό” δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, αλλά δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας».

»Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, αλλά η μονάδα είχε μέτρια αποτελέσματα, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν πάντως 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι