ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί πέθανε ο 35χρονος μετά το εμβόλιο Pfizer

,Όλγα Μαύρου

Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ένας υγιέστατος 35χρονος πέθανε μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Pfizer. Ο νέος άνδρας πέντε μέρες πριν από το θάνατό του, είχε έντονα συμπτώματα λοίμωξης από κορονοϊό. Το rapid test που έκανε τότε, δηλαδή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό έδειξε ότι ήταν φορέας. Είναι άγνωστο όμως αν είχε κολλήσει πριν τον εμβολιασμό ή αμέσως μετά.

Ο 35χρονος παρουσίασε μετά τον εμβολιασμό του πυρετό και σταδιακά τις επόμενες ημέρες εντονότατη δύσπνοια, όμως φίλοι γιατροί του πατέρα του (που προτού συνταξιοδοτηθεί ήταν διευθυντής στο ΙΚΑ της Κορίνθου) τον καθησύχαζαν ότι είναι παρενέργειες του εμβολίου και ότι το τεστ βγήκε θετικό επειδή είχε κάνει το εμβόλιο.

Όμως το τελευταίο δεν ευσταθεί. Το PCR και το rapid test που βγαίνει θετικό μετά από εμβολιασμό, σημαίνει ότι κάποιος ήταν ήδη φορέας πριν εμβολιαστεί ή ότι κόλλησε μετά το εμβόλιο. Πάντως σημαίνει πάντα νόσο. Ο πατέρας με τη σειρά του, αφού καθησύχαζαν εκείνον, καθησύχαζε και τον γιο.

Τί δήλωσε ο πατέρας

Όπως ο ίδιος είπε σε βιντεοσκοπημενη συνέντευξή του προς το ενημερωτικό μέσο zougla.gr, ο γιος του δεν παρουσίαζε βελτίωση αλλά είχε πια και πολύ έντονη δύσπνοια, οπότε θέλησε να τον πάει στο νοσοκομείο, όμως εκείνος αρνιόταν και φοβόταν. Με πιέσεις του πατέρα τελικά ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, κλήθηκε πολύ αργά. Την περασμένη Παρασκευή, συγκεκριμένα, ο 35χρονος δεν μπορούσε πια να πάρει ανάσα και ίσως ήδη είχε πια βλάβη στην καρδιά.

Στο ασθενοφόρο του έβαλαν οξυγόνο και εκείνος έλεγε «Δεν μου δίνουν οξυγόνο». Ο νοσηλευτής είπε σε πατέρα και γιο ότι το οξυγόνο δούλευε κανονικά, όμως προφανώς ο άτυχος άνδρας είχε πια πολύ σοβαρή δύσπνοια. Μόλις έφθασαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί τον πήραν αμέσως στα Επείγοντα.

«Ξαφνικά τους βλέπω να τρέχουν και αρχίζουν τις μαλάξεις στο παιδί μου. Τους ρωτάω “τι τρέχει βρε παιδιά, τώρα δα μου μιλούσε ο γιος μου, γιατί μαλάξεις;” Μου λένε “μηδέν οξυγόνο, ανακοπή”. Τι να πω; Νιώθω και τύψεις, γιατί το παιδί μου όπως και όλοι μας δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο. Το αναβάλλαμε μήνες τώρα. Όμως με αυτά που έλεγαν για τα υποχρεωτικά εμβόλια και τα μαγαζιά, επειδή ο γιος μου είχε ιντερνέτ καφέ κλειστό 9 μήνες, αποφασίσαμε να εμβολιαστούμε όλοι για να ανοίξει το κατάστημα του παιδιού. Εκείνος φοβόταν και δεν ήθελε. Τον πίεσα να το κάνει», είπε συντετριμμένος ο πατέρας.

Τα πιθανά αίτια

Η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί. Πέντε είναι οι πιθανές εκδοχές για τον άτυχο 35χρονο. Η μία, είναι ότι προσεβλήθη από κορονοϊό λίγο πριν εμβολιασθεί και ότι νόσησε βαριά. Όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, επειδή όλοι θεώρησαν ότι ως νέος και υγιής δεν κινδυνεύει, ότι μάλλον επρόκειτο για συνήθεις παρενέργειες του εμβολίου και –το κυριότερο– επειδή οι ειδικοί δεν εκτίμησαν σωστά το θετικό rapid test, που έδειχνε ότι ο 35χρονος νοσούσε.

Παρότι απόλυτα υγιής, ανήκε δυστυχώς στη μειοψηφία των νέων και υγιών που νοσούν βαριά από κορονοϊό, οπότε καταπονήθηκε η καρδιά και οι πνεύμονες και όταν πλέον έφθασε στο νοσοκομείο, ήταν αργά. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι προσεβλήθη μεν από κορονοϊό, αλλά έπαθε κατά σύμπτωση έμφραγμα ανεξαρτήτως του εμβολιασμού. Ο πόνος στο στήθος από το έμφραγμα ίσως “αναμίχθηκε” με την δύσπνοια από τον κορονοϊό και δεν σήμανε εγκαίρως το συναγερμό.

Η τρίτη εκδοχή είναι να πρόκειται για περιπτώσεις που ακούγονται μεν, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα, ότι όποιος τύχει να κολλήσει και να νοσεί ασυμπτωματικά πριν τον εμβολιασμό, νοσεί βαρύτερα μετά τον εμβολιασμό (περίπτωση Θοδωρή Κατσανέβα, μεταξύ άλλων).

Όλα τα ενδεχόμενα

Αυτό μπορεί να προληφθεί μόνον από ένα rapid test πριν από το εμβόλιο και πάντως δεν τεκμηριώνεται από την βιβλιογραφία. Επίσης πολύ σημαντικό πλέον, είναι να διαθέτει κάθε οικογένεια οξύμετρο, ώστε να παρακολουθούνται τα επίπεδα οξυγόνου ακόμα και σε φορείς με πολύ ήπια συμπτωματολογία.

Η τέταρτη εκδοχή είναι ο ιός πριν τον εμβολιασμό ή το εμβόλιο να προκάλεσε μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Η φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου ως παρενέργεια των mRNA εμβολίων δεν σημειώνεται την επόμενη μέρα από τον εμβολιασμό αλλά συνήθως αρκετές μέρες μετά. Και ο ιός καθαυτός προκαλεί πάντως μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.

Ο 35χρονος παρουσίασε πυρετό και κόπωση από την δεύτερη μέρα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που οφείλεται μάλλον στο ότι εκδήλωνε πλέον τα συμπτώματα της λοίμωξης που δεν είχε αντιληφθεί εγκαίρως ώστε να μην εμβολιασθεί. Την τέταρτη ή πέμπτη μέρα μετά τον εμβολιασμό ίσως παρουσιάσθηκε παρενέργεια από το εμβόλιο στο μυοκάρδιο ή στο περικάρδιο.

Ερωτήματα που βασανίζουν

Η πέμπτη εκδοχή είναι να μολύνθηκε από ιδιαίτερα επιθετικό στέλεχος του ιού, όμως μέχρι στιγμής μεγάλη επιθετικότητα (κι αυτή όχι απόλυτα τεκμηριωμένη) σημειώνεται κυρίως από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ή την μετάλλαξη Βήτα, που δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένη στη χώρα. Δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει εκτός της ιατροδικαστικής εξέτασης και παράλληλη γονιδιωματική ανάλυση στο στέλεχος που προσέβαλε τον καθ΄ όλα υγιή και τόσο άτυχο 35χρονο.

Η υπόλοιπη οικογένεια δεν ξέρουμε αν έχει κάνει τεστ για να διαπιστωθεί αν νοσούν και άλλα μέλη της, καθώς άλλα από αυτά έχουν εμβολιασθεί και άλλα όχι. Πάντως κάποια στελέχη μολύνουν και τους εμβολιασθέντες. Το μοιραίο ερώτημα για τον πατέρα είναι αν ο γιος του θα ζούσε σε περίπτωση που δεν τον πίεζε εκείνος να εμβολιασθεί ή ποια θα ήταν η εξέλιξη αν το παιδί του εμβολιαζόταν πριν από ένα μήνα.

Όμως αυτή την απάντηση δεν την έχει κανείς, κυρίως επειδή ο 35χρονος ένιωθε μεγάλη αποστροφή για τα νοσοκομεία. Θα πήγαινε εγκαίρως στο νοσοκομείο αν είχε νοσήσει ανεμβολίαστος; Θα κολλούσε αν είχε εμβολιασθεί ένα μήνα πριν; Και αν πήγαινε εγκαίρως στο νοσοκομείο, είναι σίγουρο ότι θα σωνόταν; Τα ερωτήματα αυτά θα βασανίζουν όλη την οικογένεια πλέον, αλλά έμμεσα μπορεί να μας αφορούν όλους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι