ΘΕΜΑ

Γιατί πολίτες εξωθούνται στην αυτοδικία

Γιατί πολίτες εξωθούνται στην αυτοδικία, Όλγα Μαύρου

Ηλικιωμένο γείτονά του χτύπησε με αεροβόλο ένας 69χρονος στον Αλμυρό Μαγνησίας, γιατί αντελήφθη, κατά τη γνώμη του, ύποπτες κινήσεις σε όμορο οικόπεδο φίλου του και πυροβόλησε, επειδή γνώριζε ότι ο ιδιοκτήτης απουσίαζε. Σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου άσκησε δίωξη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Το αυτόφωρο αναβλήθηκε και ο 69χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την τακτική δικάσιμο. Ο ελαφρά τραυματισθείς στο θώρακα είναι συγχωριανός του δράστη και δεν κινδυνεύει η ζωή του. Ο λόγος για τον οποίο είχε μπει προχτές το απόγευμα στο ξένο οικόπεδο είναι άγνωστος. Ο 69χρονος πάντως έχει πάθει σοκ, λέει ότι πυροβόλησε προς εκφοβισμό στον αέρα και δεν είχε επ΄ουδενί σκοπό να τραυματίσει, πόσο μάλλον να σκοτώσει, έναν χωριανό του ή και διαρρήκτη. Ήταν βέβαιος ότι επρόκειτο πάντως για κλέφτη και γι΄αυτό έκανε όπως είπε χρήση του όπλου του.

Είναι πάμπολλα τα παρόμοια περιστατικά, με δράστες συχνά ηλικιωμένους που έχουν μεγαλύτερο φόβο για την ζωή τους έναντι των νεωτέρων και αριθμητικά υπερτέρων δραστών, αλλά και με θύματα αθώους, όπως μια 13χρονη που τραυματίσθηκε από αδέσποτη σε παρόμοιο περιστατικό, αλλά και γείτονες ή συγγενείς που οι δράστες εξέλαβαν ως ληστές. Σε ανάλογη περίπτωση στο Κορωπί, ένας 34χρονος πυροβόλησε κατά λάθος, όπως κατέθεσε, τον 55χρονο θείο του τον Απρίλη του 2017, επειδή στις 4.20 τα χαράματα άκουσε θορύβους μέσα στο σπίτι του και φοβούμενος πως πρόκειται για διαρρήκτη πυροβόλησε με καραμπίνα που είχε στην κατοχή του παράνομα. Ωστόσο ο άνθρωπος που πυροβόλησε ήταν ο αδερφός του πατέρα του, ο οποίος μεταφέρθηκε με τραύματα στα πόδια στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Το θύμα είχε ψυχολογικά ζητήματα και περιφερόταν ασκόπως.

Φόβος και ανασφάλεια

Μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά σημειώνεται έντονη ανησυχία και μαζί με τον θυμό, σημαντικότατο πρόβλημα συνιστά το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, σε πολλούς ανθρώπους. Ο φόβος είναι το κυριότερο στοιχείο σε όλα τα περιστατικά αυτοδικίας, όπου έχουν χαθεί ζωές. Επίσης έχουν φονευθεί και διαρρήκτες, αλλά και ληστές, όπου όμως η βασική διαφορά είναι ότι στην ληστεία γίνεται χρήση βίας ή απειλείται η ζωή του απειλούμενου, αλλά στην κλοπή ή διάρρηξη, ειδικά από μη ενόπλους, η απειλή αυτή δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι ενυπάρχει.

Όπως έλεγαν οι Ρομά σε ανάλογο περιστατικό στην Παιανία, «δεν μπορείς να με σκοτώσεις επειδή μπήκα να κλέψω ένα κοτόπουλο ή ένα κινητό». Όμως, και οι ένοπλοι πολίτες αντιλέγουν ότι με τόσες ληστείες μετά φόνου κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αυτός που μπαίνει για να κλέψει ένα κοτόπουλο θα σκοτώσει ή όχι, σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπος με τους κατοίκους της αγροικίας ή του διαμερίσματος που έχουν βάλει στόχο.

Ένας 90χρονος που έκανε χρήση όπλου, σε αγροικία στα Χανιά, εναντίον διαρρήκτη τραυματίζοντάς τον ελαφρά, αθωώθηκε. Το δικαστήριο έλαβε υπ΄όψιν του ότι στην ηλικία των 90 ετών δεν απαιτείται μόνο όπλο για να απειληθεί η ζωή του θύματος-δράστη αλλά και το γεγονός ότι ο υπερήλικας είχε πέσει θύμα κλοπών και ληστειών μέσα στο σπίτι του έξι φορές!

Σκότωσε δύο φορές

Το 2017, ένας χρυσοχόος συνελήφθη επειδή σκότωσε κακοποιό στη Δράμα. Ο ίδιος χρυσοχόος είχε σκοτώσει ληστή το 1996, περίπτωση πιο ξεκάθαρη. Πριν από 24 χρόνια ο κοσμηματοπώλης (58 ετών τότε), είχε ακούσει το συναγερμό του καταστήματός του και βγαίνοντας στο μπαλκόνι είδε τέσσερις κακοποιούς και δέχθηκε μια σφαίρα. Πυροβόλησε κι εκείνος, με αποτέλεσμα ο ένας ληστής να πέσει νεκρός. Ο χρυσοχόος είχε απαλλαγεί με βούλευμα, καθώς είχε κριθεί ότι τελούσε εν αμύνει. Ο κοσμηματοπώλης είχε τραυματιστεί μεν, αλλά ανέρρωσε. Ο κακοποιός δέχτηκε τη βολή της καραμπίνας του καταστηματάρχη στο κεφάλι και υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα.

Στο περιστατικό του 2017 στις 4 τα ξημερώματα ο 79χρονος πλέον χρυσοχόος άκουσε πάλι θόρυβο στο πίσω μέρος του εργαστηρίου του, που βρίσκεται στο ισόγειο του σπιτιού του. Βγήκε στο μπαλκόνι και αντίκρισε δύο νεαρούς άνδρες, οι οποίοι είχαν σπάσει το τζάμι της εισόδου και προσπαθούσαν να τη διαρρήξουν. Ο ηλικιωμένος έβγαλε μια καραμπίνα από το σπίτι, πυροβόλησε και σκότωσε τον έναν διαρρήκτη, 30 ετών. Ο δεύτερος έφυγε τρέχοντας και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα.

Ο χρυσοχόος είπε ότι είχε δει το όπλο στα χέρια του νεκρού διαρρήκτη, αλλά όπλο δεν βρέθηκε. Πιθανόν να το πήρε διαφεύγοντας ο συνεργός του διαρρήκτη. Πιθανόν και όπλο να μην υπήρχε, αν αληθεύουν τα λεγόμενα του δεύτερου συλληφθέντα. Ο 79χρονος αποφασίσθηκε να μείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη του.

Ούτε μία ούτε δύο οι περιπτώσεις αυτοδικίας

Το Φεβρουάριο του 2020 συνελήφθη στην Πάτρα ένας 40χρονος επειδή σκότωσε με πιστόλι έναν άνδρα 41 ετών. Προηγουμένως το θύμα της δολοφονίας είχε διαρρήξει την επιχείρηση του 40χρονου και είχε προκαλέσει φθορές σε κάμερα ασφαλείας, ενώ όταν μετέβη ο τελευταίος στην επιχείρησή του, ο διαρρήκτης και εν τέλει ληστής, τον πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τον απείλησε με αιχμηρό αντικείμενο. Ο 40χρονος πήρε εν συνεχεία το όπλο του και αναζήτησε τον ληστή και όταν τον βρήκε, τον πυροβόλησε. Ο 40χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στην Άμφισσα τον Ιούνιο του 2018 ομάδα Ρομά διέρρηξε το σπίτι ενός επιχειρηματία και εκείνος πήρε την καραμπίνα του και άρχισε να πυροβολεί. Τα σκάγια τραυμάτισαν θανάσιμα ένα 13χρονο κορίτσι που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε κοντινό σημείο. Χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για να μην ξεφύγει η κατάσταση όταν από τον συνοικισμό των Ρομά ξεκίνησαν δεκάδες τσιγγάνοι που κινήθηκαν εναντίον του επιχειρηματία. Προκάλεσαν μεγάλες φθορές στο κατάστημά του και έκαψαν το αυτοκίνητό του.

Τον Μάρτη του 2019 στην Κορινθία ένας 35χρονος επιχειρηματίας ο οποίος αντελήφθη ότι το σπίτι του έχουν διαρρήξει δύο Ρομά, πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε έναν από αυτούς. Εν συνεχεία, έκρυψε τη σορό του 50χρονου Ρομά σε κοντινό λατομείο. Το συμβάν έγινε γνωστό όταν ο συνεργός του νεκρού ζήτησε από την γυναίκα του 50χρονου να καταγγείλει τα γεγονότα στην αστυνομία. Οι Ρομά υποστηρίζουν ότι ήθελαν «να κλέψουν μερικά κοτόπουλα μόνο και ότι ήταν άοπλοι». Απειλήθηκαν και εκεί αντίποινα από τους Ρομά. Όπως έγινε γνωστό, οι δυο δράστες της διάρρηξης ήταν χρήστες ουσιών.  Όσον αφορά στον επιχειρηματία, απολογήθηκε ότι είχε πέσει θύμα ληστείας και στο παρελθόν και φοβήθηκε για την ασφάλεια της οικογένειάς του.

Και στην Νέα Σελεύκεια Θεπρωτίας 60χρονος πυροβόλησε εναντίον Αλβανών διαρρηκτών (και τραυμάτισε τον έναν στην ωμοπλάτη) όταν επιστρέφοντας σπίτι του στις 6 μμ  βρήκε σε αυτό δύο κακοποιούς. Άρπαξε την κυνηγητική καραμπίνα του και άρχισε, όπως είπε, να πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό. Οι δύο δράστες, κατάφεραν να διαφύγουν, παίρνοντας μαζί τους χρυσαφικά 700 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, μια φωτογραφική μηχανή, τραπεζικά βιβλιάρια και προσωπικά έγγραφα. Δύο ώρες αργότερα όμως συνελήφθησαν και κατά την σύλληψη διαπιστώθηκε πως ο ένας από τους δύο, ήταν τραυματίας, καθώς έφερε σκάγια στην ωμοπλάτη και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Ο 60χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη

Τον Οκτώβρη του 2020 σκοτώθηκε ένας 17χρονος Ρομά στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης, όταν πήγε με άλλους δύο να διαρρήξουν το σπίτι 64χρονου μέρα μεσημέρι. Ο 64χρονος όμως ήταν μέσα στο σπίτι και όταν εισέβαλαν οι κακοποιοί, έκανε χρήση της καραμπίνας του. Το αγόρι τραυματίσθηκε θανάσιμα και το μετέφεραν οι συνεργοί του στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε. Ο 64χρονος είπε ότι πυροβόλησε για εκφοβισμό και όχι με ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Το Φαρ Ουέστ της Παιανίας

Στην Παιανία το 2012 η παρανομία στοίχισε τη ζωή σε διαρρήκτη, αλλά σημάδεψε και τη ζωή του φοιτητή που τον σκότωσε. Συνελήφθη 24χρονος φοιτητής, επειδή σκότωσε Αλβανό διαρρήκτη, ο οποίος όμως πριν είχε απειλήσει με μαχαίρι τη μητέρα του. Σε εκείνο το περιστατικό είχε σημειωθεί κυριολεκτικά χάος. Όλα ξεκίνησαν από ένα σπίτι το οποίο εισέβαλαν στις 2 το πρωί  οι δύο Αλβανοί για να κλέψουν. Έγιναν όμως αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή. Οι ιδιοκτήτες εν τω μεταξύ έβαλαν τις φωνές και ξεσήκωσαν τη γειτονιά.

Σε μικρή απόσταση οι δύο αλλοδαποί παραβίασαν την είσοδο της οικίας μιας τετραμελούς οικογένειας. Ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και οι δράστες με την απειλή μαχαιριού υποχρέωσαν την 50χρονη κάτοικο και τον σύζυγο και τα παιδιά της, να τον κλείσουν. Οι δύο γιοι, 23 και 24 ετών, συνεπλάκησαν τότε με τους ληστές και αυτοί διέφυγαν προς τους λόφους. Στο σημείο έφθασε περιπολικό της Αστυνομίας και οι αστυνομικοί, μαζί με κατοίκους, ερεύνησαν την περιοχή, χωρίς να εντοπίσουν τους δράστες.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν, αλλά εν τω μεταξύ όλη η γειτονιά είχε βγει στους δρόμους και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής είχαν πάρει και τα όπλα. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, κάτοικος της περιοχής άκουσε τα σκυλιά του γείτονά του και όταν βγήκε έξω κρατώντας μία καραμπίνα, είδε δύο σκιές να προσπαθούν να πηδήξουν το μαντρότοιχο του απέναντι σπιτιού. Πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και οι δύο άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, τρέχοντας προς το σπίτι όπου είχε σημειωθεί το προηγούμενο επεισόδιο με την τετραμελή οικογένεια.

Μια γειτόνισσα τους είδε και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Όλοι οι γείτονες πετάχτηκαν στο δρόμο και προσπάθησαν να τους εγκλωβίσουν. Ο ένας, ο 45χρονος, στάθηκε ακίνητος και παραδόθηκε αργότερα στην αστυνομία. Ο 43χρονος συνεργός του όμως έτρεξε για να φύγει και τότε ο 24χρονος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Ο νεαρός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι